Lándzsás útifű szirup – csak felnőtteknek

A lándzsás útifű szirup otthon is könnyedén elkészíthető a friss, vagy a szárított növényből egyaránt. Ahhoz, hogy a lándzsás útifűből köhögés elleni szirupot készítsünk, nem kellenek különleges dolgok, csak maga a növény (szárított, vagy friss formában), némi cukor, vagy méz, esetleg mindkettő, egy edény amiben elkészíthetjük magát a szirupot, és egy üveg, amiben a végén tároljuk az elkészített “orvosságot”.

Természetesen, mint minden népszerű, házilag készített “orvosság” esetében, ezekben a receptekben is fellelhetőek a készítők egyedi ízlése. Így van ez az én esetemben is. Az alábbi recept kissé időigényesebb a hagyományos változatoknál, de tapasztalatom szerint hatásossabb is.

Ebben az esetben a szirup elkészítése előtt kell készíteni egy alkoholos kivonatot a lándzsás utifűből és egy kis kakukkfűből. Az alkoholos kivonathoz szükség van 50 g útifűre, 15 g kakukkfűre és 0,5 l pálinkára (min. 40 v/v %). A gyógynövényeket egy jól zárható üvegbe tesszük és ráöntjük a pálinkát, majd 14 napig állni hagyjuk. A 2 hét letelte után a pálinkát leszűrjük és alaposan kipréseljük a gyógynövényeket is, az így kapott kivonatot felöntjük 1 dl vízzel és feltesszük kis lángon főzni, majd egy fél óra elteltével adunk hozzá 250g cukrot és 250g mézet, aztán folyamatos kevergetés mellet sűrű szirupot készítünk belőle.

Az elkészült szirupot még melegen üvegbe töltjük és hűvös helyen tároljuk. Szükség esetén naponta 4-5 alkalommal fogyasztunk belőle 1 kanállal. Mivel a kész szirupban is marad alkohol, ezért gyerekeknek nem ajánlott a fogyasztása.