Kézfertőtlenítő házilag

Nagyon kedveltek és terjednek a különféle  menet közben használható kézfertőtlenítő szerek. Miután a hírek arról szólnak megérkezett az influenza próbáljunk házi készítésű aromaterápiás  kézfertőtlenítőt készíteni .

Hozzávalók:

-100 ml Aloe vera gél,vagy 100ml Jojoba olaj, vagy 100ml kókuszolaj

-1ml Teafaolaj

-1 ml Ravensara olaj /Levendula olaj

hand-sanitizerA Ravensara olaj és a teafaolaj erősítik egymás antivirális/antibakteriális hatását (szinergikus hatásúak) és ugyanez mondható el a levendula olajjal kapcsolatban is. Ez az összetétel segíthet csökkenteni a kézen levő baktériumok mennyiségét. Nagy előnye, hogy az illó olajok többféle kémiai agyagból állnak nehezebben alakul ki velük szemben  rezisztencia. A teafaolaj különböző koncentrációkban hatékony a különböző kórokozók ellen. A fenti kb. 1%-os koncentráció jó közelítéssel csökkenti a kézen levő  kórokozók nagy többségét , viszont ha Escherichia coli ellen is hatékony kézfertőtlenítő szert szeretnénk a teafaolaj koncentrációját legalább  a  duplájára kell emelni , vagy a négyszeresére. (2-4 %,2-4 ml a 100ml-hez)

A Ravensara olajról:  a Ravensara olaj a Ravensara nemzetségbe tartózó  Ravensara aromatica Madagaszkár keleti oldalán a párás őserdőben élő aromás fafajta olaja. A fának illatos levelei kérge és termése van .A kéregből vagy a levélből nyert illó olajnak eltérő összetétele van, a levélből nyert illó olajnak magas eugenol tartalma van és igen hatékony vírusellenes szer.

A Ravensara olaj teljesen el is hagyható a készítményből és helyette néhány csepp egyéb illó olajjal (bazsalikom, citrom, rózsa, geranium,rozmaring) illatosíthatjuk a készítményt .

Az eltarthatóság növelésére E-vitamint olajat  adhatunk a készítményhez, amely másrészt bőrápoló tulajdonságú.