Furcsa tudomány: Szőlőmagkivonat mint cigaretta filter!

Az egészség szempontjából a legjobb cigaretta az, amit nem szívunk el. Ez nem mindig járható út példa rá az emberek milliói akik folyamatosan próbálkoznak leszokni a dohányzásról, és mégsem sikerül nekik. A Cornell Egyetem kutatói megpróbálták egy kicsit egészségesebbé tenni a cigarettát.

A cigaretta filternél kezdték a dolgot,és természetes antioxidánsokra cserélték a cigaretta filter anyagát. A kutatás során be tudták bizonyítani, hogy két természetes anyag a likopin és a szőlőmagkivonat drasztikusan csökkentette a szabad gyökök áthaladását a szűrőn.

Ez a technika a jövőben segíthet csökkenteni a dohányfüst veszélyes hatásait – mondta Dr. Boris Dzilkovski aki az egyik társszerzője a tanulmánynak-mert a szabad gyökök az egyik legnagyobb csoportja a rákkeltő anyagoknak.

A tudósok a múltban is kísérleteztek valami hasonlóval. A haemoglobin ( nem tévedés a vörösvértestek oxigénszállító komplexéről van szó) és az  aktív szén keveréke szintén 90%-os hatékonysággal csökkentette a szabad gyökök mennyiségét. A kombináció magas költsége miatt azonban ez a technológia nem tudott betörni a piacra.

Ennek a kutatásnak az eredménye egy más típusú, olcsóbb gyökfogó adalékanyag lehet a cigarettafilterekben.

Forrás: ScienceDaily