Kevésbé káros dohányzás? Szőlőmagkivonat mint cigaretta filter !

Az egészség szempontjából a legjobb cigaretta az,amit nem szívunk el. Ez nem mindig járható út,példa rá az emberek milliói akik folyamatosan próbálkoznak leszokni a dohányzásról,és mégsem sikerül nekik.A Cornell Egyetem kutatói megpróbálták egy kicsit egészségesebbé tenni a cigarettát.

A cigaretta filternél kezdték a dolgot,és természetes antiopxidánsokra cserélték a cigaretta filter anyagát.A kutatás során be tudták bizonyítani, hogy két természetes anyag a likopin, és a szőlőmagkivonat drasztikusan csökkentette a rákot okozó szabad gyökök áthaladását a szűrőn.

Ez a kutatás volt a 1500. megjelent cikke a  Journal of Visualized Experiments (JoVE) nevű tudományos témájú internetes video-folyóiratnak.

Ez a technika a jövőben segíthet csökkenteni a dohányfüst veszélyes hatásait – mondta Dr. Boris Dzilkovski aki az egyik társszerzője a tanulmánynak-mert a szabad gyökök az egyik legnagyobb csoportja a rákkeltő anyagoknak.

A tudósok a múltban is kísérleteztek valami hasonlóval. A haemoglobin ( nem tévedés a vörösvértestek oxigénszállító komplexéről van szó) és az  aktív szén keveréke szintén 90%-os hatékonysággal csökkentette a szabad gyökök mennyiségét.A kombináció magas költsége miatt azonban ez a technológia nem tudott betörni a piacra.

Ennek a kutatásnak az eredménye egy más típusú, olcsóbb gyökfogó adalékanyag lehet a cigarettafilterekben.

Forrás: ScienceDaily