Karcsúság ,és hosszú élet :vörösbor és TEJ

(MTI) – A tejben található egyik alkotó még akkor is védte a kísérleti egereket az elhízástól, ha megtartották zsírban gazdag étrendjüket.

    A megállapításukat a Cell Metabolism cím? szakfolyóiratban közzétev? kutatók egyfajta új vitaminhoz hasonlítják a tejösszetev?t.
„Jelen van abban, amit mindannyian az els? napunktól eszünk” – hangsúlyozta Johan Auwerx, a Lausanne-i M?szaki Egyetem (EPFL) munkatársa a ScienceDaily cím? ismeretterjeszt? portálnak (www.sciencedaily.com).
A kutatók akkor azonosították a nikotinamid-ribozid elnevezés? összetev?t, amikor a hosszú élet génjének is nevezett SIRT1 gén aktivitásának növelésére kerestek alternatív utakat. A SIRT1 gén nagyobb aktivitása korábbi eredmények szerint el?nyös az agyagcsere és a hosszú élettartam szempontjából is. A SIRT1 m?ködését közvetlenül is lehet serkenteni, ezt teszi például a vörös borban található reszveratrol vegyület.
A svájci kutatócsoport más, közvetett útvonalat keresett egy koenzim, a NAD (nikotinamid-adenin-dinukleotid) szintjének emelésével. A tejben lév? összetev? ugyanezen az útvonalon keresztül hat, miután belép a sejtekbe. Kiderült a kísérletekben, hogy a nagy dózisú nikotinamid-ribozidot kapott egerek nagy zsírtartalmú étrend mellett is több zsírt égettek el, és nem híztak meg. Ezen túlmen?en javult állóképességük, jobb futók lettek.
Auwerx ugyanakkor kiemelte, hogy a vegyületb?l szükséges mennyiséget pusztán tejjel nem tudná az ember a szervezetébe juttatni, inkább táplálékkiegészít?ként kellene szedni. Ehhez azonban további, immár humán tesztekre van szükség.
Immár a reszveratrolon kívül a nikotinamid-ribozid is csatlakozott az anyagcsere és a remélt hosszú élettartam szempontjából el?nyös természetes vegyületekhez. A kutató szerint lehetséges, hogy az étrend megfelel? kialakításával a jótékony alkotóelemek sok kicsi hatása összegz?dhet, így az emberek karcsúbbak lehetnek és tovább élhetnek.