Ismert és ismeretlen Spirulina és Chlorella-II. rész Ezekre sem árt odafigyelni!

Hawaiian spirulina powder spilling of a plastic measuring scoop, wooden background

A mikroalgák alkalmazásának egészségügyi kockázatai

Allergiás reakciók

Váratlan reakciók kialakulásának esélye nem zárható ki soha, amikor egy korábban nem fogyasztott élelmiszer kerül szervezetünkbe. Kiegészít? alkalmazása estén csak óvatosan, kis mennyiség? alga fogyasztásával lehet próbálkozni, el?zetesen kezel?orvosunkkal konzultálva. Javasolt a fogyasztani kívánt mennyiséget fokozatosan elérni.

-Karotinoid vegyületek túladagolása

Az algák antioxidáns hatású karotinoid vegyületek gazdag forrásai. Kevesen tudják, hogy ezek fogyasztását sem javasolt túlzásba vinni. A béta-karotin túladagolása valószín?leg csak a b?r sárgás elszínez?dését (karotinémiát) idézhet el?, ám nagymérték? mesterséges bevitele ennek a vegyületnek sem feltétlenül biztonságos. Dohányzó, vagy más, a tüd?t er?sen károsító anyagok hatásának kitett emberek esetében a bétakarotin kiegészítés veszélyes lehet!

 – B12-vitamin hiány

Az algák különféle B12-vitaminhoz hasonló felépítés?, de vitaminként az emberi szervezetben nem aktív vegyületeket tartalmazhatnak. Ezek nagy mennyiség? fogyasztása elméletileg fokozhatja a B12 hiányállapot kialakulásának lehet?ségét, változatos vegyes táplálkozás mellett azonban ett?l valószín?leg nem kell tartanunk Spirulina alga alkalmazása esetén sem.

– Szennyez?dések

A megbízható eredet létfontosságú: nem mindegy hogyan állították el? az étrendkiegészít?t, mivel el?állítás és szállítás során egyaránt szennyez?dhet az alga más mikrobákkal, algatoxinokkal vagy környezeti szennyez? anyagokkal. Ezt a kockázatot a megbízható eredet és a természetb?l gy?jtött algák

 – Toxikus anyagok termelése

A cianobaktériumok gyakran mérgez? anyagokat is termelhetnek, ilyen kérdéseket vet fel a BMAA (béta-N-metilamino-L-alanin) termelés lehet?sége is. A cianobaktériumok által termelt BMAA vegyületnek egyre többen tulajdonítanak jelent?séget idegrendszeri (neurológiai) megbetegedések létrejöttében (20.). A Spirulina platensis neurotoxin tartalmát illetve termelését ezidáig nem igazolták, a gyártók pedig vizsgálatok alapján közleményekben cáfolták. Mivel aránylag friss kutatásokról van szó, ezért természetesen folytatni kell a vizsgálatokat, de jelenleg nincs olyan toxikusságra utaló adat ami általánosságban a Spirulina vagy Chlorella algák fogyasztása ellen szólna. A bizonytalan eredet?, illetve szabadból gy?jtött algákat is tartalmazó készítmények alkalmazásakor viszont indokolt az óvatosság! Az AFA (Aphanizomenon flos-aquae) alga tartalmú étrend-kiegészít? készítmények ellenben több esetben szennyezettek voltak májat károsítani képes mikrocisztin vegyületekkel (21. ; 22.). A szennyez?dés feltehet?leg a begy?jtés módja miatt válik lehet?vé, szemben a tenyésztett Arthrospira és Chlorella algákkal. Az élelmiszerként fogyasztott perui és kínai Nostoc fajok az idegrendszerre mérgez? hatású BMAA aminosavat tartalmazzák (23.). Algatoxinokat a kagylók is felhalmozhatnak mérgezést el?idézve, a természetb?l gy?jtött algáknál pedig a nehézfémtartalommal is számolnunk kell.

– Immunrendszer stimuláló, ?ssejtstimuláló hatás

Az immunrendszert stimuláló növények hatásáról jó tudni, hogy autoimmun betegségre való hajlam vagy fennálló betegség esetén nem kizárt, hogy a tünetek kialakulnak vagy feler?södnek – legyen szó a fitoterápiában gyakran alkalmazott Echinacea-ról (bíbor kasvirág) vagy a Spirulina platensis-r?l (24.). A Spirulina és Chlorella alkalmazását autoimmun betegségek fennállása illetve ezekre való hajlam esetében mell?zni javasolt! Természetesen a kezel?orvos útmutatása az amit els?sorban figyelembe kell venni ekkor is. Az AFA alga kivonatokat csontvel?i ?ssejt mobilizálás céljára, és ezen hatáson keresztül gyógyításra próbálják alkalmazni. A hatás állatkísérletekben részben igazolt, ám a hosszú távú hatás emberi fogyasztás esetén ma még nem ismert, így alkalmazása erre a célra emberi fogyasztásra nem, más célok elérése érdekében pedig csak nagy körültekintéssel javasolható (25.; 26.; 27.)! Ezen termékek hatása a vásárlóként megcélzott betegekre kiszámíthatatlan, etikátlan emberkísérletek sorozatáról beszélhetünk komoly anyagi károk el?idézése mellett. 

– Húgysavszint-emel? hatás

A magas húgysavszint gyakran okoz egészségügyi problémákat, els?sorban köszvényt. A magas nukleinsav tartalom miatt elméletileg a nagymérték? algafogyasztás is el?idézhet köszvényes panaszokat. Magas nukleinsav tartalmuk miatt az algák fogyasztásának biztonságos szintjét körülbelül 20 g/napban, vagy napi 0,3 g/ttkg algában határozzák meg (28.). (Állatkísérletekben nagyobb mennyiségeket is alkalmaztak, az embereken elvégzett vizsgálatok során pedig napi pár száz mg-tól több száz g-ig terjedt az adagolás komoly egészségkárosodás nélkül.)

– Gyógyszerkölcsönhatások

Gyógyszer kölcsönhatások szinte minden étrend-kiegészít? és gyógynövény tartalmú készítmény alkalmazásakor el?fordulhatnak, így akár a halolaj tartalmú kapszulák, ginko biloba, zöld tea és más gyógynövények fogyasztásakor is. Javasolt ezért étrend-kiegészítés megkezdése el?tt orvosunkkal konzultálnunk, különösen ha van valamilyen már ismert egészségügyi problémánk. A kereskedelemben kapható mikroalga készítmények a legtöbb ember számára alapvet?en biztonságosak, már ami a bennük megtalálható minden szennyez?dést?l mentes és szakszer?en tisztított, fogyasztásra el?készített algákat illeti – az egyes termékek tulajdonságai ett?l persze eltérhetnek.

Betegségek megel?zésére vagy kezelésére a mikroalgák önmagukban nem alkalmazhatóak, mivel ehhez nem áll rendelkezésünkre a hatásukról elegend? vizsgálati adat.

Forrás:MDOSZ Hírlevél 2010/08