Immunerősítés

Így vélekedik az őszi-téli immunerősítésről Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense

Immunerősítés vitaminokkal-szedjük vagy ne

Az étrendkiegészítők rendszeres szedésével akár kárt is okozhatunk szervezetünkben, sőt gyengíthetjük immunrendszerünket – figyelmeztet Veresné Dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense, aki arról beszélt, hogyan érdemes szedni a vitaminokat.

Sokan azt gondolják, hogy megvédik magukat a légúti fertőzésektől, ha ugyan nem mozognak, nem étkeznek rendszeresen és változatosan, de egész évben vitamin és ásványi anyag tablettákat szednek. Miközben az igazság az, hogy az élelmiszerekből bevitt vitamin a kisebb mennyiség is hatékonyabb, mert jobban hasznosul .

A dietetikus a különböző étrend-kiegészítőket inkább csak kúraszerűen ajánlja, például a nátha szezon elején, vagy ha már kialakult a betegség, érdemes szedni, de nem  rendszeresen, hiszen úgy akár kárt is okozhatnak. Példaként egy egészséges ember napi C-vitamin igénye 90 mg, melyet 5-7 dkg zöldpaprika elfogyasztásával már fedezni lehet,  természetes élelmiszerekből gyakorlatilag túladagolni lehetetlen. Ezzel szemben étrend-kiegészítő, vagy gyógyszer formájában akár ennek 5-10 –szerese (500-1000 mg/adag) is elérhető. Ha ezt nem csak egy-két hétig, hanem hosszú ideig (akár hónapokig) szedjük, akkor a vizelet vegyhatása savas irányba eltolódik, és arra hajlamosaknál növeli a kalcium-oxalát típusú vesekő kialakulásának esélyét.

RS7605_20131031-IMG_4851-vitaminok-gyogyszerek-scrHa valaki étrend-kiegészítőt hív segítségül a betegség elkerülésére, célszerű inkább a kombinált (vitamin, ásványi anyag) készítményeket választani. Ezek összeállításánál figyelnek arra, hogy a különböző összetevők a megfelelő arányban legyenek jelen bennük. Hiszen sokszor a szervezet a legalacsonyabb összetevő arányában hasznosítja a többit.

Érdemes azt is tudnia, hogy a rendszeresen szedett nagy hatóanyag tartalmú („mega dózisú”) készítmények esetén a szervezet hozzászokik az emelt mennyiséghez. Ilyenkor,  ha valamiért hirtelen elhagyják az étrend-kiegészítő fogyasztását, átmeneti vitamin, vagy ásványi anyag hiány lép fel, figyelmeztet a dietetikus. Ez viszont kimondottan rontja immunrendszerünk hatásfokát

Mindenképpen megbízható, jó minőségű terméket érdemes választani, aminél biztosak lehetünk abban, hogy a biztosan azt, és annyit tartalmaz a termék, mint ami rá van írva. (Megszívlelendő tanács! a szerk. )

Hogyan erősíthetjük immunrendszerünket 

Ne mindig ugyanarról a helyről vásároljunk zöldséget-gyümölcsöt, főleg az őszi-téli időszakban fontos ez immunrendszerünk erősítése érdekében. Az sem mindegy, hogy milyen színűt választunk, számít a tárolás is, ugyanis a sérült vagy megvágott a gyümölcs veszít vitamintartalmából .

RS6978_20131021-IMG_8546-zoldseg-gyumolcs-scrAz őszi-téli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az immunrendszer erősítésére, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Ha az immunrendszerünk nem kap elég tápanyagot, amiből építkezhet, akkor sokkal hamarabb megbetegszünk. A naponta ötszöri vegyes, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étkezéssel egyenletesen látjuk el szervezetünket a megfelelő tápanyagokkal, azaz fehérjékkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitonutriensekkel.  Nem mindegy azonban mit és mikor eszünk, sőt még az sem, hogy ez utóbbiakból milyen színűt választunk – mondja a dietetikus.

Ideális esetben naponta 60-80 dkg gyümölcsöt, zöldséget kellene elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmérések szerint azonban ennek a mennyiségnek kevesebb, mint felét esszük meg, ami Veresné Dr. Bálint Márta szerint nagyon kevés.

Ha tehetjük, válasszuk az igazoltan bio módon termesztett zöldséget, gyümölcsöt, vagy igyekezzünk ne mindig ugyanarról a helyről vásárolni, hogy az esetlegesen a termékben lévő idegen anyagok (xenobiotikumok) minél kisebb mennyiségben kerüljenek szervezetünkbe. Ezzel is támogathatjuk az immunrendszerünket.

RS6983_20131021-IMG_8555-zoldseg-gyumolcs-scrVálasszuk az ép, sérülésmentes termékeketmert ezeknek a vitamin tartalma jelentősebb, mint a sérülteké. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a gyümölcsöt, zöldséget vásárlás után lehetőleg azonnal használjuk fel, mert minél tovább tároljuk azokat, annál többet veszítenek C-vitamin tartalmukból – figyelmeztet a szakember. Ha naponta kétszer nyersen is fogyasztunk belőlük (pl. a reggeli szendvicshez zöldpaprikát, tízóraira almát, kivit, vagy az ebédhez friss salátát) szintén sokat teszünk a megfelelő C-vitamin ellátásunkért. Hiszen ez az immunrendszer működéséhez fontos vitamin nem csak a tárolás idejére érzékeny, hanem hőre, a levegő oxigénjével érintkezve is könnyen bomlik. Figyeljünk ezért arra, hogy csak a lehető legrövidebb ideig főzzük, a keleti konyha szokása szerint roppanósra hagyva pároljuk vagy hirtelen süssük a zöldségeket.  A nátha, influenza megelőzéséhez használjuk ki azt is, hogy ilyenkor sokféle C-vitaminban gazdag déli gyümölcs (pl. citrom, narancs, mandarin, pomelo, grapefruit, kivi) is elérhető.

A Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense azt tanácsolja, hogy válasszuk gyakran az idény zöldségeket, gyümölcsöket is. Amik amellett, hogy pénztárca kímélőek, sokkal hamarabb jutnak az asztalunkra, így friss, jó minőségű terméket fogyaszthatunk. Figyeljünk arra, hogy minél színesebb egy zöldség (pl. padlizsán, sütőtök, brokkoli, lila káposzta) vagy gyümölcs (pl. vörös szőlő, szilva, kökény) annál több benne a színét adó fitonutriens (pl. többféle polifenol). Ezek olyan antioxidáns anyagok, melyek hozzájárulnak a (pl. túl zsíros táplálkozás vagy stressz miatt) túlzott mértékben képződő szabadgyökök semlegesítéséhez, ezzel többek között az immunrendszer normális működéséhez.

semmelweis.hu