Illóolajok a gyógyításban:Szantálfa

A legjobb minőségű szantálfa Indiából származik, ahol már az idők kezdete óta fontos szerepet tölt be a gyógyászatban, illetve a különböző szertartásokon. Kétfajta szantálfa létezik. A vörös szantálfa rendkívül nehéz fája barnásfekete színezőanyagot tartalmaz, amelyet cukrok, likőrök, tinktúrák stb. színezésére használnak, míg a a fehér szantálfában nem színezőanyag, hanem illóolaj található.

Santalum_album4A fehér szantálfa közepesen magas tropikus fa, egyszerű levélzettel, pirosas színű, félparazita virágokkal, amelyek más növények gyökérzetéhez tapadnak. Napjainkban veszélyeztetett növényfaj; főleg Indiában, Indonéziában és Ausztráliában termesztik. Rendkívül drága, hiszen 1 kg szantálfa ára 1500 dollár környékén mozog.

Vallási szertartások kelléke

Annyira kevés maradt belőle, hogy Indiában 30 éves koráig védettnek számít. Mivel a kereskedők a megrendeléseknek nem tudnak mindig teljes egészében eleget tenni, gyakran más fafajtákat is elfogadnak. A fehér szantálfa fája sárgás színű, nehéz, kemény, és más aromás fafajtáktól eltérően évtizedekig megőrzi illatát.

Az emberiség már i. e. 500 környékén használta a szantálfát különböző vallási szertartásokhoz. Indiában, Kínában, Japánban, valamint az arab világban napjainkban is alkalmazzák a legkülönbözőbb ceremóniák és vallási rítusok alkalmával.

A hagyomány szerint védi az embert, és elűzi a rossz szellemeket. Az esti órákban szokás elégetni. Jellegzetes, enyhén édeskés, templomi illata van, aminek köszönhetően a füstölők, aromapálcikák és a szent kenőcsök nélkülözhetetlen összetevője – nem csak a buddhista templomokban.

Érzéki illatának köszönhetően a kozmetikai iparban is sűrűn alkalmazzák, például aromatikus olajok, parfümök vagy szappanok készítésekor.

Tisztítja a vért, fertőtlenít, kényeztet

Azokban az országokban, ahol a szantálfa megterem, az emberek igen jól ismerik a növény vértisztító és fertőtlenítő hatásait: megbízhatóan alkalmazható akut megfázás, valamint krónikus húgyúti, nemi szervi vagy légzőszervi gyulladás esetén. Jótékonyan hat a bőrre is, de ami fontosabb: mérsékli a depressziót, enyhíti a testi és lelki feszültséget, valamint szexuális vágyserkentőként (afrodiziákumként) hat.

Illóolaját, amely több mint 90%-ban szeszkviterpéneket, főleg szantalolt tartalmaz, a fa összezúzott törzséből és gyökérzetéből desztillációval nyerik ki. Ezekből az anyagokból, amelyek a belélegzést követően azonnal és közvetlenül a központi idegrendszerre, az érzelmek és az alvás központjára hatnak, a szantálfa olajában valamivel kevesebb található meg, mint a cédrusolajban. Sikerrel hasznosítják nemcsak a fizikai szintű, hanem a pszichoszomatikus és lelki problémák kezelésében is.

Kiválóan alkalmazható meditáció és aromaterápia során, valamint az ájurvédikus és az alternatív gyógyászatban. Használatának ellenjavallata nincs, ám a legtöbb illóolajhoz hasonlóan a szantált sem szabad áldott állapot idején magas koncentrációban használni.

Kényeztessük magunkat egy kis fényűzéssel: masszázs, meditáció vagy elalvás során érezzük a ritka, egzotikus szantál csodálatos illatát. Az eredmény: az elme megnyugszik, a test ellazul, és mi vagy nyugodt álomba merülünk, vagy hagyjuk, hogy magával ragadjon minket az illóolaj afrodiziákumos hatása.

Vladimír Vonásek