Illóolajok a gyógyításban (6.)

Jázmin: lelkesítés, könnyedség, boldogság

A jázmin (Jasminum grandiflorum) a napfényes Keletről származik – innen való a neve is, amely perzsa eredetű. Sokan azonban jázmin néven egy másik bokrot ismernek, mivel a szagos jezsámen (azaz a fehér jázmin) virágzatának erős illatával sokban hasonlít a jázminhoz.
Napjainkban elsősorban a Földközi-tenger vidékén termesztik a jázmint, és a növényből Törökországban készítik a legjobb minőségű illóolajat. Törékeny, örökzöld cserjéről van szó, amely akár 10 méteres magasságig is felkúszik. Fehér, csillag alakú, édeskésen illatozó virágai éjszaka nyílnak. Ekkor is kell begyűjteni őket, mert aromájuk ilyenkor a legerősebb. Egy tapasztalt szedő 10-15 ezer virágot is képes begyűjteni egyetlen éjszaka alatt, miközben egy kilogramm illóolaj elkészítéséhez 8 millió friss, sértetlen virág szükséges. A virágokból oldószerrel, majd desztillálással nyerik ki a jázmin eszenciát. Ezért a jázmin illóolaj a világ legritkább és legdrágább illóolajai közé tartozik.

A jázminolaj már az ősi kultúrákban is felettébb értékesnek számított. Az ókori Egyiptomban fejfájás csillapítására használták, az antik ember nemi vágyat serkentő szerként (afrodiziákumként) is tisztelte. A kínaiak a mai napig jázminteát fogyasztanak a legkülönbözőbb bajok kezelésére, így felfújódás, májzsugor vagy májgyulladás, vérhas ellen.

Az éjszaka királynője

A jázminolaj nyugtató hatású, ugyanakkor támogatja a kismedence vérellátását, ezért többek között olyan szexuális problémák megoldásában is a segítségünkre lehet, mint az impotencia, a korai magömlés és a frigiditás. Ismert afrodiziákum – emiatt is hívták régebben az “éjszaka királynőjének” vagy a “románcok olajának”, és a háremekben előszeretettel használták masszázsokhoz, fürdőkhöz vagy a legkülönbözőbb “szerelmi bájitalokhoz”.
A nők különleges alkalmak előtt a világon sokhelyütt még ma is a hajukra kenik a jázminolajat. Napjainkban is gyakran alkalmazzák masszázshoz, fürdőkészítéshez, aromaterápiához.

Depresszió és fertőtlenítés

Kivételes nyugtató hatása miatt a jázminolaj rendkívül népszerű aromaterápiás készítmény. Nyugtatja a feszült idegeket, csillapítja a stresszt, a szorongást, az idegességet, valamint a félelmet, emellett hathatós segítséget nyújt súlyos depresszió vagy függőség kezelésében is. Bizalmat, derűlátást, eufóriát ad, és ezzel segít legyőzni a szomorúságot, a levertséget.
Mint minden illóolajnak, a jázminolajnak is vannak fertőtlenítő hatásai. Belélegezve (aromalámpában párologtatva) jótékonyan hat a légzőszervekre, csillapítja a torokfájást, az ingerlő köhögést, segít megszüntetni a rekedtséget, a gégegyulladást és különböző mellkasi fertőzéseket. Kiválóan tisztítható vele a betegszoba levegője.

Kifejezetten nőknek

A hagyományos kínai, valamint az ősi indiai (ájurvédikus) orvoslás gyakran alkalmazza a jázminolajat női bajok kezelésére is. Remekül használható például a szülés utolsó fázisában, mert erősíti a méh összehúzódását, ezzel egy időben csillapítva a szülési fájdalmat. Mivel azonban serkenti a kismedence vérellátását, terhesség alatt nem szabad alkalmazni. A fürdővízbe adagolt néhány cseppnyi jázminolaj hozzájárul a menstruációt megelőző tünetegyüttes (PMS), a menstruációs fájdalom, görcsök és a klimaxszal kapcsolatos panaszok leküzdéséhez.

Nem kevésbé értékes a jázminolaj a bőrápolás területén: támogatja a sejtnövekedést, növeli a bőr rugalmasságát, segítségünkre lehet terhességi csíkok, hegek, égési sérülések és ekcéma kezelésében. A jázminolajat ezért gyakran megtalálhatjuk a bőrápoló készítmények összetevői között – a bergamott, a pelargónia, a citromfű, a rózsa vagy a citrom olajának társaságában.
Az aromaterápia és a masszázsok mellett a jázmin másképpen is alkalmazható: a különféle gyertyák, potpourrik, szappanok és természetesen parfümök alkotóeleme (a ma gyártott parfümök több mint 80%-ában megtalálható). Indonéziában élelmiszerek díszítésére is használatos.
Mivel a jázminolaj rendkívül drága, gyakran másolják, hamisítják. A jázminpótló készítményeknek azonban semmi keresnivalójuk az aromaterápiában, mivel nincsenek olyan gyógyító tulajdonságaik, mint a jázminnak, amely nem csak a reménytelenség és az idegkimerültség időszakában varázsol el minket lelkesítő és élénkítő képességével. A jázminból készült illóolaj a könnyedség és a boldogság érzését hozza el mindazoknak, akik élnek vele.

Forrás: Vladimír Vonásek