Illóolajok a gyógyításban (2.)- Rozmaring

A rozmaringot (Rosmarinus officinalis) valószínűleg mindenki ismeri. Ha a növényt magát nem is, de a konyhából áradó illatát egészen biztosan. A rozmaring viszonylag magasra növő, csodálatosan illatozó, sűrű bokrú félcserje. A Földközi-tenger vidékéről származik, ahol a tengerparthoz közeli területeken él a legszívesebben – innen ered a növény latin neve is. A rosmarinus szó a “ros”, azaz harmat és a “marinus”, azaz tenger szavakból tevődik össze. Magyarra lefordítva tehát: “tengeri harmat”.

A növény leveleiből nyert hatóanyag mindössze 1-2% rozmaring illóolajat, továbbá flavonoidokat, keserűanyagokat, kávé- és rozmaringsavat, valamint cserzőanyagokat tartalmaz.
Hatóanyag-tartalma nagyban függ a növény begyűjtésének idejétől és helyétől, ám általánosságban leszögezgető: minél délebbi a növény, annál több benne a hatóanyag.
Az emberek már a legrégebbi időkben is ismerték és nagyra becsülték a rozmaring jótékony hatásait. Az ókori görögök és rómaiak ráadásul szent növényként tisztelték, a hűség, a halál és a tudás szimbólumának tartották. Rómában a diákok rozmaring ágacskát hordtak magukkal a vizsgákra, hogy így tartsák ébren figyelmüket és élénkítsék gondolkodásukat.

Jó fáradtságra, szorongásra, életerőt ad

A rozmaring illóolaja ugyanis elsősorban stimuláló és harmonizáló hatású. Javítja az emlékezőképességet, segíti az összpontosítást, csillapítja a fejfájást és a migrént. Kiválóan alkalmazható fáradtság és szorongás esetén, jó kedvre derít, életerőt ad, lelkesít. Mindezzel megbízhatóan eltünteti a depressziót. Élénkíti a keringést, ezzel megszünteti a végtagok hidegségét, valamint csillapítja a reumás, köszvényes fájdalmat. Tulajdonságainak köszönhetően jótékonyan hat a bőrre, tisztítja és regenerálja. Segít megelőzni a narancsbőr kialakulását, és ilyen panaszok kezelésében is hatékony.

Rozmaring illóolaj felhasználásával hagyományosan inhalálásra szolgáló oldatok, krémek, arcvizek, samponok, parfümök és dezodorok, továbbá rovarűző szerek készülnek. Illóolajként fürdővízbe csepegtethetjük: megnyugtat, ellazít, hatékonyan regenerálja a testet és az elmét.

A rozmaring illóolajok erős antioxidánsok, valószínűleg ennek köszönhetően kiválóan alkalmazhatók daganatos betegségek megelőzésére. Az illóolajok többségéhez hasonlóan a rozmaring illóolaja is fertőtlenítő hatású – a rozmaringoldattal való szájöblögetés biztosan megszünteti a kellemetlen szájszagot.

Boldogság, hűség, szerelem

Hígítatlan olajat azonban soha ne alkalmazzon közvetlenül a bőrén – mert túl erősen hat. A rozmaring tartalmú készítmények javasolt adagolását soha ne lépje túl! Rozmaringot tartalmazó termékek használata nem javasolt állapotos nőknek (erősen hat a méhre, ezért először szülő nőknél rozmaringos fürdő segítségével lerövidíthető a vajúdás), vese- és májgyulladásból felépült embereknek, illetve magas vérnyomás esetén.

Ne feledje: az illat lenyomata sokkal mélyebben rakódik le az ember emlékezetében, mint a formák vagy a hang. Európa bizonyos részein a rozmaring a boldogság, a hűség és a szerelem jelképe. Sok helyen esküvői virágként használják. Élvezze a “tengeri harmat” illatát olyan gyakran, amint csak lehet! A kabátja hajtókájára tűzött rozmaring gallyacska beillatozza a napját, és élénkíti a gondolatait, ez pedig a boldogság keresése közben egészen biztosan nem árt…

Forrás: Vladimír Vonásek