Heti hírek -újdonságok ,érdekességek röviden

Kávé ,vagy diszkódrog?

Tudják mi az az Aeroshot?Csodafegyver fáradtság ellen ,úgy néz ki mint egy rúzs,magunkkal vihetjük mindenhova ,és pillanatok alatt magunkba szippanthatjuk belőle az élénkítő coffein mennyiséget . Mintha egy nagy csésze forró feketét hordoznánk a zsebünkben ,persze kis csalással. A szürke/sárga színű tubusok a 100 milligrammnyi koffeinpor mellett – ami egy nagy csésze kávénak felel meg – még B-vitamint is tartalmaznak.A citrom-lime ízű por azonnal feloldódik a szájban .Amint arról David Edwards orvosbiológiai mérnökprofesszor beszámolt, az AeroShot nevű találmány teljesen biztonságos, és – szemben az energiaitalokban megtalálható taurinnal – semmilyen függőséget okozó anyagot nem tartalmaz.A termék jelenleg csak  Massachusetts-ben, New Yorkban ,és Franciaországban kapható.

Az Egyesült Államok demokrata szenátora, Charles Schumer  azt szeretné, ha az Amerikai  Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) kivizsgálná a terméket, mert véleménye szerint könnyen diszkódroggá válhat, amit a fiatalok addig használnak majd, amíg rosszul nem lesznek tőle. A szenátor aggodalmaira reagálva Edwards kifejtette, hogy az AeroShot csak 18 éven felülieknek lett szánva, és semmivel sem veszélyesebb a kávénál. Ugyanakkor megjegyezte, hogy annak idején a kávét is hasonló hisztéria fogadta, így nem meglepő, ha sokan most is kétkedve állnak az újdonsággal szemben.A termék csomagolásán szerepel a figyelmeztetés :három adagnál többet ne fogyasszanak belőle naponta.

Véleményem szerint a coffein inhalátorok gyakori használatának megvan az a veszélye hogy túlkapáshoz vezet -mondta Dr Robert Glatter   (sürgősségi orvos Lenox Hill Kórház New York City) A coffein túladagolás  tünetei: szívdobogás, hányinger, hányás, hasmenés, nyugtalanság, szorongás és álmatlanság.Azoknak ,akik 80 tubusnak megfelelő coffeint szippantanak fel már halálos szívritmuszavart okozhat a túladagolás.

A terméket először egyetemistákon tesztelték, fogadtatása pedig eléggé vegyes volt. Akadtak, akik azonnal megkedvelték, mások viszont úgy vélték, a reggeli forró kávé kortyolgatását semmi nem helyettesítheti. Az AeroShot gyártói úgy gondolják, termékük olyan helyzetekben lesz nélkülözhetetlen, amikor a folyadékfogyasztás nehézkes lenne, például kerékpározás, síelés, netán könyvtári tanulás közben.

Forrás :www.cbsnews.com

Négy biztosan hatékony növényi anyag az elhízás leküzdésében

A Granadai Egyetem kutatói azonosítottak négy növényi anyagot amely biztosan hatékony az elhízás elleni harcban.A hatékonyság in vitro vizsgálatok után állatokon végzett kísérletben is megállta a helyét.Az anyagok közül kettő gátol egy enzimet ,amely bontja a táplálékban levő  lipideket ,ami végül a lipid felszívódás csökkenéséhez vezet.Ezen túlmenően a másik két anyag indukálta a zsírsejtekben felhalmozódott trigliceridek hidrolízisét így csökkentve azok zsírtartalmát.

Állatkísérletben zsírban gazdag étrenddel etettek patkányokat ,és a kivonatok hatására a székletben 6-8%-kal több zsír választódott ki 3 nap elmúltával ,mint azoknál az állatoknál ,akik nem kaptak étrendkiegészítőt.

A többi esetben elhízott patkányok triglicerid ,és koleszterin színtje 67, illetve 49%-ban csökkent a kontrollcsoporthz képest , a glükóz ,és az inzulin színt a plazmában jelentősen javult, és mindezek összefüggésben vannak az elhízással ,és a cukorbetegséggel.

A kivonatok ,amelyeket tanulmányoztak zöldségekből származnak ,amelyeket az emberek általában fogyasztanak ezért ha embereken is bebizonyosodik a hatásuk mint táplálék kiegészítőt lehet őket  forgalomba hozni.

A tanulmányban a kivonatok nevét nem hozták nyilvánosságra .

Sikeres emberi tesztek az első szabályozott hatóanyagleadású vezeték nélküli chippel!

Körülbelül 15 évvel ezelőtt a MIT -Massachusetts Institute of Technology- két professzorának Robert Langernek és Michael Cima-nak az az ötlete támadt ,hogy kidolgoz egy programozható ,vezeték nélküli mikrochipet a gyógyszerek adagolására, ami beültethető az emberi testbe.Ezen a héten  MIT kutatói ,és a MicroCHIPS Inc Tudósai bejelentették ,hogy sikeresen kezelnek  betegeket a beültetett chippel napi 1 adag csontritkulás elleni gyógyszerrel ,amelyet egyébként injekciós formában kellene használni.Az eredményeket a Science Translational Medicine online számában tették közzé február 16.-án.Ez egyben új lehetőséget teremt a telemedicinaban ,a távolról történő orvoslásban.

Ezek a programozható chipek  drasztikusan megváltoztatják sok betegség kezelését amelyek megkövetelik a gyakori ,vagy napi injenkció adását, amelyek adagolása megköveteli a pontosságot ,és sok esetben a betegnek nehéz elfogadni azt ,hogy saját magát kell injekcióznia.

A tanulmányban említett chipet egy kb.30 perces helyi érzéstelenítésben elvégzett műtéttel helyezték a betegek bőre alá ,amely 4 hónapig maradt ott .A betegek gyakran számoltak be arról .hogy  elfelejtkeztek az implantátum jelenlétéről,és a vizsgálat ideje alatt teljesen biztonságosan működtek.20adag gyógyszert tartalmaztak kis tartályokban. A tartályok záró fóliája vékony réteg platina és titán őtvözetből készül ,amely kis elektromos áram hatására elolvad ,és felszabadul a gyógyszer.A jelenlegi változat csak néhány centiméterről képes a rádiójelekre reagálni.A távlati célok szerint egy ilyen chipbe több száz adag gyógyszert lehetne tárolni ,és a felszabadulást előre programozni ,vagy  távolról egy speciális frekvencián keresztül lehetne irányítani egy Orvosi Implantátum Kommunikációs szolgálaton keresztül.

A távlati tervek között szerepel még egy már kifejlesztett érzékelő összekötése a chippel . Az érzékelő a vércukor változását képes érzékelni ,és a chip feladata lenne a beteg aktuális állapotához alkalmazkodva adagolni a gyógyszert.

Zöld ,és energiatakarékos vegyészet-csupán egy villanykörte energiáját felhasználva

A University of Arkansas kutatói ,és egyetemi hallgatói csupán egy 13W-os kompakt fénycső energiájával képesek voltak létre hozni egy szerves vegyületet ,amely az Altzheimer-kór és más agyi betegségek kezelésében lehet hasznos.A kémiai reakció egy új struktúrát eredményezett,amely eddig nem volt ismert.A vázmolekula nagyon lipofil ,és egyáltalán nem poláros ,ezek a tulajdonságai alkalmassá teszik a vér-agy gát átlépésére.(A gyógyszerek számára a vér-agy gát egy nehezen “átléphető” struktúra ,amelyet a természet az agy védelmére hozott létre a kívülről behatoló anyagok ellen ,és ez egyben megnehezíti az agyban előforduló betegségek kezelését-a szerk.megjegyzése)

Az új kémiai szerkezet létrehozásában azonban a különleges tulajdonság csak az egyik tényező volt. A másik ,a kémikusok számára szinte elképzelhetetlen módszer, hogy mindezt a látható fény energiájának felhasználásával érték el,amely a szerves kémiában igen ritka ,mivel a szerves vegyületek nem könnyen nyelik el a látható fényt. Ehelyett a szerves kémikusok általában UV fényt használnak .A fény egy olcsó ,és könnyen hozzáférhető energiaforrás ,és a napsugárzás is felhasználható lenne az ilyenfajta gyártási eljárások energiaforrásaként.

A laboratóriumban tehát a látható fény felhasználásával ,egy katalizátorral -ruténium-létrehoztak egy instabil molekulát ,amelynek a szerkezetét később sikerült megfejteni ,és a kísérletet reprodukálni lehetett. (azonos körülmények között azonos végterméket kaptak ,ez a fejlesztés tervezése során fontos lépés-a szerk.)

A reakció nagyon ZÖLD: a látható fény egy olcsó ,és mindenhol hozzáférhető energiaforrás,nincs hulladék,nincs társ-katalizátor,az egész folyamat tiszta ,és gazdaságos.A kapott szerkezet pedig továbbfejleszthető a gyógyszeripar igényeinek megfelelően.A kutatók most evvel a módszerrel szén -nitrogén kötést próbálnak előállítani ,ami az egyik leggyakoribb ,és legfontosabb szerkezeti elem a vegyiparban.

A cirkadián ritmus szabályozza az immunválasz erősségét

Az időzítés fontos, és ez különösen igaz ,amikor az immunrendszer védekezik a betegségek ellen.Az új kutatás szerint a siker nagyban függ a megtámadott szervezet saját belső órájától.A tanulmány terápiás stratégiák kidolgozásához vezethet ,amely ilyen alapon optimalizálja az immunválaszt a betegek védelmében -vagyis olyankorra időzít ,amikor legnagyobb a veszély.

Az emberi szervezetben egy belső óra működik amely szabályozza ,és összehangolja a sokféle anyagcsere folyamatot a nap 24 órájában.Egy re inkább nyilvánvaló ,hogy az alvásmegvonás ,amely felborítja a 24 órás ritmust befolyással van az immunrendszerre.A tanulmányban azt vizsgálták meg milyen összefüggés van a cirkadián ritmus ,és az immunrendszer kórokozókat észlelő képessége között.Mindezt egy  a kórokozók DNS-ét érzékelő  immunrendszeri fehérjének a  TLR9 koncentrációjának ciklikus változása kapcsán tették.

Az már régóta ismert ,hogy a súlyos fertőzésekkel kezelt betegek elhalálozásának nagyobb a veszélye hajnali 2,és reggel 6 óra között ,és ez talán közvetlen összefüggésbe hozható az immunrendszer működésének cirkadián ritmusával.

Forrás :cbsnews,ScienceDaily