Hőségben:víz és elektrolit pótlás

Izzadás közben nemcsak vizet veszítünk hanem az izzadsággal együtt azokat az ionokat is amelyek fontosak a szervezet számára.

Ilyenek a natrium ( Na+), a  kálium (K+), a magnézium (Mg2+), a  kalcium (Ca2+), a klorid (Cl-) a hidrogénfoszfát  (HPO42-)  és a hidrogénkarbonát ( HCO3-). Az összes ideg és izom működéséhez kellenek, biztosítják a szervezet állandó pH-ját, arányuk befolyásolja a vérnyomást. Az mindenki számára ismert ha görcsöl a láb akkor valami hiányzik: kalium vagy magnézium vagy kálcium? És ez csak a legegyszerűbb példa.

Talán emiatt isznak a sportolók sportitalokat egy megerőltető edzés közben és után. A sportitalok azonban szép neonszínekben pompáznak, magas a cukortartalmuk és remek mesterséges aromákat tartalmaznak.

Akkor talán próbáljunk ki a csináld magad módszert. Nem sok minden fog kelleni hozzá, a legegzotikusabb dolog ami az egyik receptben előfordul a kókuszvíz. Ezt mi nem nagyon ismerjük ezért néhány szót szólok róla.

A  kókuszvíz a fiatal éretlen kókuszdió belsejében található és nem azonos a kókusztejjel. Alacsony kalória tartalmú,  zsír-, és koleszterinmentes, és több káliumot tartalmaz mint négy banán. Könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaz, és természetesen rengeteg egyéb ” elektrolitot”.

A hozzávalók: citrom, lime, narancs, tengeri só, víz,  kókuszvíz, cukor/vagy méz, jégkocka vagy darált jég. A tengeri só a tengervíz lepárlásával készül és kevésbé van feldolgozva.  A nátriumon és kloridon kívül nyomokban sokféle  elemet tartalmaz amelyeket a feldolgozott só  már nem.

A receptek:

-negyed csésze frissen facsart lime

-negyed csésze frissen facsart citromlé

– fél liter víz

-késhegynyi tengeri só, ízlés szerint cukor vagy méz (A méz szerintem előnyt élvez a cukorral szemben)

Ez nagyon hasonlít a limonádéhoz !

Második variáció:

– negyed csésze citromlé,

– fél csésze narancslé

-fél liter víz

-késhegynyi tengeri só, cukor vagy méz

Harmadik variáció: ehhez a variációhoz turmixgép kell.  Darált jéggel egzotikus hűsítő (elektrolitpótló) vendégváró italt kaphatunk

-három csésze kókuszvíz

– egy csésze eper/málna/áfonya stb(turmixgépben összetörve)

-egy csésze víz

-egy csésze darált jég

-késhegynyi tengeri só, cukor/méz

A kánikulának még nincs vége!

 

Forrás :everydayroots. com