H5N1-a kutatók laboratóriumában megszületett a madárinfluenza vírus új mutációja,mely képes lehet világjárványt okozni

Egy nehéz,  laboratóriumban töltött nap után egy biológus utazik haza a metrón. Aznap este elkezdenek fájni az izmai ,és magasra szökik a láza.Ez egy mindennapi történet az influenzáról ,illetve az lenne ,ha a kutató nem egy laborban dolgozna ,ahol a H5N1 vírus  rendkívűl fertőző új variánsával  kísérleteznek.Az emberek a metrókocsiban már találkoztak a vírussal ,és a járvány szélvészként söpör végig a világon.

Ez úgy hangzik ,mint egy hollyvoodi történet ,de akár igaz is lehetne.

A H5N1 madárinfluenza vírus ,amely legalább 50 variánsban létezik ,és kiváltja a madarakban a betegséget. Az állatokban a fertőzés magas lázzal ,belső vérzéssel ,és az állat biztos pusztulásával jár.1997-ben Távol-Keleten házi szárnyasok millióit kellett elpusztítani a madárinfluenza miatt ,majd 2003-ban ismét felütötte a fejét és elkezdte nyugati irányú terjeszkedését.Szerencsére a madárinfluenza csak ritka estben képes emberi fertőzést okozni ,és egyik ember a másiknak nem tudja ezt a fertőzést átadni.-Ez a további történet szempontjából sarkalatos mondat.

Legutóbb december 31.-én a dél-kínai Sencsen városban egy 39 éves buszvezető halálát okozta a madárinfluenza ,a hivatalos közlemény szerint a fertőzés egy baromfiról közvetlenül került át a betegre ,bár a család szerint az utóbbi egy hónapban nem került kapcsolatba szárnyasokkal. A 10 millió lakosú Sencsent csak egy folyó választja el Honkongtól ,ahonnan az 1997-es járvány elindult ,és ahol a múlt év végén 17000 csirkét pusztítottak el ,mert madárinfluenza vírust találtak.

A WHO szerint 2003 óta 573 emberi madárinfluenza megbetegedést regisztráltak ,amelyből 336 halállal végződött ami körülbelül 60% ,és ez az adat jól mutatja a veszély nagyságát.

Az influenza vírus a levegőben terjed cseppfertőzéssel  amely a köhögésből ,és a tüsszentésből adódik ,de a H5N1 esetében a tudósok azt hitték lehetetlen ez a terjedési mód ,mert egy fehérje ,amely segíti a vírust a sejthez kötődni sohasem tudott a levegőben terjedni.”Azt mondták soha nem történt meg ,ezért soha nem fog megtörténni,és ez egy gyenge érv!”-mondta Ron Fouchier holland virológus aki laboratóriumában a közel 10 éve folytatott kutatás alatt megpróbált létre hozni egy vírust ,amivel megcáfolja ezt a kijelentést.A kutatásokhoz megkapta a felügyeleti szervek szükséges engedélyeit ,és a finanszírozást az amerikai National Institutes of Health biztosította. Munkahelyén az Erasmus Orvosi Centrumban   Rotterdamban kiépítették a biztonsági előírásoknak megfelelő Biosafety Level3 szintű laboratóriumot.Az ilyen laboratóriumokban teljes testet eltakaró ruházatot viselnek ,motoros respirátoron keresztül lélegeznek ,és a levegő szűrőkőn keresztül érkezik a laboratóriumban és szűrőkön keresztül távozik onnan- mondja  Daniel Perez,virológus ( the University of Maryland in College Park)aki egy másfajta madárinfluenzával (H9N2) kísérletezik .A vírus kijutására nincs esély.

Ha viszont a szellem kiszabadul a palackból a múlt század elején kitört spanyolnáthához hasonló járvány várható.

A Ron Fushier által végzett kísérletek bebizonyították ,hogy két gén öt mutációja elég volt ahhoz ,hogy új H5N1 vírus jöjjön létre ,amely a kísérleti emlős állatok között már a  levegőben is terjed.Az influenza vírus pedig mint tudjuk igen változékony ,nincs semmi biztosíték arra ,hogy természetes körülmények között ez a mutáció biztosan nem jön létre.Kísérleteinek eredményeit tavaly szeptemberben Máltán egy konferencián ismertette is ,és benyújtotta a dokumentációt közlésre két tekintélyes tudományos lapnak  a Science és a  Nature folyóiratoknak.Akkor aztán kitört a vita tudományos körökben . Ez csak egy rossz ötlet ,hogy egy halálos vírust átalakítanak egy halálos és nagyon fertőző vírussá ,és egy még rosszabb ötlet ,hogy ezt közzé is teszik teret engedve ezzel nemcsak a tudományos célú érdeklődésnek ,de estlegesen a bioterrorizmusnak is -mondja Dr Thomas Inglesby  a Pittsburgi Egyetem biológiai biztonsági központjának igatgatója. A másik oldal szerint pedig a kutatások alapvetően fontosak ,hogy megismerjék a vírust ,és időben felkészülhessenek mert  egy hirtelen kialakuló világjárvány  estén már késő a kutatásokat elkezdeni.

A vitába példátlan módon beleszólt az amerikai kormány mellett működő  U.S. National Science Advisory Board for Biosecurity nevezetű tanácsadó szervezet ,amely azt kéri a két tekintélyes laptól és a kutatóktól ,hegy ne tegyék ismertté a kutatás minden lépését ,megakadályozva evvel az kísérletek bioterrorista célú alkalmazását.

A virológus világ forrong a pro  és kontra érvek forgatagában.Az egyik oldal szerint a lehető legszélesebb körben biztosítani kellene a hozzáférést a kutatási eredményekhez ,hogy a madárinfluenzával sújtott országok is hozzájuthassanak a kutatások eredményeihez amelyeket egyesek szerint az eddig kiszivárgott információk miatt már amúgy is kár titkolni,a másik oldal szerint pedig csak kis számú kiválasztott tudóscsoport foglalkozhatna a témával.Jelen pillanatban 60 napos moratórium van érvényben amely alatt a WHO konferenciát szervez ,ahol az érintett felek elmondhatják véleményüket ,és megegyezésre juthatnak a folytatásról.

Forrás:New Scientist,Science,Los Angeles Times