Gyógynövények kockázata

A Közel-Keleten a gyógynövényeket általánosan használják a hagyományos medicina részeként. Ennek alapja az emberek lenyűgöző fogékonysága a növényi örökség iránt, amely folyamatosan fennmaradt az Ókori Egyiptom és Mezopotámia idejéből.

Közel kétharmada a gyógynövényeknek amelyeket a rákos betegek a Közel-Keleten ennek az ősi kultúrának az alapján használnak lehetséges egészségügyi kockázatokat hordoznak magukban-állítja egy felmérés amelyet Eran Ben-Arye adjunktus (Technion-Israel Institute of Technology) vezetett és a Cancer című folyóiratban jelent meg.

A vizsgálatot 16 Közel-Keleti ország rákbetegei között végezték Törökországtól-Tunéziáig. A vizsgálatba bevont 44 népszerű gyógynövény közül 29 -nél állapítottak meg egy vagy több kockázatot a kezelésekkel kapcsolatban.

Az eredmények több mint 300 rákbetegekkel foglalkozó gondozó adatai alapján készültek, akiket arra kértek kérdezzék meg pacienseiket milyen fajta növényi medicinákat használnak a kezelés mellett. A betegek 57%-a legalább egy gyógynövényt használt.

Sok beteg az orvosok tudta nélkül használja a kiegészítő medicinákat ebben a tanulmányban azinban Ben-Arye és munkatársai azokra az ellátókra összpontosítottak akik tisztában voltak a betegek gyógynövény használatával.

Bár a  közel-keleti onkológiai ellátásban dolgozók szkeptikusak az alternatív gyógyszerekkel szemben, mégis támogatják azt az elképzelést, hogy a beteggel foglalkozó onkológiai teamben legyen egy szakember aki felvilágosítást tud adni a hagyományos kezelések mellett alkalmazott növényi medicina hatásosságáról és biztonságosságáról.

A betegek leggyakrabban azért fordulnak a gyógynövényekhez hogy javítsanak életminőségükön és  fokozzák kezelésük hatékonyságát. Általában nem azt várják a hagyományos medicinától hogy meggyógyítsa őket.

“Az esetek többségében a betegek célja, hogy egyesítse a kétfajta világ legjobb medicináit, és nem úgy értékelik a gyógynövényt, mint a  modern onkológiai ellátás valódi alternatíváját.”

A felmérésben részt vevő országok közül a legnagyobb mennyiségű  kiegészítő gyógynövényt  Törökországban, Palesztinában  és Katarban használták. A leggyakrabban használt gyógynövények között volt a csalán, fokhagyma, fekete köménymag és a  kurkuma valamint  olyanok is felkerültek a listára  mint például a teve teje és a  méz.

Néhány a felfedezett súlyos interakciók közül:

  • a kurkuma fokozhatja néhány kemoterápiás szer toxikus hatását
  • a gingko biloba és a zöld tea fokozhatja a vérzés kockázatát
  • más gyógynövények beleértve a fekete köményt és kurkumát megváltoztathatják a kemoterápia hatékonyságát.

A kutatók azt remélik, az új tanulmány útmutató lesz  a gondozással foglalkozó egészségügyi szolgáltatók számára és segítségével  “nyitott, nem ítélkező” tanácsadást tudnak nyújtani a gyógynövények használatának biztonságosságáról, és hatékonyságáról.

Forrás