Gyógyító gyümölcsök:a cseresznye és a köszvény

A cseresznye fogyasztása csökkentheti a köszvényes rohamok kockázatát – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az Arthritis&Rheumatism című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban 37 százalékkal csökkent a köszvényes rohamok kockázata azoknál, akik cseresznyét ettek. A jótékony hatást a szakemberek a piros gyümölcs húsában lévő antioxidáns, gyulladásgátló anyagoknak, főként az antocianinoknak tulajdonítják.
A köszvény az artritisz, az ízületi gyulladás gyakori formája, amely hirtelen fellépő, komoly fájdalommal járó rohamokban támad, ilyenkor az ízületek – különösen a láb ízületei – bedagadnak. A rohamot a véráramban lévő húgysav magas koncentrációja okozza, amely mellett már kristályként kezd kiválni a vegyület urátok formájában az ízületekben és azok körül, valamint a bőr alatt. A köszvény átlagosan az emberek egy százalékát érinti, a férfiakat kétszer-háromszor gyakrabban, mint a nőket.
A mostani tanulmányba a Bostoni Egyetem kutatói 633 köszvénnyel élő, többségükben férfi pácienst vontak be, akiknek életkora átlagosan 54 év volt, és egy éven át követték nyomon egészségüket. A páciensek naplót vezettek tüneteikről, gyógyszerszedésükről és étrendjükről is.
A teljes vizsgálati periódus alatt összesen 1247 köszvényrohamot jegyeztek fel a résztvevők, akiknek 42 százaléka evett cseresznyét vagy cseresznyekivonatot, 58 százaléka nem. Az elemzések azt mutatták, hogy a cseresznyét valamilyen formában elfogyasztók csoportjában 37 százalékkal ritkábban fordultak elő köszvényes rohamok, mint a másik csoportban. Az előnyös hatáshoz két nap alatt mintegy 30 szem cseresznye elfogyasztása elegendő volt, a további cseresznyeevésnek nem találták hasznát a köszvény szempontjából.
Még jobb eredményt értek el a gyümölcs és a gyógyszerek együttes alkalmazásával. Amikor a cseresznyét vagy kivonatát a szokásos köszvénygyógyszer, az allopurinol mellett ették a páciensek, akkor 75 százalékkal kisebb volt a rohamok kockázata ahhoz képest, ha egyiket sem tették.
“Megállapításaink azt jelzik, hogy a cseresznye vagy kivonatának fogyasztása csökkenti a köszvényes rohamok kockázatát” – idézte a Yuqing Zhang által vezetett kutatócsoport tanulmányát a BBC hírszolgálata

MTI