Gyógyító gyümölcsök -a füge

A füge (Ficus carica) ősi kultúrnövény. Az Ószövetségben az „ígéret földjének” egyik legfőbb kincseként szerepel. Éva a Paradicsomban a hagyomány szerint a fügefa levelét viselte, akárcsak Ádám, az első férfi. A füge így, akárcsak az alma, az édenkert gyümölcse. Eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria és Izrael területei. Hazánkban kb. a XIV. századtól honos, leginkább Buda vidéke, Szentendre, Tihany, Badacsony, Pécs és Esztergom területén fordul elő

Szubtrópusi, lombhullató, általában alacsony fa, míg a mérsékelt égövön jobbára 3-4 méter magas cserje (de elérheti a 10 méteres magasságot is), amelynek zömök törzse szétterülő, koronája laza, könnyen átlátható. A fügének több száz alfaja létezik. Egyetlen fügében akár 1500 apró virág is található, amelyek közül sokból apró magok válnak. A fügét egy apró rovar, a fügedarázs porozza be. Nélküle a növény megtermékenyülésre nem volna képes

Termése zöldes-lilás, nyersen is fogyasztható. Hazai termesztése esetén érdemes jó, trágyázott talajon nevelni. A hazai bokrok nagy százaléka adriai típusú; ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. A termés július végén szüretelhető. Napfényes, hosszú ősz esetén második termés is beérhet. A gyümölcs csak teljesen éretten élvezhető, amikor is mézédes, puha és finom. Nehezen szállítható, hűtőben is csak néhány napig tárolható. Egy termő fügebokor akár 15–20 kg gyümölcsöt is hozhat egyszerre.

A nyers füge 100 grammjának energiatartalma 74 kcal, amely 0,8 gramm fehérjét, 0,3 gramm gyümölcssavat, 16,3 gramm szénhidrátot és 2,9 gramm élelmi rostot biztosít. Hamutartalma 0,7 gramm, víztartalma 79,1 gramm. Jellemző ásványi anyagai a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, mangán és szelén, vitaminjai pedig a B1-, B2-, B6-, C-, A-, E- és K vitamin, niacin, pantoténsav, kolin, folsav, béta-karotin. A szárított füge 100 grammjának energiatartalma 249 kcal, 3,3 gramm fehérjét, 0,9 gramm gyümölcssavat, 63,9 gramm szénhidrátot tartalmaz. Élelmirost-tartalma 9,8 gramm, a hamutartalma 1,9 gramm, a víztartalma 63,9 gramm. Megemlítendő az oxálsavtartalma is, amely 10 mg. Jellemző vitaminjai és provitaminja: B1-, B2-, B6- és C-, A- és K-vitamin, niacin, kolin, folsav és Béta-karotin.

Az érett gyümölcsből befőttet és lekvárt is készítenek. A szokásosnál kevesebb cukor kell az előállításukhoz, mert a füge cukortartalma igen nagy. Gyümölcséből édes csemegebort és pálinkát is erjesztenek. Eredeti termővidékén 40–50°C-on aszalják, sásra fűzve, koszorú alakban kerül forgalomba, esetleg hordóba préselik. Az olaszok a szárított fügét pörkölik, őrlik, majd kávét főznek belőle. Nemcsak pótkávénak, hanem frissen, borban párolva vadételekhez vagy akár főzeléknek is kiváló.

A fügében fehérjebontó enzim (ficin) található, amelyet húspuhításra használnak. A termésben és a fiatal levelekben található bioaktív anyagok emésztést elősegítő, lágyító, nyugtató, gyulladásgátló és köptető hatásúak. 

A füge igen nagy rosttartalmú gyümölcs. Apró magvai a gyomor féregszerű (perisztaltikus) mozgásának köszönhetően könnyen a bélbe jutnak. A táplálék jobb felszívó- dását a füge B-vitamintartalma elősegíti. A B-vitaminok az emésztést is javítják, míg a cinktartalom pozitívan befolyásolja az ivarmirigyek működését. A fügét, valamint a belőle előállított készítményeket renyhe bélműködésre és emésztési zavarokra használhatjuk. Gyomorégés esetén inkább a füge levét fogyasszuk. A gyomor és a vékonybél működését a füge fehérjéi és szénhidrátjai is serkentik. A füge rügyeit glicerinbe áztatják, s az így nyert kivonatot gyomorhurut kezelésére használják.

A gyümölcs enyhíti a szájüregben levő afták okozta kellemetlen érzést, s csillapítja a köhögést. Főzete a köhögés és a tüdőbaj régi, házi készítésű szere. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszernek bizonyul.

A fügének nem ismeretes mérgező hatása, azonban hashajtó hatására vannak adatok. Tejnedvét külsőleg kisebb fájdalom enyhítésére használják, ezen kívül baktériumellenes hatású is.

A szárított gyümölcsöt édesítőnek is használhatjuk. Tejjel vagy gyümölcslével pépesítve kitűnő éhségcsillapító, energiában dús csemege.

Venczel Anita

Forrás:Új Diéta 2011/2