Furcsa tudomány:sportital az Ókorból

Egy kemény edzés után mit esznek isznak napjaink sportolói. Sportital vagy magas  fehérje tartalmú  shake,  mert pótolni kell az energiát, az elektrolitokat és a fehérjét. Akkor nézzük az ókor hőseit a gladiátorokat mivel pótolták a sok elveszített energiát ha egyáltalán túlélték a napot.

Talán a legegyszerűbb sportital volt az övék : növényi hamu, ecet és víz.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem tudósai kutatásukat egy nemrég feltárt a második századból származó gladiátor temetőben végezték amely a mai Törökország területén található és egykor  Ephesos néven mint római város volt ismert. Nem messze az ősi gladiátor stadiontól 68 harcedzett férfi csontjait találták meg akik a második és harmadik század környékén hunytak el. A temetőben néhány csatát ábrázoló gladiátor sírkövet is találtak a 20-30 év közötti férfiak csontjai között.

Sok római történész úgy gondolja hogy a gladiátorok fő étkei a gabonák voltak, főleg az árpa. Ahhoz hogy biztosan azonosítani tudják mit ettek a harcosok a csontjaikra is vetettek néhány pillantást.Gladiators1

Elemezték a csontokban néhány elem izotópjainak arányát.(Az izotópok ugyanannak az atomnak olyan változatai amelyek eltérő számú neutront tartalmaznak.) A növények és az állatok teste különböző arányban tartalmazza ezeket az izotópokat . A szén izotópok főként  arról tudnak mesélni milyen növényeket fogyasztottak, a nitrogén izotópok pedig tippeket adnak az állati eredetű  fehérjékről.Ha a gladiátorok csontjait ilyen szempontból elemzik nagy valószínűséggel meg tudják állapítani mivel táplálkoztak.

Az izotópok alapján a tudósok szerint a gladiátorok étrendjében nem volt semmi különleges.Néhányuk több gabonát és zöldséget evett, míg mások több húst. De volt egy kivétel: amikor a  csontok összetételét az akkor élt átlagemberek csontjainak izotóp összetételével hasonlították össze azt találták hogy sokkal magasabb volt bennük a stroncium, körülbelül kétszerese.

Honnan származott ez az extra mennyiségű stroncium.

A stronciumot a növények könnyen felveszik a tajból, de ahogy a táplálkozási láncban egyre feljebb haladunk mind kevesebb van belőle a testben.Honnan származhatott ez az extra nagy mennyiségű stroncium. A csontok vizsgálata után a korabeli szövegek vizsgálata következett ,amelyek szerint  egy egészen furcsa ital lehetett a gladiátorok sportitala: növényi hamu, víz és ecet keveréke.A hamu-amelyet a rómaiak néha az ételhez adtak a füstös íz elérésére, sőt használtak gyógyászati célra is- nyújtotta volna az extra adag stronciumot.A hamu más lényeges elemeket is tartalmaz mint a kalcium, mangán, réz és vas.A növényi hamuból készített ecetes vagy boros sportital szolgálhatott arra, hogy megerősítse a fizikai megterhelés után a testet és előmozdítsa a csontok gyógyulását.

“Nem volt  kávé, nem volt tea,”-mondta Fabian Kanz törvényszéki antropológus a tanulmány egyik társszerzője a Livescience  folyóiratnak . “De ittak bort,és itták az ecet és víz keverékét. Ez nem olyan szörnyű, mint amilyennek hangzik.Néhány jófajta ecet és víz keveréke olyan lehetett mint a frissítő limonádé.”

Az is hozzátartozhat a történethez, hogy az étkezést azonosító nyomok  a csontokban csak hosszú évek múltán jelennek meg. Mégis elképzelhető tehát hogy mást ettek és ittak  mint az átlagember, csak nem éltek elég hosszú ideig ahhoz hogy az általuk fogyasztott ételek kémiai aláírása megjelenjen a csontjaikban.

Forrás: livescience.com