Furcsa tudomány: kora középkori angolszász antibiotikum

Találós kérdés: mit kapunk ha összekeverünk fokhagymát és hagymát (esetleg póréhagymát) bort és  tehén epéjét, egy kicsit főzzük, majd egy rézüstben állni hagyjuk 9 napig. Azon kívül hogy a végén egy fura  kinézetű  keverékünk lesz a recpet egy régi angolszász orvosságot rejt a szempillák tüszőjének fertőzésére, vagyis az árpára.

A  ezeréves középkori receptet egy  bőrkötésű könyv rejti magába amely egyike a legrégebbi ismert orvosi könyveknek. A címe: Bald’s Leechbook  és az Egyesült Királyság  nemzeti könyvtárában található.

Mennyire lehet ezeket a korabeli  recepteket komolyan venni hiszen ötvöződik bennük a varázslat, a klasszikus elméletek és gyakorlat, a folklór, a hit gyógyító ereje, az asztrológiára alapozott megfigyelések és jelen vannak benne furcsa babonák.Ugyanakkor azonban a  korabeli  ‘orvosi könyvek’ és ‘herbáriumok ‘ tartalmaznak olyan összetételeket is amelyeket már ‘kezelésre terveztek’, és közöttük vannak olyanok is amelyekkel egyértelműen bakteriális fertőzéseket -sebeket,  szem és torokfertőzéseket, bőrbetegségeket és mellkasi betegségeket- kezeltek. Mindezt tették azelőtt, mielőtt  létezett volna a mikroszkóp és a mikroorganizmus fogalma valamint a kórokozó elmélet. Feltehetjük a kérdést milyen szisztéma szerint fejleszthették ki a példánkban szereplő szemkenőcsöt? És mennyire volt hatékony a kórokozók ellen.

Az University of Nottingham kutatói újjáélesztették tehát az  ezeréves receptet és megállapították, hogy meglepően jól működik még azoknál a baktériumoknál is amelyek ellenállnak az antibiotikumoknak.  Receptünk tehát hatékony volt árpa ellen de talán nagyobb felfedezés, hogy hatékony lehetne a  methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fertőzés esetén is.

A középkori orvosság tesztelésének elképzelése  dr Christina Lee  egyetemi docenstől származott aki a középkori kutatások részt vevője és  lefordította a receptet az eredeti  kézirat egy másolatából amelyet  a British Libraryben őriznek.

Freya Harrison mikrobiológus-a tanulmány vezetője-szerint az összetevőkről már bebizonyosodott hogy hatással vannak a mikroorganizmusokra. A réz és az epesók megölik a baktériumokat, a fokhagyma család tagjai pedig szintén rendelkeznek olyan összetevőkkel amelyek már bizonyítottan antibakteriális hatásúak.

A recept szerint tehát szükséges az Allium-faj legalább két képviselője (fokhagyma, hagyma, póréhagyma), bor, epe, majd egy egészen szokatlan eljárás következik – a főzés rézüstben és az érlelés(?) a használat előtt kilenc napig. Természetesen kontroll főzet is készült amely csak desztillált vizet tartalmazott az egyéb alkotórészek nélkül annak megállapítására, hogy magának  az edénynek a  réztartalma mennyire befolyásolhatja a végeredményt. Tehát friss összetevőkből a leírás szerint  elkészült a keverék amelyet mesterséges fertőzött sebeken alkalmaztak teljes töménységben vagy különböző hígításokban, valamint minden egyes összetevőt külön is vizsgáltak. A teljes összetétel volt a legerősebb.  Szinte 100%-os  hatékonysággal pusztította el az MRSA-t vagyis 1000  sejtből csak egyet hagyott életben. Elég erős volt hozzá hogy lebontsa a baktériumok által  védekezésül létre hozott biofilmet. Ezt a tulajdonságát még nagyobb hígításokban is megtartotta amikor már magukat a baktériumokat nem tudta elpusztítani.   Amikor a gyógyszer már túl híg volt ahhoz  hogy megölje meg Staphylococcus aureust még be tudott avatkozni a bakteriális cella-cella-kommunikációba. Ez egy igen fontos felfedezés, mert a  baktériumoknak ‘beszélniük’ kell egymással hogy néhány gén mindannyiukban felkapcsolódjon.  Sok mikrobiológus úgy gondolja ha ezt a baktériumok között kommunikációt ki lehetne kapcsolni   ez egy alternatív útja lenne az antibiotikus kezeléseknek.

Az összetétel tagjainak egyedileg nem volt mérhető hatása.

A kezdeti vizsgálatokat in vitro a Nottoinghami Egyetem eredményei alapján egérmodellen végzett vizsgálatok követték az Egyesült Államokban (Texas Tech University). A fenti eredményeket amelyeket kaptak szinte maguk sem hitték el.

Mi hát az ezeréves titok? Mi történik az összetevőkkel a főzés és a 9 nap folyamán? Ha ezt megismerik egy új antibiotikum felfedezéséhez fog vezetni? A kutatás eredményeit  a Society for General Microbiology márciusban Birminghamben rendezett éves konferenciáján mutatták be.

Forrás: AncientBiotics-a medieval remedy for modern day superbugs?