Az elmúlt két évtizedben hazánkban is egyre nagyobb szerephez jutott a gyümölcscukor (fruktóz) a cukorbetegek diétájában. El?nyös tulajdonságai, hogy édesebb, mint a répa- vagy a nádcukor (szaharóz), jelent?sen lassabban emeli a vércukor szintjét és lebomlásához nincs szükség inzulinra. Ez utóbbi azért van így, mert a fruktóz a májban közvetlenül alakul át glikogénné ( ez a leggyorsabban mozgósítható energiaforrása a szervezetnek) és trigliceriddé (úgynevezett neutrális zsírok, a táplálkozás során felvett zsírok legf?bb alkotóelemei). További el?nye az, hogy a cukoralkohollal szemben a gyümölcscukornak nincs semmilyen gyomor- és bélrendszeri mellékhatása.
A fruktózt eddig leginkább az Egyesült Államokban alkalmazták, ahol az elmúlt 30 évben a fogyasztása mintegy négyszázszorosára n?tt, rengeteg élelmiszerbe keverték bele a cukor helyett tiszta fruktóz vagy kukorica szirup (fele fruktóz, fele glukóz) formájában.
A fruktóz kedvez?tlen hatásai
A legutóbbi vizsgálatok azonban sorozatosan igazolják a fruktóz fogyasztás kedvez?tlen hatásait. Ezek a következ?ek:
- emeli a triglicerid szintet,
- fokozhatja az elhízást,
- növelheti a húgysav szintet és vesekövességet okozhat,
- mindezen hatások összegzéseként gyorsíthatja az érelmeszesedés kifejl?dését, amelyet önmagában a cukorbetegség fennállása is fokozhatja.
Mindezekb?l adódóan nem javasolt a fruktóz bármely diétában történ? alkalmazása, ugyanakkor a gyümölcscukrot tartalmazó gyümölcsök rendszeres fogyasztása a diabétesz diéta keretében továbbra is kedvez?en hat a szervezetre.
Természetesen ebben az esetben is igaz, hogy önmagában semmi nem jó és nem rossz, minden a mértékt?l függ. Aki eddig id?nként fruktózzal sütött süteményt, ezt a kés?bbiekben is megteheti, de egyszerre ne fogyasszon nagyobb mennyiséget bel?le, illetve a teát, kakaót, kávét se fruktózzal édesítse.
Szerz?: IDF Kongresszus
Forrás: MACOSZ