Fruktóz emésztési zavar

TUDTA-E, HOGY

• a fruktóz 30-50%-kal édesebb a répacukornál, így a legédesebb cukorként tarjuk számon.

• a fruktóz olyan egyszer? cukor, amelyb?l napi 50 g-nál több elfogyasztása bélrendszeri tünetekkel jár az egészséges emberek többségénél.

• a répacukor felszívódása gyorsabb és jobb, mint a szabad formában lév? fruktózé, így az emésztési zavarban els?sorban a nagy mennyiség? szabad fruktóz fogyasztása okoz tüneteket.

• fruktóz emésztési zavarban gyakran panasztokozóak az édesítésre használt cukoralkoholok (például a szorbit, xilit) is.

• fruktóz emésztési zavarban is a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra törekszünk

Mi a fruktóz és melyek a forrásai?

A fruktóz, azaz gyümölcscukor kémiailag az egyszer? cukrok közé tartozó szénhidrát. Táplálékunkban önállóan, egyszer? cukor formájában, diszacharid részeként, valamint oligoés poliszacharid alkotójaként, azaz négyféle formában van jelen. A szacharóz (répacukor) egyegy molekula glükózból és fruktózból épül fel, míg a frukto-oligoszacharidok (FOS) tulajdonképpen 3-10 molekulából álló fruktóz láncok. A fruktán átfogó kifejezés a fruktóz molekulák polimerjei számára. A rövid láncú fruktánok a frukto-oligoszacharidok. A fruktózt tartalmazó szénhidrátok egy része az emésztés során egyszer? cukrokká bontódik és szívódik fel a vékonybélben, így tehát a fruktóz a vékonybélben szívódik fel. Az inulin típusú fruktánok (fruktofuranóz reziduumok, sajátos glükozid kötéssel) és a levan-típusú fruktózpolimerek nem emészthet? szénhidrátok, viszont a vastagbélben a bélbaktériumok fermentálják ezeket.

A kiegyensúlyozott táplálkozás nagyjából 10 g fruktózt tartalmaz naponta. A természetes fruktóz források a gyümölcsök és zöldségek (1. táblázat), amelyek ajánlásnak megfelel? fogyasztásával (legalább 400 g/nap) a szervezet számára éppen elegend? mennyiség? cukrot eszünk meg. Az emberek mintegy felénél napi 50 g körüli vagy azt meghaladó fruktóz fogyasztása valamilyen bélrendszeri tünettel jár. Egy átlagos, változatos étrendben a szénhidrát bevitel körülbelül 3 %-a fruktóz, azonban a magas fruktóz tartalmú és fruktózzal édesített termékek megjelenésével, és azok egyoldalú, túlzott fogyasztásával ez a mennyiség már a tünetokozó intervallumba eshet.

A FRUKTÓZZAL ÉDESÍTETT ÉS A KONCENTRÁLTAN FRUKTÓZT TARTALMAZÓ ÉLELMISZEREK EGYOLDALÚ
FOGYASZTÁSÁVAL SOKKAL TÖBB FRUKTÓZT FOGYASZTUNK, MINT A FRISS ZÖLDSÉGEKKEL ÉS GYÜMÖLCSÖKKEL.

 

A fruktózt napjainkban a répacukor helyett számos élelmiszeripari termék édesítésére használják. Megtalálhatjuk a sütemények, kekszek, müzlik, müzli szeletek, reggeliz? pelyhek, üdít?italok, csökkentett szénhidráttartalmú termékek receptúrájában. Az élelmiszerek egyrészt glükóz-fruktóz szirupként, invertcukorként vagy a – répacukornál több fruktózt tartalmazó – izocukorként tartalmazzák. A fruktózt olyan készítményeknél is alkalmazzák, ahol a cukor tömege nélkülözhetetlen, mint például piskótákban, lekvárokban, csokoládékban.

Mi a fruktóz emésztési zavar és mikor gyanakodjak rá?

A fruktóz malabszorpció egy emésztési zavar, amely az esetek zömében átmenetileg áll fenn. A fruktóz felszívódása normálisan a vékonybélb?l történik, az emésztési zavarban azonban, a fel nem szívódott gyümölcscukor tovább halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok használják
fel. A vastagbélben található baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat és hangyasavat szintetizálnak, amelyek a bélnyálkahártyát irritálhatják, gyulladást okozhatnak. Emellett még gázok (hidrogén) képz?dnek. Ezek összessége vezet a jellegzetes emészt?rendszeri tünetekhez, mint a gázképz?dés, hasi fájdalom, hasi görcsök, laza széklet, vagy hasmenés. A tünetek er?ssége betegenként eltér?. Ezek a tünetek tulajdonképpen számtalan betegségre utalhatnak, így a laktózintolerancia, vagy a gyulladásos bélbetegségek tünetei is lehetnek.

Lényeges tehát, hogy orvos zárja ki az egyéb betegségeket és diagnosztizálja hidrogénkilégzési teszttel a gyümölcscukor emésztési zavarát.
A répacukor felszívódása gyorsabb és jobb, mint a szabad formában lév? fruktózé, így az emésztési zavarban els?sorban a nagy mennyiség? (több, mint 50 g/nap) szabad fruktóz fogyasztása okoz tüneteket. Glükózzal együtt, vagy szacharózként fogyasztva a fruktóz által okozott tünetek enyhébbek. Számos megfigyelés van arra vonatkozólag is, hogy a fruktóz felszívódását lassítja, így a tüneteket fokozza a szorbit és egyéb cukoralkoholok (mannit, lactit, xilit, eritrit, isomalt, maltit) jelenléte. A glükóz, galaktóz és néhány aminosav jelenléte viszont gyorsítja a fruktóz felszívódását, így enyhítve a tüneteket.

Étrend

A kezelés lényege, hogy csökkenteni javasolt az étrend fruktóz tartalmát, úgy hogy az változatos és kiegyensúlyozott maradjon. Lényeges, hogy nincs szó a gyümölcscukor teljes tilalmáról (ez, egyébként majdnem megvalósíthatatlan lenne). A diéta szigorúságát az szabja meg, hogy körülbelül mennyi fruktóz váltja ki a tüneteket, tehát lényeges ismerni az egyéni t?r?képességet.

Az étrendben a fruktóz fogyasztás 50 g/nap alatti legyen, de inkább a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz hasonlóan 10 g/nap körül az ideális.

A FRUKTÓZ EMÉSZTÉSI ZAVARBAN A GYÜMÖLCSCUKOR NEM SZÍVÓDIK FEL A VÉKONYBÉLBEN ÉS TOVÁBBHALAD A VASTAGBÉLBE, AHOL A BÉLBAKTÉRIUMOK HASZNÁLJÁK FEL, MIKÖZBEN GÁZOK KELETKEZNEK, AMELYEK OKOZZÁK A PUFFADÁST, HASI GÖRCSÖKET ÉS A LAZA SZÉKLETET. MIVEL A TÜNETEK MÁS GYOMORBÉLRENDSZERI MEGBETEGEDÉSEKBEN IS EL?FORDULHATNAK, MINDENFÉLEKÉPPEN GASZTROENTEROLÓGUS KELL, HOGY DIAGNOSZTIZÁLJA AZ EMÉSZTÉSI ZAVART HIDROGÉN-KILÉGZÉSI TESZTTEL.

Az étrend összeállításánál törekszünk a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveinek figyelembe vételére, így semmi esetre sem javasoljuk a nyers zöldségek, gyümölcsök teljes elhagyását, hiszen a szükséges élelmi rostot, vízben oldódó vitaminok többségét csak ezek fogyasztásával
tudjuk megfelel? mennyiségben bevinni. A tolerálható gyümölcscukor mennyiséget igyekezzünk friss zöldség és gyümölcs révén elfogyasztani, és az egyéb magas fruktóz tartalmú élelmiszereket kerüljük.

Sok fruktózt tartalmaznak egyes gyümölcsök és zöldségek, amelyek fogyasztását csökkenteni szükséges az egyéni tolerancia mértékéig (1. táblázat).

Tünetprovokálók lehetnek az inulin tartalmú csicsóka, articsóka, cikória, okra, valamint a frukto-oligoszacharid tartalmú hagymafélék.

Teljes mértékben zárjuk ki az étrendünkb?l a mézet (35 g fruktóz és 29 g glukóz van 10 dkgban), az aszalt és a kandírozott gyümölcsöket, dzsemeket, lekvárokat, szörpöket, nektárokat, leveket, smoothie-kat, bef?tteket, gyümölcskoncentrátumokat. Hasonlóan tilos a fruktózzal,
kukoricasziruppal (HFCS – high fructose corn syrup), glükóz-fruktóz sziruppal, invert- és izocukorral, szorbittal és egyéb cukoralkoholokkal édesített élelmiszeripari termékek (reggeliz? pelyhek, müzlik, müzliszeletek, csokoládék, édesipari termékek, üdít?italok) fogyasztása.

Ha a tünetek enyhülnek, és az orvos is engedélyezi, akkor a magas fruktóz tartalmú nyersanyagokat fokozatosan visszavezethetjük az étrendbe. 4-6 hét fruktóz szegény étrendet követ?en a tolerancia mértékének megfelel?en b?víthet? az étrend (dietetikus felügyeletével) a magasabb fruktóz tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával. Az is el?fordul azonban, hogy hosszabb ideig tartó diétázásra van szükség, amelyet érdemes dietetikus felügyeletével végezni.

AZ ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNÁL TÖREKSZÜNK A KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS IRÁNYELVEINEK FIGYELEMBE VÉTELÉRE, ÍGY SEMMI ESETRE SEM JAVASOLJUK A NYERS ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK TELJES ELHAGYÁSÁT, HISZEN A SZÜKSÉGES ÉLELMI ROSTOT, VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK TÖBBSÉGÉT CSAK EZEKKEL TUDJUK BIZTOSÍTANI. A TOLERÁLHATÓ FRUKTÓZ MENNYISÉGET IGYEKEZZÜNK FRISS ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS RÉVÉN ELFOGYASZTANI, ÉS AZ EGYÉB MAGAS FRUKTÓZ TARTALMÚ ÉLELMISZEREKET KERÜLJÜK.

 

Forrás:MDOSZ