Fokhagyma (Allium sativum)

Egyéb elnevezései: büdös hagyma,

Az  amarilliszfélék családjába tartozó, Közép- Ázsiában ?shonos, nálunk termesztett ével?, gyógy- és f?szernövény. Szürkés-zöld, lapos, végig árkolt level?, hagymás növény. Gyökérzete bojtos. Gerezdes hagymája 9-15 húsos fiókhagymából tev?dik össze, amelyek az elszáradó tönkön levélhónalji oldalrügyekb?l fejl?dnek ki. Mindegyiket, és az egész hagymagerezd-csoportot vékony, fehér, hártyás levelek borítják. T?kocsánya 30-50 cmhosszú, és félig levélhüvelyek ölelik. Megszáradva a hagymákon maradnak, ami lehet?vé teszi koszorúba, fonatokba kötésüket.  Álerny?s virágzata kevés fehéres vagy zöld szín? virágból áll, amelyek gyakran elevenszül?k, vagyis sarjhagymákká (léghagymákká) alakulhatnak. A nálunk tömegben termesztett fokhagyma általában medd?, de el?fordul magszárat hozó változat is. Termesztés során a fiókhagymákat használják fel szaporításra (tavaszi vagy ?szi duggatásra).

 Különböz? életformájú típusai vannak. Lehet egyéves, kétéves és ével?, illetve ?szi (nagyfej?, áttelel? fokhagyma), vagy tavaszi ültetés?. A tekered? szárú gyöngyhagyma vagy kígyóhagyma (Allium ophioscordon vagy A. sativum var. ophioscorodon) léghagymája kerektojásdad, terméke a rokambola (rozshagyma). Tévedést okozhat, hogy gyakran a vöröshagyma (Allium cepa) savanyításra alkalmas, 2-3 cm-es gömböly? hagymás változatát is kígyóhagymának nevezik.

Hatóanyag: kéntartalmú illóolaj (alliin), kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin, flavonoidok,

Alkalmazás:

bels?leg: nyersen

– gyomorer?sítésre,

– vérnyomáscsökkentésre,

– koleszterincsökkentésre,

antibakteriális, antivirális, féreg?z? hatású

küls?leg:

– gennyes sebekre,

– fejtet?re,

– fülgyulladásra (gyulladáscsökkent?, fájdalomcsillapító)

Teát nem készítünk bel?le!