Férfiak, Étrend és Egészség

Amíg a nőknek számolniuk kell a terhességgel és a csontritkulással, addig a férfiaknak is megvannak a maguk egészségügyi gondjaik. A következőkben három, a férfiak körében igen gyakran előforduló problémával fogunk foglalkozni, melyeket táplálkozási javaslatainkkal segíthetünk megelőzni.

Szívbetegségek
A Nyugati világ egyik legnagyobb gyilkosa a szívérrendszeri megbetegedés, amely felelős a férfi elhalálozások 30-50 százalékáért. Kialakulását a szív körüli artériák elzáródása, és az érfalak megkeményedése okozza. Számos faktor, mint például a dohányzás, szegényesen szabályozott étrend, a fizikai aktivitás hiánya és az örökletes tényezők is előidézhetik ennek az állapotnak a kialakulását. Szintén összefüggésbe hozható a túlsúlyossággal és a túl sok állati eredetű zsír fogyasztásával is.
A telített állati zsírok helyettesítése telítetlen növényi olajokkal, teljes kiőrlésű gabonafélék, halolaj, fokhagyma és legalább napi ötszöri zöldség és gyümölcs fogyasztása, segíthet a szívbetegségek előfordulásának kockázatát csökkenteni. Az egészséges testtömeg megtartása is fontos. Néhány stratégia ezek közül segíthet az érfalak károsodását csökkenteni, mások hígítják a vért, míg mások a véredények falán keletkező koleszterin lerakódást csökkentik.

Prosztata problémák
A prosztata rák az egyik leggyakrabban előforduló férfiak halálát okozó tumor az 55 év felettiek körében. A gesztenye nagyságú és formájú prosztata körülöleli a húgycsövet, amelyen keresztül a vizelet ürül a húgyhólyagból. Még nem bizonyították, de feltételezhető, hogy a paradicsom és szója termékek bevitelének növelése jótékony hatással bírhat.

A Harvard Orvosi Egyetem szakmai vezetésével, egy hat éves tanulmányban 48000 férfi egészségét vizsgálták. Kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik paradicsom alapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal, vagy többször, azoknál 34%-kal csökkent a prosztata rák kockázata, mint azoknál, akiknek ez nem szerepelt az étrendjében. Ez valószínűleg a paradicsom magas likopin tartalmának köszönhető, amely egy piros karotionid- a béta-karotionidhoz hasonló vegyület.

Egy másik érdekes tanulmányban megállapították, hogy Japánban, 100 000 férfiból mindösszesen 4 hal meg prosztata rákban, összehasonlítva ezt a nyugati országokkal, ahol ez az arány 17 a 100 000 –ből. Néhány tudós arra gondol ebben az estben, hogy a japánok lényegesen több szójás terméket fogyasztanak. A kutatók javasolják ezeknek a növényi ösztrogéneket tartalmazó élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek csökkentik a prosztatarák kialakulásáért felelős hormon aktivitását.

Magas vérnyomás
A magas vérnyomás, vagy hipertenzió szintén növeli a szívbetegségek, angina vagy stroke előfordulásának kockázatát. Kialakulásához az örökletes faktorok és a helytelen életviteli szokások egyaránt hozzájárulhatnak. A férfiaknak és nőknek egyaránt lehetnek ilyen problémáik, azonban mégis inkább a férfiaknál okoz komolyabb gondokat. A hipertenziótól szenvedőknek javasolt a súlycsökkentés és az alkohol fogyasztásának csökkentése. A só használatának elkerülése a főzés során vagy az alacsony sótartalmú ételek választása a kényelmi termékek közül szintén segítséget jelenthet.
A vérnyomás emelkedésének a kezelése azonban nem csupán abból áll, hogy bizonyos ételeket kihagyunk, hanem azt is jelenti, hogy másokból többet eszünk. Becslések szerint a napi kálium bevitel 2.3-3.1 g-ra emelésével csökkenthető a magas vérnyomás okozta elhalálozások száma több, mint 25%-kal. Ez a mennyiségű kálium a banánban, egy nagy pohár narancslében és számos zöldségben és gyümölcsben egyaránt megtalálható.

Forrás:eufic.org