Fenyőrügyszirup, a természetes köptető

Még tavaly nyáron találtam az interneten több – nagyjából egyforma – feny?rügyszirup receptet, és már akkor eldöntöttem, hogy ilyet én is akarok. Alapvet?en háromféle módszert láttam, amelyb?l én most csak az egyik fogom bemutatni, a másikat talán majd jöv?re. 🙂 Ez pedig a hidegen, f?zés nélkül, minimális mennyiség? víz hozzáadásával készül?, csak cukrot és feny?rügyeket tartalmazó módszer lesz, amelyet a pár napja közzétett orgonaszirup esetében is használtunk. A lényege ennek a módszernek, hogy a kristálycukor azon tulajdonságát használjuk ki, hogy elvonja környezetét?l a vizet. Így ha friss növényi részeket cukorral megszórva lezárt üvegbe teszünk, akkor rövid id?n belül a cukor elkezdni kiszívni a növényb?l a nedvességet, aminek köszönhet?en a cukor elkezd olvasni, majd sziruposodni.

A feny?rügyszirup nem szörp, és élvezeti értéke szerintem nem sok van. Bár az íze különleges, és rossznak egyáltalán nem mondanám, semmiképp sem nevezném a nyári piknik h?sít? italának a bel?le készült szörpöt. Akkor mi értelme? A feny?rügyben lév? anyagok kiváló nyákoldó hatásúak, így a bel?le készített szirup nagyon jó szolgálatot tehet a téli megfázások idején, mint természetes köptet?. Ezen felül igen magas a C-vitamin tartalma, valamint a t?levél tartalmaz gyantát, cserz?anyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat. A mézzel készül? változat valószín?leg sokkal egészségesebb a cukrosnál, de azt majd jöv?re máskor mutatjuk be.

Hozzávalók a feny?rügysziruphoz:
– 1 kg kristálycukor
– 4 doboz feny?rügy
– csapvíz

Feny?rügy szirup elkészítése:

Mivel gyógyhatású készítményt szeretnénk készíteni, a f?zéses módszer szóba sem jöhet, hiszen a h? hatására rengeteg egészséges dolog lebomlik, az illóolajok egy része távozik. Ezért választottuk a hideg módszert. Ehhez nem kell más, mint egy 1.7 literes bef?ttes üveg. Az aljára szórjunk egy kis cukrot, majd kezdjünk el bele rétegezni: feny?rügy, cukor, feny?rügy, cukor, feny?rügy, cukor… és ezt egészen addig, míg el nem fogy a cukor. A feny?rügy mennyisége els?re túl sok lesz, nagyjából a feltüntetett mennyiség fele fér az üvegbe egyszerre, így a begy?jtést is érdemes legalább két, de inkább három részben végezni. Els?re két negyed, majd egy negyed, és végül ismét egy negyed mennyiségnyi rügy. A cukor ugyanis ahogy szívja ki a feny?rügyekb?l a nedvességet, úgy csökken a térfogata is az üvegben, ezért menet közben lehet mindig hozzátölteni. Szóval, rétegezzük be az üvegbe a cukrot és a feny?rügyeket, zárjuk le az üveget, és tegyük szoba h?mérséklet? helyiségbe, ahol nem éri közvetlen napfény, mert az UV sugarak hatására is károsulnak a növényi részek, és megbarnulhat az egész.

Pár nap múlva – ahogy már írtuk – látni fogjuk a térfogatcsökkenést. Ekkora a rügyek megfakultak, összeestek, itt az ideje, hogy frisseket adjunk hozzá. Ha megvan, keverjük össze, ahogy tudjuk, majd ismét zárjuk le, és hagyjuk pihenni. Ha a nem olvad megfelel?en a cukor, lehet adni hozzá egy kevés (kb 0.5-1.5 dl) vizet, hogy jobban beinduljon a folyamat. Amikor úgy látjuk, hogy a feny?rügyek mind megfakultak, és már szépen besziruposodott, akkor sz?rjük le, és töltsük üvegekbe. Nem kell forralni, nem kell dunsztolni, és még csak tartósítószer sem kell bele, hiszen olyan tömény cukorszirupot készítettünk, hogy abban semmilyen mikroba nem képes elszaporodni. Azonban a tetején meg tud penészedni, ugyanis az üvegben mindig marad valamennyi oxigén.

Ezért bár kimondottan nem f?zzük a szirupot, de ha hosszú hónapokra szeretnénk eltenni, akkor tartósítani kell. Mivel nem vagyunk hívei a tartósítószereknek, ezért az a legjobb, ha h?kezeljük. Ehhez vegyünk egy lábast, annak az aljára tegyünk egy konyharuhát, az üvegek kupakjait lazítsuk meg úgy, hogy kényelmesen ki tudjon jönni a leveg?, majd az üvegeket szépen sorban tegyük a lábasba. Öntsük háromnegyedig vízzel a lábast, majd lassú t?zön forraljuk fel, majd tartsuk forrásban addig a vizet, míg az üvegekben lév? szirupban is el nem kezdenek intenzíven mozogni a buborékok. Ezt követ?en zárjuk le alatta a tüzed, szorítsuk rá az üvegekre alaposan a kupakokat, majd hagyjuk szépen lassan ebben a vízben kih?lni. Így egyrészt valamelyest csírátlanítottuk a szirupot, másrészt mire kih?lnek, légritka tér (vákuum) keletkezik az üvegekben, amely megakadályozza a mikrobák elszaporodását. Így már a spájzban tárolhatjuk ?ket minimum akár egy évig is. Sajnos ez esetben a vitamin tartalma a szirupnak jelent?sen csökkent. Ha ezt a folyamatot kihagynánk inkább, akkor h?t?ben kell tárolni, ahol pár hónapig biztosan kibírja…



Ha azt látnánk, hogy a lesz?rt szirupban van még kristályos állapotban cukor, akkor meglangyosíthatjuk (max. 30-40 fokra), és folyamatos kevergetéssel megpróbálhatjuk rábírni a cukorkristályokat az olvadásra. ha nem sikerül, apránként (egyszerre max 0-5 dl) víz hozzáadásával segíthetünk neki. Ezt követ?en zárjuk le az üvegeket, és mehet a spájzba a téli id?kre…

Mindenkinek kellemes szirupkészítést kívánunk… 🙂

Írta: Medve Zsolt

Forrás:  eztfaldfel.blogspot.hu