Feketekömény (Nigella sativa)

Egyéb elnevezései: sz?rös kandilla, kerti katicavirág, kerti kandilla, fekete hagymamag, termesztett katicavirág

A boglárkafélék családjába tartozó, illatos magjáért nálunk csak itt-ott, de Keleten nagyban termesztett, egyéves növény. A növény a mákhoz hasonló kapszulákat képez, melyekben kis, fekete magszemcsék vannak, ezek aromás illata pedig az ánizsra emlékeztet.

Hatóanyag: illóolaj, zsírosolaj, szaponin, nigellin keser?anyag, cseranyag,

 

Alkalmazás:

bels?leg:

– szélhajtásra,

– vizelethajtásra,

– étvágygerjesztésre,

– epehajtásra,

– sárgaságra,

– allergiára (olajos kivontként),

– asztmára (olajos kivontként),

– bronchitisre (olajos kivontként),

 

küls?leg:

– kiütésekre,

– pikkelysömörre,

Leginkább olaj formájában, naponta 2 ml –es adagolással használjuk!

Teájának elkészítése és adagolása: 1 ev?kanál Feketeköménymagot összetörünk, 2 dlvízben 15 percig f?zzük, sz?rjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.

Olajos kivonat készítése: 20 g összetört Feketeköménymagot 2 dl lenmagolajban (búzacsíra-, kukoricacsíra-, vagy akár olivaolaj is megteszi) áztatunk 14 napig, majd sz?rjük és naponta 2 mokkáskanállal fogyasztunk bel?le.