Fekete áfonya: látászavarok gyógyítója, cukorbetegek teája

Ha a fekete áfonyáról hallunk, sokunknak vadételek kísér?jeként jut eszünkbe, azonban gasztronómiai értéke mellett különleges gyógynövény is egyben. Hazánkban szórványosabban, a környez? országokban azonban tömegesen el?forduló erdei cserje a fekete áfonya, amelyet a Kárpát-medencében több nevén is ismernek: áfonya, fekete kokojza, boronyica, havasi meggy. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán m?köd? Gyógy, –és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a fekete áfonyáról.

Mi mindenre jó a fekete áfonya?

Termésének érfalvéd? hatása jól ismert, csökkenti a hajszálerek kóros törékenységét és átereszt?képességét. Emellett javítja a szem alkalmazkodóképességét a csökkent fényviszonyokhoz. A második világháború idején brit pilóták tapasztalták meg, hogy azután, miután fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Hatásait ennek alapján kezdték el vizsgálni, s ma már számos látászavar gyógyításában használatos.

A fekete áfonya levele fert?tleníti a húgyutakat, termése pedig eredményesen alkalmazható különböz? vastagbél-problémák kezelésében is. Leveleinek vércukorszint-csökkent? hatását régóta feltételezik, a népgyógyászat fekete inzulinként említi, ez azonban egyel?re minden kutatói törekvés ellenére sem tekinthet? bizonyítottnak. Napjainkban állatokkal végzett kutatásokban leírtak már köztes eredményeket, a cukorbetegséggel járó tünetekre gyakorolt pozitív hatásokat.

A termések feldolgozásának legismertebb formája a fekete áfonya lekvár, de készíthetünk bel?le szörpöt,  bort, vagy akár krémet is. Leveleib?l, leveles hajtásaiból tea készíthet?, amelyet f?képp a cukorbetegek folyadékszükségletének pótlására használnak.

A fekete áfonya tea elkészítési módja:

1-2 teáskanálnyi aprított fekete áfonya levelet öntsünk fel2 dlforrásban lév? vízzel. Hagyjuk állni 15-20 percig, majd sz?rjük le. Mézzel ízesítsük, étkezés közben fogyaszuk.

A termés, és az abból el?állított termékek korlátlan ideig adagolhatók, a levéllel azonban óvatosabbnak kell lenni, ugyanis túladagolás esetén – 2 kávéskanál aprított levélnél több – (érzékeny személyekben) enyhébb mérgezést okozhat.

Mikor és hogyan gy?jthet??

Az áfonyafajok az Északi-sarkkör vidéknek növényei, melyek dél felé haladva a magasabb domb- és hegyvidék növénytársulásaira szorítkoznak. A környez? országok magasabb domb- és hegyvidékein nagyobb állományokat képez. Magyarországon kevés van bel?le, nem gy?jthet?, kíméletre szorul. Azon országokban és term?helyeken azonban, ahol tömegesen fordul el?, a leveleket a szárakról lefosztják, vagy az egész leveles hajtást értékesítik.

A terméseket e célra készített, lapát formájú fés?s dobozzal gy?jtik, majd rézsútosan lejt?, nedves szövedékkel fedett deszkán vödörbe gurítják; a kerek, jól guruló bogyók leperegnek, a levelek, és az egyéb idegen részek megtapadnak a vizes felületen és eltávolíthatók. Az eszköz a Kárpátokban lakó szlovákoknál, németeknél, lengyeleknél, ukránoknál, valamint románoknál – így az erdélyi magyaroknál is – jól ismert, gyakran használt. Alpesi és skandináv tájakon is így gy?jtik a fekete áfonyát.

A leveleket nyáron szedik, árnyékban szárítják. A bogyókat ?sszel gy?jtik be, és frissen dolgozzák fel gyógyszeripari vagy élelmiszeripari termékké. Az étkezésre készült fekete áfonyát aszalással szárítják, így hosszan, jól tárolhatók zárt edényben, száraz helyen.

Hiedelmek, babonák, asztrológia

A fekete áfonya az európai kultúrkörben / népi hagyományok szerint a h?tlenséget és az árulást szimbolizálja.

A türingiaiak szerint, aki június 24-én, Szent Iván napján fekete áfonyát gy?jt, egész évre védett a láztól. A heidelbergiek a június 25-ei, Jakab napi áfonyaevésben hisznek, ami óv a fogfájástól.

Az asztrológia szerint a fekete áfonya a Jupiter uralma alá tartozó növény.

Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begy?jtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.
www.traditionalandwild.eu/hu