Fahéj: ízesít és gyógyít

A fahéjat már civilizációnk kezdetén is nagy becsben tartották. Az ?si nemzetek uralkodói és az istenek számára megfelel? ajándéknak számított – gyógyító ízének és illatának köszönhet?en.

Az els? kínai feljegyzések a fahéjkéreg gyógyászatban történ? felhasználásáról az i. e. 2700. évb?l származnak. Az ókori egyiptomiak is el?szeretettel alkalmazták megfázás és influenza, menstruációs problémák, esetleg reuma esetén, és szívesen keverték a fahéjat szerelmi bájitalokba vagy tömjénbe is. Az Ószövetség is többször említi a fahéjat, Mózes például azt mondja, hogy édes fahéjat (héberül qinn?môn) kell használni a szent kenet olajaként.

A fahéj eredete a nyugati világban azonban egészen a 16. századig rejtély volt, els?sorban azért, hogy bizonyos kiváltságosok meg?rizhessék a fahéj beszállításának monopóliumát.

Egy holland kapitány (aki 1640-ben átvette a Ceylon – ma Sri Lanka – fölötti ellen?rzést és ezzel együtt a fahéjüzletet is) jelentésében a következ?t írta: “Tele vannak vele a sziget partjai; ha a szél a sziget fel?l fúj, illata még 8 mérföldes távolságban is érezhet?.”

Mintegy 18-fajta fahéjfa létezik a Földön, és ezek közül a Ceylon szigetén termesztett Cinnamomum verum (valódi, ceyloni fahéj) a legegészségesebb, és a legjobb íz?, illetve illatú. Ma is Sri Lankáról származik a világban felhasznált fahéj 90%-a.

A növény neve az ókori föníciai nyelvb?l ered, és a görög kinnám?mon-on keresztül a mai napig fennmaradt. Saját hazájában a fahéjat kayu manis-nak, azaz édes fának hívják.

F?szer a kéregb?l

A fahéjkéreg általánosan használt, mindennapi f?szer, amely nem csak édes ételek ízesítésére szolgál. Fahéjkéreggel lehet ízesíteni a csokoládékat, a különböz? süteményeket, teákat, kakaót és lik?röket. A Közel-Keleten gyakran használják csirkéb?l vagy bárányból készült pikáns húsételek, s?t levesek ízének javítására is.

Kétféle illóolaj

A fahéjfából mindjárt kétféle illóolaj is készíthet?. Az egyiket a fa kérgéb?l, azaz a fa bels? kérgének lehántásával, szárításával, majd g?zdesztillálásával nyerik, a másikat pedig a fa leveleinek desztillálásával állítják el?. Mindkét illóolaj aranysárga szín?, jellegzetes fahéj illatú és csíp?s, f?szeres íz?.

A jellegzetes ízt és illatot els?sorban a cinnamaldehid (a fakéregb?l készült olaj 60%-a) és az eugenol (f?leg a levelekben található) adják. Fontos a kétféle eredet? illóolaj megkülönböztetése. Nagy mennyiségben és koncentrációban mindkett? toxikus és allergizál, ám a fahéjfa leveleib?l készített illóolaj mind a gyógyászatban, mind az aromaterápiában sokkal nagyobb biztonsággal használható. Ennek ellenére küls? alkalmazás el?tt, mivel az olaj allergiás reakciókat válthat ki, el?ször egy apró b?rfelületen próbálja ki.

Aromaterápiás alkalmazás

A fahéjfa leveleib?l készített illóolaj, széles kör? gyógyító hatásainak köszönhet?en, az elmúlt évezredekben el?kel? helyet vívott ki magának a hagyományos gyógyító rendszerekben (így az ájurvédában). Az aromaterápiában is “varázslatos” segít?társnak számít a legkülönböz?bb bajokban.

A legutóbbi gyógyszerészeti kutatások például rámutattak, hogy a fahéj illóolaja figyelemreméltó hatású a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a vastagbéldaganatok kiegészít? kezelése terén. Több száz nemzedék óta közismert tény, hogy a fahéj illóolajának rendszeres használata segít leküzdeni a náthát. Egy kiskanálnyi fahéj illóolaj ugyanis annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy bögre fekete áfonya.

A fentieken kívül a fahéj támogatja a megfelel? emésztést, segít a hasmenés, a székrekedés és a felfújódás gyógyításában. Baktériumellenes hatásainak köszönhet?en csillapítja a fogfájást, és semlegesíti a kellemetlen szájszagot.

Illóolaja helyileg kiválóan használható b?rfelületek átmelegítésére, értágításra. E hatása révén segít hozzájárul a zsírszövetek lebontásához és remekül alkalmazható narancsb?r esetén. Mindemellett fert?tlenít? és gombaellenes hatású, fájdalomcsillapító, enyhíti a menstruációs görcsöket, segíti a sebgyógyulást, javítja az emlékez?képességet, és csökkenti az idegfeszültséget. Afrodiziákumként is m?ködik: a szeret?k állítólag régebben mirhával, aloéval és fahéjjal illatosították ágyukat.

Egyéb felhasználási területek

Napjaink kutatásai alátámasztják azt, amire az ?si tapasztalatok is utalnak, vagyis hogy a fahéj illóolaja kiváló rovar?z? szer. Mindkét típusú illóolajat (a fa kérgéb?l és leveléb?l nyertet egyaránt) széles körben használják szappanok, parfümök és egyéb drogériai készítmények gyártásakor. Hasznukat veszik orrspray, fogászati készítmények, köhögés elleni szirupok, vagy aroma formájában számtalan élelmiszer, üdít?ital és cukrok el?állításakor is.

Lehet önnek problémája akár a vércukorszintjével, akár a felfújódással, fájhat a foga vagy szenvedhet a nátha miatt – a fahéjat csak ajánlani lehet. Lengje be az ön ágyát is az édes fa illata…

Vladimír Vonásek