Életmentő eszközök a Pest Megyei Tüdőgyógyintézetnek

Kétmillió forint értékben kapott életmentő műszereket a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Törökbálinton a K&H gyógyvarázs programban.    Az intézmény a kisgyermekkori félrenyelések esetében gyors és életmentő segítséget jelentő optikás fogóval, laringoszkóppal és bronchoszkóp csövekkel is bővíthette eszköztárát – közölte a program kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
“Az 1-3 éves korosztály a leginkább veszélyeztetett olajos magvak, illetve a játékok apró darabkáinak félrenyelésében, de ez előfordulhat bármely korosztálynál. Életveszélyes helyzetbe kerül az a gyermek, akinél egy kisebb szilárd test a légutakba kerül, hiszen annak elzáródása fulladásos halálhoz vezethet. Általában működésbe lép a köhögési reflex és az akadály távozik, de előfordul, hogy ez nem elegendő. Ilyen esetben azonnali beavatkozásra van szükség. Az optikás fogó olyan eszköz, amely lehetővé teszi az idegentest eltávolítását. Eddig csak kisdedek ellátására szolgáló eszközünk volt. A pályázaton elnyert 44 centiméter hosszú fogónak a belsejében optika van, amely a légutakban, hörgőkben lévő képet felnagyítja, a bent lévő idegentestet láthatóvá és azonosíthatóvá teszi. Ilyen méretű eszközzel 3 év feletti gyermekeknél is gyorsan és biztonságosan tudjuk eltávolítani a légutakba került idegentesteket” – idézte a közlemény Kádár László, a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Gyermekpulmonológiai és Bronchológiai Osztálya vezető főorvosa szavait.
A K&H gyógyvarázs a program fő elemét képező országos pályázatán évente 25 millió forintos műszertámogatást ad a pályázó gyermek-egészségügyi intézeteknek. Az elmúlt nyolc évben 141 intézmény – köztük 100 kórház és 41 mentőszolgálat – kapott összesen több mint 383 millió forint értékű műszert az ország 19 megyéjében. A pályázaton kívül a pénzintézet évi több alkalommal egyéb forrásokból is támogatja a gyermek-egészségügyi intézményeket. A program nyolc év alatt összesen több mint 74 millió forint értékben nyújtott támogatást karácsonyi adomány formájában 23 kórháznak és 8 mentőszolgálatnak. Tavaly 8 millió forintot osztott szét 5 intézmény között.

(MTI)