Élelmiszerfertőzések: Listeria monocytogenes

A Listeria monocytogenes egyike a legvirulensebb, élelmiszerek útján terjed? patogén kórokozóknak. Az Epidemiológiai Központ adatai alapján tavaly az els? negyedévben 16 esetet regisztráltak, a klinikai esetek 20-30 százaléka halállal végz?dik. A Listeriával kapcsolatban hisztériára nincs ok, hiszen szerencsére csak ritkán fordulnak el? ilyen súlyos következmények, azonban a vendéglátóiparban különösen oda kell figyelni a h?t?barát kórokozóra…

A Listeriák rövid, pálcika alakú, csillós Gram-pozitív baktériumok, a nemzetségbe tartozó fajok közül csak a Listeria monocytogenes-nek van élelmiszer-biztonsági szempontból jelent?sége. A baktérium széles körben el?fordul a talajban, a vizekben, a szennyvizekben, a növényzeten, az egészséges emberek és állatok (f?ként kér?dz?k, madarak) bélcsatornájában. Természetes el?fordulási helye a talaj, ahonnan a földdel szennyezett takarmányokkal jut az állatok szervezetébe, ahogy a földdel szennyezett, f?ként növényi élelmiszerekkel bekerülhet az ember szervezetébe (illetve a szennyezett, állati eredet? élelmiszer fogyasztásával).

Mi a listeriózis és milyen tünetei vannak?

A listeriózis a Listeria monocytogenes baktérium által okozott megbetegedés neve. A humán betegségek legnagyobb része a fert?zött, illetve szennyezett élelmiszer elfogyasztása miatt alakulhat ki. Legjellemz?bb tünetei hányás, hasmenés, influenzaszer? tünetetek, a legsúlyosabb esetekben agyhártyagyulladás. A legsúlyosabb formái azonban viszonylag ritkán fordulnak el?. Jó hír, hogy egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem okoz a fert?zés.

A tünetek már az elfogyasztást követ? napon is mutatkozhatnak, de nem ritka, hogy akár egy hét (a súlyosabb fajtánál akár 90 nap!) is eltelhet az els? panaszok megjelenéséig.

Kikre a legveszélyesebb a megbetegedés?

Minden élelmiszer-fogyasztó potenciális alanya lehet a fert?zésnek, de a legnagyobb kockázatnak az id?sek, a várandós anyák, az újszülöttek, magzatok, valamint a legyengült, sérült immunrendszer? fogyasztók vannak kitéve.

Hogyan kerülhetjük el, hogy a kórokozó a konyhánkba és onnan az ételekbe kerüljön?

A  Salmonellához  hasonlóan egyáltalán nem bírja a meleget, tehát a h?kezelés (sütés, f?zés, 70°C körüli pasztörizálás) már elpusztítja. Viszont van egy különleges tulajdonsága: a h?t?ben kiválóan érzi magát és +4 – +8 °C-on még szaporodni is képes. A mélyh?t?ben erre a bravúrra már nem képes, de nem is pusztul el, túlélheti a fagyasztást Ha kiolvasztjuk az alapanyagunkat, regenerálódik, és ha nem h?kezeljük, újra képes szaporodni.

Fokozottan kell tehát figyelni a konyhai és személyi higiéniai szabályok (nyers élelmiszerek h?kezelése, eszközök tisztán tartása, kézmosás, keresztszennyezés elkerülése stb.) betartására. Különösen figyelni kell a h?t?k tisztán tartására és fert?tlenítésére, ne ringassuk magunkat a hamis biztonság érzetébe, hiszen a kórokozó még a h?t?szekrény rácsain is képes szaporodni.

Hogyan kerülhetjük el a fert?zést?

Mint már írtuk, az alapos sütés-f?zés elpusztítja Listeria monocytogenest. Tehát alaposan süssünk-f?zzünk meg minden ételt, és ellen?rizzük, hogy a belseje is elérte-e a kívánt h?fokot. Kerüljük a nyers élelmiszerek és a pasztörizálatlan alapanyagból készült termékek fogyasztását.

laboratorium.hu