Együnk! De nem mindegy mit és hogyan

Az egészséges táplálkozás mellett számtalan érvet lehet felsorakoztatni. Az egeszseg.hu is összeszedett néhány tényt amellett, hogy miért érdemes jót és jól enni.

Miért táplálkozz egészségesen? Ide lehetne citálni számtalan statisztikai adatok, megannyi tudományos kutatási eredményt, hogy miért érdemes egészségesen étkezni, azaz jót és jól enni. Ezek a vizsgálatok elgondolkodtatóak, fontosak, de vajon motiválja-e az olvasót arra, hogy azonnal kést, fakanalat ragadva elkezdjen egészségesen, egészségesebben étkezni mint eddig? Segít a megvalósításban, ha arról szólunk, hogy például az élelmi rostok daganat megelőző hatása bizonyított, vagy, hogy a sószegény, zöldségekben-gyümölcsökben gazdag ételek befolyásolják a vérnyomást? Reméljük igen. De most egy kicsit hétköznapibb módon közelítsük meg újra az előbb feltett kérdést: miért táplálkozz egészségesen?

Mert az egészséges táplálkozás változatos!

Az egészséges táplálkozás követői nem csak bio kölest, csírákat és natúr ízű (némelyek szerint íztelen) extrudált gabonaszeleteket fogyasztanak. Vagy csak füveket „legelnek”. Pedig aki egészségesen étkezik, az eszik mindent, csak van olyan étel, élelmiszer, amit ritkán és kis mennyiségben illeszt be mindennapi étkezésébe, míg van olyan étel, élelmiszer, amit nap mint nap, sőt naponta többször is eszik, mert az jót tesz a lelkének, a testének a szellemének. Mert az egészséges táplálkozás végső soron ezt szolgálja, hogy jól, hogy jobban érezd magad a bőrödben, hogy jobban tudj teljesíteni, akár az agyadat kell használni, akár az izmaidat.

Mert az egészséges ételek finomak!

Ettél már sajttal, sonkával, gombával töltött burgonyát finom házi paradicsommártással, vagy grillezett hússal készült salátát, esetleg barna rizs és sovány hús felhasználásával készült rakott karfiolt, barna lisztet tartalmazó almás lepényt? Ízlett? Igen? Akkor ettél finomat és egyben egészségeset!

Mert az egészséges táplálkozás színes!

Szó szerint és átvitt értelembe. Színes az étkezésed, ha többféle étel, többféle módon elkészítve kerül a tányérodra, de végtelenül színes pusztán a látvány alapján is. És ne feledd, a szemünkkel is eszünk! Ha belegondolsz a pirostól a lilán át, a sárga és a zöld számtalan árnyalatával, a kékkel, a fehérrel, a barnával nap, mint nap találkozol mikor megeszel egy színes salátát, készítesz tízóraira egy zöldséges, sajtos – magad csíráztatatta – retekcsírával megszórt szendvicset, vagy megiszol egy házi gyümölcsös turmixot. És ami a lényeg, minden egyes színnel, azaz növényi színanyaggal gazdagítod az étkezésed, és a szervezeted. Ezek a színek nemcsak szépek, de hasznosak. Védenek, gyulladást gátolnak, lassítják az öregedést.

energiaegyensuly-8-pontja

Sorolhatnánk még az érveket, hogy enni öröm, egészségesen enni még nagyobb öröm; vagy, hogy az egészséges ételek elkészítése egyszerű.

Gondold át, miért tartod fontosnak, hogy megfelelően táplálkozz:

Mert meg akarod tartani a testsúlyodat?
Mert sportolsz és kell az energia, mert egészséges kisbabát szeretnél, vagy éppen jó példát szeretnél mutatni a családodnak, gyermekednek?
Mert tetszeni akarsz valakinek?
Esetleg tudod, hogy imponálhatsz egy általad készített egészséges finom falattal szíved választotta hölgynek vagy férfinek?
Hiszen az egészséges táplálkozás nem csak az ételekről, de ételkészítésről, közös étkezésekről is szól. Téged mi motivál? Vedd sorba saját érveidet, amelyek segítenek saját egészséges, egészségesebb étkezésed megvalósításában, ami biztosan sikerülni fog!

forrás: Egészség.hu