Egy újabb baktérium:Clostridium perfringens

Kevésbé ismert baktérium, pedig a Clostridium perfringens az egyik legelterjedtebb a környezetünkben, és bizony igen gyakran okoz ételmérgezést is.

Megtalálható a talajban, a vízben, az emberek és állatok tápcsatornájában, az ételekbe pedig – ennek megfelel?en – talajszennyezés vagy székletfert?zés útján kerülhet. Az ételben elszaporodik, majd a szervezetünkbe kerülve enterotoxint  termel, ez okozza a megbetegedést. Az ételmérgezés rövid lappangási id? után er?s hasi görcsökkel és hasmenéssel jelentkezik.

Mit kell tudni a clostridiumokról általában?

Hosszú, vaskos, pálcika alakú, Gram-pozitív, anaerob (tehát a szaporodásához oxigént nem igényl?), spóraképz? baktériumok. A clostridiumspórák ellenállóak a h?vel szemben, a hagyományos f?zési, paszt?rözési folyamatot túlélhetik, majd kihajtanak és elszaporodnak, spórásodnak és toxint termelnek. Nagy részük szaprofita (elpusztult szerves anyagokon él?sköd? organizmus). Jelent?s szerepet játszanak a talajba jutott szerves anyagok lebontásában.

A Clostridium perfringens népes családdal rendelkezik (a Clostridium nemzetségnek több mint 100 faja ismeretes), az egyik rokona pedig igazi „sztár”. A Clostridium botulinum okozza az úgynevezett kolbászmérgezést, a mikroba toxinja már nagyon kis mennyiségben is halálos lehet (1-10µg/feln?tt ember), a leger?sebb szerves méreganyagok között tartják számon, és sajnos nem ritka a halálos kimenetel? eset sem. Ebb?l a megbetegedésb?l az Epidemiológiai Intézet nyilvántartása szerint már az év els? hat hónapjában 6 esetet regisztráltak.

A Clostridium perfingens elterjedtsége az általa okozott megbetegedés viszonylag enyhe lefolyása miatt nem annyira ismert. Néhány napra azonban képes a WC-csészéhez szegezni az embert, ezért – különösen a nyaralás alatt – érdemes mindent megtenni azért, hogy elkerüljük.

Mi történik a megbetegedés során?

A megbetegedéseket minden esetben a baktérium által termelt toxin (méreg) okozza.  Az ételmérgezés kialakulásához el?ször 106 sejt/g mennyiségben kell elszaporodnia a kórokozónak az élelmiszerben. A nagyszámú mikrobát tartalmazó étel elfogyasztása után a vékonybélbe jutó vegetatív alakok spórásodnak, és közben enterotoxint termelnek. Az mérgezés általában gyors lefolyású, fél napos lappangási id? után er?s hasi görcsökkel, puffadással, hasmenéssel, esetleg hányással járó tüneteket jelennek meg, de 1-2 nap alatt mindez egészséges embereknél akár kezelés is nélkül is elmúlik.

Nagyobb gondot a legyengült immunrendszer?, id?s beteg emberek esetében okozhat, ilyenkor kiszáradáshoz, esetleg bélfert?zéshez, súlyosabb esetben bélelhaláshoz is vezethet.

A Clostridium perfringens a sérült b?rfelületeket is megfert?zheti, tipikus példája a b?r és az izomgörccsel járó üszkösödés. Ezek a fajták azonban igen ritkák, de végzetesek is lehetnek.

Hogyan kerülhet a Clostridium perfringens a konyhánkba és onnan az ételeinkbe?

Mivel a legelterjedtebben a talajban, vízben és a tápcsatornában fordul el?, így a leggyakrabban a nyers húsok, húsos ételek tartalmazhatják. A háziállatok bélcsatornájában igen elterjedt, így a helytelen vágóhídi gyakorlat alkalmával kerülhet a nyers húsra a szennyezés. A kórokozó többnyire húsételekben fordul el?, de a megbetegedés forrása lehet bármely élelmiszer, amelyben a spórák túlélhetnek és a nem megfelel? tárolás során kicsírázhatnak.

Hogyan el?zhetjük meg a megbetegedést?

A Clostridium perfringens okozta toxikoinfekció megel?zése szempontjából a kontamináció (keresztszennyezés) lehet?ségének minimalizálása mellett alapvet? fontosságú az elkészített ételek miel?bbi fogyasztása, illetve 2-3 órán belül 10°C alatti h?mérsékletre csökkentése. A baktériumnak különösen kedvez a hosszú idej? tárolás 30-50 °C-on (hosszabb idej? melegen tartás veszélye!), ezt mindenképpen el kell kerülni. A rövid generációs id? miatt ugyanis 100 csírából optimális h?mérséklet? körülmények mellett 2 óra alatt már > 105 sejt szaporodhat fel.

Forrás:Laboratorium.hu

.