Égszínkék szirmok inulinnal és kávésavval: bemutatkozik a mezei katáng

A mezei katáng vagy vad cikória vadon term? gyógynövényünk, ami szinte mindenhol el?fordul hazánkban, parlagokon, utak mentén, gyomtársulásokban. Égszínkék virágairól, és a még téli id?szakra is megmaradó felálló szármaradványokról könnyen felismerhet?. Virágai szép id?ben reggel nyílnak és a napraforgóhoz hasonlóan követik a nap járását. Népies nevei: vad cikória, katángkóró, napra-néz?, napra-járó, bodácskóró.
A mezei katáng nemesítésével hozták létre a gyökeréért pótkávénak termesztett és a leveléért salátának termesztett változatokat. Ezt a növényt, mint vadon term? faj már az ókorban a görögök és rómaiak is ismerték illetve használták, de termesztették is.
A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán m?köd? Gyógy, –és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a mezei katángról.

Mi mindenre jó a mezei katáng?
Ennek az értékes és szép megjelenés? növénynek szinte minden része felhasználható.
Megszárított gyökerét és virágzó föld feletti hajtását egyaránt használják különböz? teakeverékekben és önmagában is.
A növény gyökere cukorszer? anyagot, inulint halmoz fel, amely a termesztett cikóriában nagyobb arányban fordul el?, mint az er?sebben fásodó gyöker? mezei katángban. Ezért csak a termesztett cikóriát használják fel pótkávé készítésére. A megpörkölt gyökerek jellegzetes színét, ízét a cukortartalom karamellizálódása okozza.
A levelek cikória- kávé- és klorogénsavban, valamint keser?anyagokban gazdagok. Ezen hatóanyagoknak tulajdonítható máj- és epem?ködést serkent? illetve vízhajtó hatása. Keser?anyagainak köszönhet?en étvágytalanság kezelésében is jó hatású, illetve a vér koleszterinszintjét is képes enyhén csökkenteni.
Máj és epehólyag- bántalmakban szenved?knek tea formájában javasolt a fogyasztása. Epek? esetén társíthatjuk  gyermekláncf?- (pitypang) és lestyán gyökérrel. Több májvéd? gyógynövény mellett, mint a máriatövis, édesgyökér, gyermekláncf?, a katángkóró is egyik alkotója lehet detoxikáló teakeverékeknek.
Mivel az epetermelés er?sségét fokozza, ezért nehezen emészthet?, zsíros táplálékok mellé, akár közvetlenül, vagy utólagosan fogyasztva is javallható a friss növényi levelek, vagy a gyökérb?l készült f?zet.

Teakészítés
Szárított gyökérb?l készített tea: Egy kávéskanálnyi szárított és aprított gyökeret 2,5 dl vízben 5-10 percig f?zünk, 15 percnyi állás után lesz?rjük. Naponta 3-4 alkalommal édesítés nélkül fogyasztjuk.
Virágzó hajtásból készített tea: Egy ev?kanál szárított és aprított drogot 2 dl forrásban lév? vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, lesz?rjük.

Mikor és hogyan gy?jtsük?
A növény orsószer? gyökerét kés? ?sszel, vagy kora tavasszal gy?jthet?k. A begy?jtött gyökereket hosszában ajánlatos kettévágni, hogy ne folyjon ki sok tejnedv és ezután következhet a szárítás. A föld feletti részeket, vagyis a herba drogot adó virágos leveles szárat a virágok megjelenése után gy?jthetjük, célszer?en metsz?ollóval, esetleg sarlóval. A virágzás hosszan elhúzódhat, júliustól egészen a tél beálltáig. A növény részeinek gy?jtése során ügyeljünk arra, hogy olyan területr?l, ami esetleg szennyezett lehet (autóutak, gyártelepek mentén, városi közterületeken, stb.) ne gy?jtsük. A levágott zöld, föld feletti részeket a szedés után rögtön javasoljuk felaprítani, majd azt követ?en fényt?l védett helyen kell szárítani, tárolni, hogy ne fakuljanak ki a virágok. A föld feletti részek annál értékesebbek, minél több levelet tartalmaznak.

Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begy?jtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.