Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Egyéb elnevezései: édesfa, cukorkóró,

A hüvelyesek családjába tartozó, régebben az Alföldön sokfelé elterjedt, ma már nagyobb tömegekben legfeljebb Békés és Csongrád megyében, kertekben, szántókon, parlagokon vadon él?, ével? növény. A f?gyökér karó alakú, hosszú, egészen karvastagságú, többágú, bel?le 40-60 cmmélységben vízszintesen és emeletesen indásan kúszó, több méter hosszú 1-3 ujjnyi vastag tarackok erednek. Ezek húsos, rostos állományúak, kívül vörösesbarna, belül világossárga szín?ek, enyhe szagúak, émelyít?n édes íz?ek. Szára egyenes, 1-2 mmagas, ujjnyi vastag. Levelei szárnyasan összetettek, 5-8 pár levélkéjük az akácéra emlékeztet?. Virágzata felálló fürt, a virágok vöröseslilák. Termésük 2-3 cmhosszú lapos hüvely, június-júliusban virágzik.

Hatóanyag: glicirrhizin( a cukornál 150x édesebb), cukor, keményít?, nyálka, keser?anyag, illóolaj, aszpargin, cseranyag, gyanta, glikozida,  flavonoid,

Alkalmazás:

bels?leg:

– légúti fert?zésekre,

– megh?lésre,

– gyomorfekélyre (hámosító hatása miatt),

– vizelethajtásra,

Mellékhatása: hosszantartó szedése magas vérnyomást okozhat.

Teájának elkészítése és adagolása: Napi adagja 20-25 g. amelyet 8-10 órás hideg vizes  áztatással  készíthetünk el. Fogyasztása naponta egyszer, lefekvés el?tt javasolt.