Gyógyító dió!

A diófa gyümölcse gazdagon tartalmaz sokféle anyagot amelyekkel védhetjük egészségünket. Ezek közül kiemelkedő a linolsav és linolénsav valamint az antioxidáns hatású bioflavonoidok. Ezekről már korábban kiderült hogy csökkentik az LDL koleszterin szintet és egy gyulladáskeltő hatású úgynevezett C-reaktív fehérje szintjét.

A hatóanyagok gazdagsága felkeltette a kutatók érdeklődését  többféle dologgal kapcsolatban. Az egyik ilyen dolog amely befolyásolja mindennapi életünket és nincs módunk kikerülni azt – a stressz. Azoknak  embereknek akik túlzott biológiai válasszal reagálnak a stresszhelyzetekre nagyobb az esélyük a szívbetegségek kialakulására.A vizsgálat során azt akarták kideríteni, hogy a növényi eredetű omega3 zsírsavak  mint az alfa-linolénsav amely a dióban és a lenolajban  is található tompítja-e a stressz okozta szív-,és érrendszeri válaszokat.

A vizsgálat alapja egy hat hetes diéta volt amelyben a részt vevők véletlenszerűen  átlagos étrendet, dióval és dióolajjal kiegészített étrendet (1,3 gramm dió +1 evőkanál dióolaj), vagy a harmadik csoport a diós diéta mellé még 1,5 evőkanál lenolajat is kapott. Tették ezt oly módon hogy az étkezések energiatartalma azonos volt a csoportokban és a magokat valamint az olajokat beillesztették a normál étkezésbe mint saláta olajat vagy süteményt. Majd a diéta végén a résztvevőket pszichikai  és fizikai stressznek tették ki. A dióval és dióolajjal kiegészített diétát fogyasztóknak mind a nyugalmi vérnyomása csökkent mind pedig a stresszhelyzetben mért vérnyomása. A  lenolajjal kiegészített diéta sem adott további előnyöket.

Más vizsgálatok szerint a dió javíthatja az idős emberek motoros és viselkedésbeli képességét, amelynek változása  az idegszövet oxidatív károsodásával függ össze .

Néhány szem nyers  dió beillesztése az egyébként magas telített zsírtartalmú étkezésbe pedig csökkenti a káros zsírok kártételét az artériákban és evvel segít fenntartani az erek rugalmasságát.

A dióban rejlik  a hosszú élet egyik titka mondja a kutatás amely a BioMed Central nyílt hozzáférésű lapjában a BMC Medicine-ben jelent meg. A Spanyolországban végzett vizsgálatban több mint 7000  55-90(!) év közötti ember vett részt. A mediterrán országokban a dió fogyasztása viszonylag magasabb mint más országokban. Azoknak  akik rendszeresen fogyasztottak diót alacsonyabb volt a BMI indexe és kisebb a derékbősége. Meglepetésként szolgált az is hogy a dióevők kisebb valószínűséggel dohányoztak és fizikailag aktívabbak voltak a többieknél. Sőt a teljes étkezésüket is a egészség jellemezte : a dióevők több zöldséget, halat és gyümölcsöt ettek. Kevesebb volt közöttük a 2-es típusú cukorbeteg, vagy azok akiknek gyógyszert kellett szedni magas vérnyomásukra. Összességében azoknál akik életük nagyobb részében hetente kb. 100 gr. diót fogyasztottak a szív és érrendszeri halálozás kockázata 55%-kal   csökkent míg a rák miatti halálozás 40 %-kal.  A fentiekről az jutott eszembe a dióban lehet  “valami ”  ami  egészségre nevel minden szempontból? Ez természetesen butaság a javából mégis van benne valami!!!

Ha az idősebbeknél többféle betegség rizikóját lehet csökkenteni dióevéssel  akkor milyen előnyökkel jár ugyanez például fiatalabb férfiak esetében. Egyes vizsgálatok arra utalnak hogy az emberi sperma minősége csökken az iparosodott nemzetekben feltehetően a környezetszennyezés, a rossz életmódbeli szokások és/vagy az egyre inkább nyugati típusú diéta miatt. A University of California (Los Angeles ) kutatói a többszörösen telítetlen zsírsavak jótékony hatását vizsgálták amelyek kritikusak a sperma érés és funkció szempontjából és ami növelni tudja a sperma minőségét ha kiegészítjük vele az átlagos nyugati típusú étrendet. Ennek szellemében 21 és 35 év közötti férfiak kaptak naponta 75 gr diót étrendjük mellé kiegészítésként.Ezt a napi mennyiséget tartják kívánatosnak amely vér lipidszintjét már pozitív irányba befolyásolja de még nem idéz elő hízást egészséges fiatal férfiak esetében. 12 hét elteltével a sperma minőségét vizsgálták a  termékenység szempontjából a szokásos paraméterek alapján. A koncentráció, a vitalitás, a motilitás, a morfológia és a kromoszómarendellenességek képezték a vizsgálat tárgyát. A 12 hét elteltével a megnövekedett omega 3 és omega6 zsírsavbevitel eredményeként javult a spermiumok mozgékonysága életképessége és morfológiája is.

A nálunk dióként ismert csonthéjas a sokfajta dióféle közül a legkülönlegesebb mondhatnánk az anyatermészet ajándéka.Más “diókkal “összehasonlítva (mandula, mogyoró, pisztácia, kesudió ,makadámdió,pekándió) antioxidáns hatékonysága sokkal magasabb, még a híresen erőteljes antioxidáns, az E-vitamin hatékonyságán is túl tesz. Még egy jelentős előnye van a többi diófélékkel összehasonlítva, hogy általában pörkölés nélkül fogyasztható.A diófélék pörkölése csökkenti a bennük levő antioxidánsok minőségét, nyersen fogyasztva azonban kihasználható a teljes hatékonyság.

A dió önmagában egy kerek egész étkezést nyújthat a benne levő sok jó minőségű fehérjével amelyek helyettesíthetik a húst, élelmi rost tartalmával, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és mindezek mellett tej és gluténmentes. Mindössze naponta  7-8 szem nyersen elrágcsált dió csökkentheti a szív,- és érrendszeri betegségek, bizonyos típusú daganatok, az epekő, és a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.

Aki van olyan szerencsés hogy egy vagy több diófát tudhat magáénak az vigyázzon rá, mert a kutatások alapján kimondhatjuk hogy hosszú életet és egészséget biztosíthat családjának .

Forrás: a ScienceDaily cikkei alapján