Diófa (Juglans regia)

Egyéb elnevezései: Kulcsos dió,

A diófafélék családjába tartozó, sokfelé el?fordul, gyümölcsfaként vagy utcai sorfaként telepített fafajta. Egyike azoknak az értékes növényeknek, amelyeknek minden részét hasznosítjuk. Nem csupán a termése és a fája hasznos, hanem a levele, a termésének küls? húsos burka is. Levélzetének (Juglandis folium) egy részét le lehet szedni akkor, amikor a termések kb. fele nagyságukat elérték. Csakis a fáról gy?jtött ép, egészséges levelek hasznosíthatók.

Hatóanyag: csersav, galluszsav, ellagsav, inozit, illóolaj, juglon keser?anyag, jugladin-alkaloida,

Alkalmazás:

bels?leg:

– hasmenésre,

– féreghajtásra,

– mirigydaganatra,

– magas vérnyomásra,

– vértisztításra,

– torokgyulladásra (gargalizáló szerként),

– étvágytalanságra

küls?leg:

– ekcémára,

– aranyérre,

– lábgombára,

– nehezen gyógyuló sebekre,

– b?rkiütésekre, kelésekre,

– fagyásos sérülésekre,

Mellékhatása: Hosszú idej? bels?leges használata nem ajánlott, mert a juglon sejtkárosító hatású lehet.

Teájának elkészítése és adagolása: Fél ev?kanál gyógynövényt 2 dlvízzel 5 percig f?zünk, sz?rjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.