Diófa (Juglans regia)

Egyéb elnevezései: Kulcsos dió,

A diófafélék családjába tartozó, sokfelé előfordul, gyümölcsfaként vagy utcai sorfaként telepített fafajta. Egyike azoknak az értékes növényeknek, amelyeknek minden részét hasznosítjuk. Nem csupán a termése és a fája hasznos, hanem a levele, a termésének külső húsos burka is. Levélzetének (Juglandis folium) egy részét le lehet szedni akkor, amikor a termések kb. fele nagyságukat elérték. Csakis a fáról gyűjtött ép, egészséges levelek hasznosíthatók.

Hatóanyag: csersav, galluszsav, ellagsav, inozit, illóolaj, juglon keserűanyag, jugladin-alkaloida,

Alkalmazás:

belsőleg:

– hasmenésre,

– féreghajtásra,

– mirigydaganatra,

– magas vérnyomásra,

– vértisztításra,

– torokgyulladásra (gargalizáló szerként),

– étvágytalanságra

külsőleg:

– ekcémára,

– aranyérre,

– lábgombára,

– nehezen gyógyuló sebekre,

– bőrkiütésekre, kelésekre,

– fagyásos sérülésekre,

Mellékhatása: Hosszú idejű belsőleges használata nem ajánlott, mert a juglon májkárosító hatású lehet.

Teájának elkészítése és adagolása: Fél evőkanál gyógynövényt 2 dl vízzel 5 percig főzünk, szűrjük. Fogyasztása naponta háromszor javasolt.