Csipkerózsa (Rosa canina)

Egyéb elnevezései: bicskafa, csipkebogyó, csipkebokor, ebcsipke, kutyarózsa, hecsedli, tüskefa,

A rózsafélék családjába tartozó Perzsiából származó, nálunk erd?ségekben, cserjésekben tömegesen el?forduló 2-3 m magas  tüskés szárú cserje, vagy fa. Ágai ívesen hajlók, tüskések. Levelei 5-7 levélkéb?l összetetten szárnyasak. Virágaik 3-4 cm. átmér?j?ek, szirmuk fehér, vagy halványpiros, május- júniusban nyílnak. Álbogyótermésük tojás, körte, vagy gömb alakú, 1,5-3 cm. hosszú, húsos falú, kevés nedv?, éréskor kezdetben világos, majd egészen meggypiros szín?, jellemz?en savanykás, aromás íz?. Belsejében több búzaszemnyi mag foglal helyet, amelyeket merev, szúrós hegy? sz?rök vesznek körül. Augusztus végét?l pirosodik, érik.

 Hatóanyagok: C-vitamin, pektin, almasav, citromsav, vas, magnézium sók, illóolaj, zsírosolaj, cseranyag, flavonoid,

 Alkalmazás:

bels?leg:

– immunrendszer er?sítésére,

– érrendszer rugalmasságának meg?rzésére,

– vizelethajtásra,

– vesek?oldásra, (f?zetként)

Teájának elkészítése és adagolása: 1 ev?kanálnyi összetört bogyót 2 dl hideg vízben áztatunk 7-8 órán keresztül.  F?zet készítése: 1 ev?kanálnyi összetört bogyót 2 dl vízben 15 percig f?zzük.