Citromfű, citromcirok vagy indiai citromfű

A fenti cím azt próbálja megvilágítani, ez a citromfű nem az a citromfű amelyet jól ismerünk. Ugyanis két növényt is jelölhetünk a citromfű megnevezéssel bár semmi közük egymáshoz. Az első a nálunk citromfűként ismert Melissa officinalis, amire az angol azt mondja lemon balm, a második pedig  angol megnevezés szerint  lemon grass (citromfű) – nálunk inkább citronella, citromcirok, indiai citromfű- latin nevén Cymbopogon citratus.

A nyár  és vele a szúnyogszezon közeledtével ez utóbbiról lesz szó, mely növényben egy természetes szúnyogűzőt tisztelhetünk sok egyéb jó tulajdonsága mellett.

A Cymbopogon nemzettség mintegy  55 fajt számlál, amelyek Ázsia trópusi és fél-trópusi területein őshonosak,  és termesztik Dél-és Közép-Amerikában, Afrikában és más trópusi országokban. A név Cymbopogon a görög szó “kymbe” (hajó) és a “pogon” (szakáll) szavakból származik utalva a virág  elrendezésére.

Ez a gyorsan növekvő, évelő trópusi fű sűrű csomókat alkot amelyeknek az  átmérője elérheti a 1,5 métert. Rövid rizómaszerű gyökereiből  hosszúkás lándzsás  levelek erednek, amelyek 2 méter magasra is nőhetnek. Mind a levelek, mind a szár erőteljesen rostos. A növény alsó része nagyon világos színű, hasonlóan a zöldhagymáéhoz. Nem fagytűrő, és csak akkor virágzik ha elég meleget és fényt kap. Jellegzetes citrom illatát a benne levő citral adja. Frissen vágott vagy szárított leveleit használják gyógynövényként, és ez a forrása a növényből készült  illóolajnak is.

A növényt a  kozmetikai ipar mint  illatanyagot használja, a karib-tengeri és a kínai konyha ünnepelt kulináris növénye. Jól társítható egyéb fűszerekkel mint a  fokhagyma, gyömbér, koriander. Az így elkészült fűszerkeverékkel  sokféle karibi levest ízesítenek  különösen a tenger gyümölcseiből készülteket. A porított citromfű segítségével Ázsiában  hagyományos ételek készülnek  húsból, baromfiból, tenger gyümölcseiből és zöldségekből. Használják fűszerként savanyúságokhoz és pácokhoz.

 A népi gyógyászatban  számtalan felhasználása ismert:  görcsoldó, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító, hányáscsillapító, köhögéscsillapító, reumaellenes, antiszeptikus, lázcsillapító és felhasználják  különböző gasztrointesztinális és idegrendszeri betegségek kezelésére is.

Több országban a növény vizes kivonatát a menstruáció serkentésére használják, de a legérdekesebb The lemon grass and lemon grass tea.népi használatát Indiában jegyzik:a friss növény távol tartja a kígyókat. (Nem derült ki számomra ez utóbbi használat tudományos háttere csak arra tudok gondolni hogy  a kígyók nem szeretik a citronella illatot. ) Indiában továbbá az illó olajból néhány cseppet forró vízbe téve gyomorbántalmak ellen használják, pár csepp illó olajat citromlében kolera ellen, vizes kivonatát fürdővízhez adva fejfájás és láz esetén, a szárított növényből pedig nyugtató teát készítenek.

A növény leghatékonyabb anyaga a belőle kinyert illó olaj. Bár az illó olaj összetétele változik attól függően, hogy a növényt hol termesztik a benne található fő hatóanyagok azonosak:terpének, alkoholok, ketonok, észterek és aldehidek.

Az illó olaj több mint 70% -át a citrál alkotja amely egy vegyület két sztereoizomérjének keveréke (geraniál és nerál), további 10 %-ot még másik négy vegyület tesz ki :nerol,geraniol, citronellal  és terpinolene. A teljesség igénye nélkül felsorolok még néhány összetevőt, leginkább olyanokat amelyeket sűrűn szoktunk emlegetni hatékonyságuk miatt:luteolin és glikozidjai,kvercetin, kempferol és apiginin, valamint fenolos vegyületek: elimicin, catecol, klorogénsav, kávésav és hidrokinon.

Mire jó ez a sokoldalú növény

Amőbiázis

Az amőbiázis a vastagbélben vagy más szervekben bekövetkező fertőzés, melyet egy egysejtű élősködő, az Entamoeba histolytica okoz. A citronella olaj hatékony a kórokozó ellen.

Antibakteriális aktivitás

Az illó olaj hatékony olyan kórokozók ellen mint a Bacillus subtilis, az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus , Salmonella Paratyphi és Shigella flexneri. A hatásért  valószínűleg az illó olajban legnagyobb százalékban található  citrál a felelős.

Hasmenés ellen

Ha rendelkezésünkre állna maga a  gyógynövény a belőle főzött tea hatékonyan (és dózisfüggő módon) gátolná a hasmenést.

Féregűző

A friss növény hatékony féregűző lenne fonálféreg ellen

Gyulladásgátló 

A növényből készített tea hatékony különösen a gyomor-bélrendszer gyulladásai ellen.

Gombaellenes 

A citromfű olaj az egyik legaktívabb szer a bőr, a hajas fejbőr, a körmök gombás fertőzéseivel szemben, sőt még az élelmiszerek tárolása során előforduló gombákkal szemben is.

Idegrendszeri hatás

Az illó olajnak értékelhető nyugató/altató, szorongásoldó és görcsgátló hatása van

A fentieken kívül szinte az összes egyéb  tapasztalaton alapuló használatot sikerült bizonyítani az indiai citromfűvel kapcsolatban. Vagyis amelyeket még nem említettem a fájdalomcsillapító hatást, a növényből készült tea csökkenti a koleszterin szintet, az éhomi vércukor szintet, erőteljes antioxidáns, és védi például a májat a direkt előidézett toxikus hatásoktól.

Néhány példa az illó olaj használatához az ayurvéda ajánlásával

  • magas láz:tegyünk  2 csepp olajat  meleg vízbe és  használjuk lábfürdőként  a láz csökkentésére, vagy masszírozzuk a talpat 2 csepp citromfű olaj és  1 ml kókuszolaj keverékével.
  • reuma,  fájdalom és gyulladás, fáradt izmok, fejfájás, ízületi fájdalom : 1ml masszázsolajhoz 2 csepp illó olajat felhasználva masszírozzuk a fájdalmas területet
  • citromfű illóolaja kiváló antidepresszáns olaj, amely segíthet a stressz enyhítésében, depresszió, fáradtság, negatív érzések, érzelmi trauma és szorongás, álmatlanság, érzelmi labilitás, mentális stagnálás és a magabiztosság hiánya esetén :a citromfű olajat használjuk  párologtató segítségével
  • puffadás, bélgázok és  gyenge emésztés esetén:finoman masszírozzuk a has bőrét  2 csepp citromfű és 1 ml szezámolaj keverékével, vagy lélegezzük be az olajat a csukló bőrére cseppentve, vagy egy zsebkendőről

És végül: természetes szúnyogűző-e a citromcirok

A citromfű olaj természetes repellens tulajdonságú azonban ha ezt a tulajdonságot megpróbáljuk számszerűsíteni tisztább képet kapunk.  Egy szintetikus hatóanyagú szúnyogriasztóval összehasonlítva kb. fele olyan hatékonyságot  könyvelhetünk el a citronella olaj esetében. Hozzátéve azonban hogy természetes, nem mérgező, állatok számára is felhasználható bolhák és kullancsok távol tartására. Aki a természetes megoldást kedveli a citronella olajat hordozó olajjal higítva a bőrbe masszírozva készíthet magának szúnyogriasztót.

Mivel az indiai citromfű trópusi növény Magyarországon nehéz lenne a szabadban nevelni a bokor nagyságúvá  növő fűcsomókat.  Magvakat azonban  lehet kapni,  és vannak akik sikeresen próbálkoznak .

Erről ITT olvashatnak.