Citromfű: szerencse a szerelemben

A citromfű latin nevének (melissa) jelentése: méh. Állítólag egy görög tündérről, a méhek védelmezőjéről kapta a nevét. Ennek a növénynek a méhek valóban nem képesek ellenállni… A legfinomabb méz elnyerése céljából már évszázadok óta a méhkasok közelébe ültetik. A középkorban nyakba akasztható kis zacskókban hordták a legelőkelőbb hölgyek és a szegényebb nők is, mert úgy hitték, hogy a citromfű szerencsét hoz a szerelemben. Emellett sokan úgy gondolták, hogy a citromfűből készített tea meghosszabbítja az életet.

A Földközi-tenger vidékéről származó, évelő növényt számtalan kivételes hatása miatt már több mint 2000 éve termesztik a különböző kultúrákban. A kicsi, szőrös levelekkel és rózsaszínbe hajló, fehér virágokkal borított szára sűrű növénycsomókban akár 80 cm-es magasságig is megnőhet. A növénynek kellemes citrom illata és fűszeres íze van. A citromfűolaj fő összetevői között megtaláljuk a citralt, a citronellolt (ez felelős a citromos illatért), a limonént és a pinént.

A karmeliták cseppjei

A gyógynövényt minden korban elsősorban az idegrendszerre kifejtett jótékony hatásának köszönhetően értékelték nagyra. Az arab orvosok depresszió és szorongás kezelésére alkalmazták. Avicenna, a híres római orvos “életelixírnek” tartotta a citromfüvet.Dioszkoridész görög orvos részletesen ismerteti a citromfű rovarcsípés, skorpiómarás, valamint kutyaharapás elleni sikeres alkalmazását.

A citromfű dicsősége a középkorban is változatlan maradt. Kulcsfontosságú összetevője volt az Eau de Melisse des Carmes-nek, vagyis az ismert karmelita cseppeknek, amit a párizsi szerzetesek 1611-ben állítottak elő először. Emésztési problémák, fejfájás, fáradtság és melankólia elleni gyógyszerként, valamint memóriaserkentőként és “hosszú életet adó” készítményként alkalmazták.

És a csatornán túl? Shakespeare Angliájában a padlón szétszórt citromfű gallyakat használtak a levegő frissítésére, és ezt tették aWindsori víg nők szereplői is.

A citromfű lágy illata és citromos íze csodálatos kulináris élvezeteket is nyújthat. Friss levelei vonzó díszítésként szolgálhatnak a legkülönbözőbb fogásokhoz. A salátáktól kezdve, a leveseken, mártásokon és a legkülönbözőbb fajta húsokon át, akár a desszertekig és a különféle italokig szinte minden ízesíthető vele. Hő hatására a gyógynövények elveszítik illatukat, ezért a citromfüvet leginkább frissen használjuk, és ha lehet, az elkészítés utolsó szakaszában adjuk az ételhez.

Leginkább a fiatal növények szárát és leveleit érdemes gyűjteni – még a növény virágzása előtt. A szárak és a levelek kiszárítása után a citromfüvet műanyag zacskókban tárolhatjuk, és akár le is fagyaszthatjuk.

Méh fűszer

A citromfű illóolaját vízgőzdesztillálással nyerik ki a növényből. Egy kilogramm olaj elkészítéséhez több mint 7 tonna gyógynövény szükséges, ezért az illóolaj felettébb drága. Kivételes tulajdonságai miatt az egyik legerősebb gyógyhatású illóolajnak tartják az aromaterápiában. Talán ezért is nevezik héberül Bal-Smin-nek, vagyis az olajok parancsnokának.

Oldja a szorongást, csillapítja a félelem érzését, jótékonyan hat idegkimerültségben, álmatlanságban és depresszióban. Franciaországban egyébként a narkotikumok kategóriájába sorolják a citromfüvet, mert hatékonyan befolyásolja az ember kedélyállapotát. Bizonyított tény, hogy hosszabb távon egyensúlyt teremt az érzelmekben, feloldja az érzelmi blokkokat, így lehetővé teszi, hogy jobb színben láthassuk életünk minőségét.

A testnek nyugodt alvást, az elmének és a léleknek békét biztosít, ezért például azok a katonák, akiknek gyorsan és “alaposan” ki kellett pihenniük magukat, gyakran alkalmazták. A modern aromaterápiában elsősorban az illóolaj szinte azonnali nyugtató, valamint vírusellenes és gyulladásellenes hatását igyekeznek kiaknázni. Kiválóan használható mindenféle – húgyúti, emésztőszervi – gyulladásra, valamint bőrgomba és ekcéma, köhögés, allergia és asztma ellen. A világ bizonyos részein “méh fűszernek” is nevezik, mert nyugtatóan hat a rovarcsípésre (a csípés helyét egyszerűen dörzsölgetni kell a leveleivel).

A citromfűolaj emellett hatékonyan csillapítja a lázat, és a méreganyagokat izzadással segít eltávolítani a testből. Az aromaterápiában gyakran használják olyan női problémák kezelésére is, mint a kimaradó vagy rendszertelen menstruáció, menstruációs fájdalom vagy szélsőséges fáradékonyság, idő előtti menopauza, a változókor idején és utána jelentkező harag és depresszió stb. Kiválóan alkalmazható továbbá felfújódás esetén, szoptató kismamáknál mellfeszülés ellen, és segíthet herpesz jelentkezésekor is. Csökkenti a vérnyomást.

Kozmetikumba, teába

A már hagyományosnak mondható illatosítók (potpourri) mellett a citromfüvet megtalálhatjuk a legkülönbözőbb kozmetikai készítményekben; tartalmazzák tusfürdők, arcápoló, száj- és fogápoló készítmények, de használják hajápoló és hajhullás elleni termékekben is.

A helyesen higított citromfűolaj teljesen ártalmatlan. Ám az állapotos kismamákat és a rendkívül érzékeny bőrűeket óvatosságra intjük.

Remekül keverhető a bazsalikom, a kamilla, a rózsa vagy a levendula illóolajával. Egyik nap próbáljuk ki, hogy a citromfű teánkat citromfűvel gazdagított, nyugtató fürdővízben fogyasztjuk el, majd hagyjuk, hogy testünket elkényeztesse a lazító masszázs. Így egy időre megszabadulunk az idegeskedéstől, a depressziótól, a reumától és a megfázástól. És aki nem szereti a teát? Igyon citromfű bort, úgy tartják, hogy erősíti a szívet és az agyat.

Vladimír Vonásek