Ázsiai gázló: ősi elixír

Az ázsiai gázló neve cseh nyelven köldökzsinórt jelent. További egzotikus elnevezései: gotu kola (Sri Lankán), szaraszvati (a tudás, a zene, a művészet és a bölcsesség hindu istennőjéről), vagy brahmi booti (kozmikus tudás a hinduknál), ázsiai köldökfű, indiai köldökfű, manduki.

Őshazája a szubtropikus India, amelynek hegyi (és himalájai) lápos, mocsaras vidékeiről sikeresen terjedhetett el. A világ hasonló éghajlati viszonyai között, Indiából kelet felé indulva, Délkelet-Ázsián és Indonézián keresztül Ausztráliába, nyugati irányba Srí Lankára, majd Madagaszkáron keresztül Afrikába és végül Észak-Amerika déli részére is eljutott.

Sikerült meghódítania a vizes, enyhén árnyékos folyópartokat, mocsarakat, legelőket. A gázlófélék családjában kb. 108 különböző fajta mocsári évelő növény található.

A botanikusok számára Hydrocotyle asiatica vagy Centella asiatica elnevezéssel vált ismertté. Napjainkban a szingaléz gotu kola néven vált népszerűvé az ázsiai gázló. Hajtásaival és leveleivel hatalmas területeket nagy gyorsasággal képes beteríteni. Vöröses-zöld színű, csomókban gyökeret eresztő gyökértörzse akár 1,5 m hosszú is lehet. Ezekből a gyökércsomókból hosszú levélnyeleken nőnek ki a növény vese alakú, élénkzöld levelei.

Júniustól augusztusig virágzik, apró (3 mm nagyságú) rózsaszínes virágokkal. Ovális formájú, recézett, kettős kaszattermést hoz. Nálunk is termeszthető, de nem bírja a fagyokat. Laza, állandóan nedves talajra van szüksége. Leginkább ládákban tarthatjuk, ezeket célszerű felfüggesztenünk, hogy a növény növekedése nyomán gyönyörű zöld függöny hulljon alá belőlük.

Gyógyír a bajokra 

Élőhelyei és előnyös tulajdonságai miatt évezredek óta ismerték és használták az ájurvédában, a hagyományos kínai orvoslásban, az afrikai és az ausztráliai népi gyógyításban. Alkalmazási lehetőségei sokfélék.

Javítja a szellemi képességeket és a lelki kiegyensúlyozottságot. Javítja a memóriát, és hosszú életet biztosít. A növény számos hatóanyagot – így triterpenoidokat, alkaloidokat, flavonoidokat, glikozidokat és nyálkát – tartalmaz, ezeket a tudomány teljes mélységükben még nem tárta fel. Tartalmaz még szaponinokat, ásványi anyagokat, keserűanyagokat is.

Szerteágazó hatásai alapján a gotu kola az ún. adaptogén gyógynövények közé tartozik.

A fejtől kiindulva 

Regenerálja az idegrendszert. Javítja a memóriát, a kedélyállapotot, segíti az összpontosítást. Használata lelki problémák, így depresszió kezelésében is bevált, természetes antidepresszáns. A “hosszú élet titkaként”, fiatalító elixírként Alzheimer-kórban, szenilitásban és öregkori elbutulásban (demenciában) is segíthet.

Jótékonyan hat a vérkeringésre. A vérnyomás növelése nélkül javítja a perifériás vérellátást, csillapítja a nyirokduzzanatokat, az aranyeret és a fejfájást. Mindemellett regenerálja az ereket, ezzel hozzájárul az érbetegségek, az izomsorvadás és -bénulás megelőzéséhez, illetve támogatja belőlük a lábadozást.

Ez a szent gyógynövény fokozza a kollagénszintézist, növeli a bőr rugalmasságát, javítva vérellátását, mindemellett baktériumölő és sebgyógyító hatású. Az ázsiai gázlóból készített pakolás vagy borogatás kiválóan alkalmazható gombás bőr, égési sérülések, egyéb bőrsérülések, hegek, narancsbőr vagy visszerek és pikkelysömör kezelésére. A régi időkben a leprás betegeket is ázsiai gázlóval kezelték. A kozmetikában is több évszázada megérdemelt helye van: olaja különféle arctisztítók, krémek alkotórésze, alkalmazzák arc-, köröm- és hajápolásra, hajpakolásra.

Végül, de nem utolsósorban a méregtelenítésben ugyancsak fontos szerepet tölt be. Optimalizálja az anyagcserét, vizelethajtó hatású, ösztönzi a vese és a máj működését, az emésztést és javítja az immunrendszer hatékonyságát.

Hogyan használjuk? Szárított leveleiből és szárából a nyár folyamán főzetet, tinktúrát, kenőcsöt készíthetünk. A jótékony hatások fokozása céljából Ginkgo bilobával vagy rozmaringgal is kombinálhatjuk. Az ázsiai gázlónak – a tudomány mai ismeretei szerint – nincsenek mellékhatásai.

A konyhában is helye van

Sok más gyógynövényhez hasonlóan a konyhában is teret hódított magának az ázsiai gázló. Zöld leveleit Indiában, Thaiföldön, Vietnamban, Kínában, Indonéziában minden ételbe beleteszik. Legyen szó vegetáriánus vagy húsételről, édes vagy csípős fogásról, italokról, salátákról, főtt, sült vagy nyers ételekről – a gotu kolát szinte minden fogásban megtaláljuk.

Ami finom és egészséges, az csak jót tehet a testnek és a léleknek.

Írta: Valdimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász,