Az ultrafinom por-részecskék már öt perc alatt károsítják a szívet

Mi az az ultrafinom por-részecske?

A levegőben lebegő apró pornak és folyékony cseppecskéknek az igen összetett keverékét illetjük Pm – particulate matter – (magyarul lebegő por) elnevezéssel, amely még több, különböző nagyságú részecskére osztható fel. A 10 mikrométer átmérőjű részecskék mérete, mely az emberi hajszál ötödét teszi ki, a legnagyobb ezek között – ez még a ‘durvább’ része. Megkülönböztetünk ennél kisebbeket, 2,5 mikrométer átmérőjűeket és még ennél is kisebbeket. A 2,5 mikrométernél kisebb részecskék mélyen a tüdőben ‘landolnak’, egy sor tünetet okozva: köhögést, légzési nehézséget, légúti irritációt, csökkent tüdőfunkciót, szívritmus-rendellenességet, nem-végzetes szívrohamot, krónikus hörghurutot és egyéb betegségeket, néhány féle rákbetegséget is beleértve.

Ez a kutatás azonban az ultrafinom részecskék egészségi állapotra gyakorolt hatásával foglalkozik: az ultrafinom részecskék 0,1 mikrométernél is kisebbek. Elegendően aprók ahhoz, hogy bejussanak a véráramba, és a belső szerveket károsítsák.

Annette Peters professzor, a német diabétesz-kutatási program vezetője kollégáival azt vizsgálta, hogy az ultrafinom részecskék hogyan hatottak 64 csökkent glükóztoleranciás (a cukorbetegség ‘előszobája’), illetve 2. típusú cukorbetegséggel kezelt beteg állapotára.

A betegeket hordozható eszközzel szerelték fel, amely mérte a környező levegő részecske-koncentrációját, és elektro-kardiogrammos felvételt készített a szívük aktivitásáról – ahogy élték hétköznapi életüket. Emellett a kutatók a levegőszennyezettség mérő állomások eredményeit is beszerezték – Augsburgból, ahol a vizsgálat történt.

Összefüggést találtak az ultrafinom részecskék koncentrációja és a szívritmus variabilitása között: ez a tulajdonság a szív és a keringés működésének alkalmazkodóképességét jelenti.

Peters professzor így magyarázza:

“Az ultrafinom részecskék nagy koncentrációja, például közúti forgalomban, a szívritmus variabilitását már  öt perc múlva megváltoztatta.”

Ezzel megerősítették korábbi kutatások eredményét, amely szerint a finom por-részecskék (és a zaj) egy óra leforgása alatt rontották a szívműködést.

Az ultrafinom részecskék mindenütt ott vannak a környezetünkben, és mindannyiunkra veszélyt jelentenek, mondja a professzor, de különösen azokra veszélyesek, akiknek nagy a kockázatuk a szív- és érbetegségekre – mint a cukorbetegeknek.

És egyelőre nincsen határérték az ultrafinom részecskékre. A professzor reméli, hogy tanulmányuk változtatni fog ezen a helyzeten.

Forrás: Független.hu