Az anyatej véd a gyermekkori rákbetegségek ellen

A szoptatás előnyei jól ismertek, de az még ezidáig rejtély volt, hogyan védhet az anyatej a rák különböző formái ellen. A Journal of Human Lactation – az anyatejes táplálással foglalkozó folyóirat – ismerteti a felfedezést: nagy koncentrációban található az anyatejben egy rákellenes tulajdonsággal rendelkező, oldott fehérje (TRAIL).

A kutatók mintát vettek 55 frissen szült anyától a kolosztrumból 2 nappal a szülés után, és az ‘érett’ anyatejből, 5 nappal a szülés után, majd vérmintát gyűjtöttek be azonos korú egészséges nőktől, továbbá mintát vettek csecsemőtápszerekből (infant formula). Valamennyit tesztelték a rákellenes fehérje, a TRAIL jelenlétére.

A kolosztrumban 400-szoros, az ‘érett’ anyatejben 100-szoros értéket találtak, a vérrel összehasonlítva (még a nyálnál is 40-szer magasabb volt a kolosztrum ráksejt-pusztító fehérje értéke). Ezzel szemben az ‘infant formula’ tápszer nem tartalmazott TRAIL-t.

“Jól tudjuk, hogy az anyatej nem egyszerűen táplálék a csecsemő számára, komplex biológiai folyadék, amely többféle, az immunrendszer szempontjából aktív anyagot tartalmaz. A szoptatás fontos szerepét már kimutatták bizonyos gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében, mint a limfoid leukémiában, a Hodgkin-kórban és a neuroblasztómában (rosszindulatú idegrendszeri daganat). Ugyanakkor, ennek a speciális fehérjének, a TRAIL-nak az endogén (belső), oldott formája lehet az elsődleges biológiai magyarázat az anyatej rákellenes hatására. A TRAIL-t jelenleg is használják sok klinikai kísérletben egy sor emberi daganat ellen” – írják a szerzők.

“Tudomásunk szerint, első ízben történt meg, hogy a TRAIL szintjét mérték a kolosztrumban és az anyatejben. Kutatásunk sokkal magasabb koncentrációt mutatott ki a TRAIL-ból a kolosztrumban és az anyatejben, mint a keringő vérben.”

Forrás:MTI