Egyéb elnevezései: angyalf?, arkangyalf?, angelika gyökér, erdei angyelika, orvosi angyelika,
Az erny?svirágzatúak családjába tartozó, Európa magasabb hegyvidékein, alhavasi tájain honos, nálunk is termesztett, minden részében felhasználható illatos kétéves gyógynövény, ennek ellenére manapság már csak gyökerét használjuk. Az els? évben csupán szárnyalt dús t?levélzet fejl?dik, a második évben jelenik meg er?teljes szára, mely 80-180 cm magasságú, egyenes csöves, a tetején elágazó. Szárlevelei közül az alsók 30-40 cm hosszúak, széles tojás alakúak. A szár fels?bb leveleinek mérete felfelé csökken?. A fels?bb levelek 5-15 cm hosszúak, nyújtott tojásformára emlékeztetnek. A levelek szélei f?részfogazottak. Virágzata 20-40 cm átmér?j?, gömb alakú, sárgászöld virágú összetett erny?, az erny?cskék sokvirágúak. Gyökere az els? évben répaszer? 2-4 cm vastag, a második évben a gyökértörzs 6-8 cm vastagságúra fejl?dik, ebb?l több 1-2 cm vastag 10-20 cm hosszú mellékgyökerek erednek. A gyökérzet kívül szürkésbarna, belül sárgásfehér szín?. Illata kellemes, jellemz?, íze csíp?s f?szeres, kesernyés. A növény május – június hónapban virágzik, termése augusztusban érik.
Általában gyökerét használják drog el?állítására, melyet az els? év ?szén vagy a második év tavaszán ásnak ki.
Hatóanyag: Illóolaj, Angelikasav, Angelicin, Gyanta, Viasz, Cseranyag, Pektin
Alkalmazása:
Bels?leg:
Els?sorban teakeverékek alkotóeleme.
– tüd?vizeny?re,
– idegnyugtatásra, (epilepszia, hisztéria esetén)
– lábadozás esetén roboráló hatású,
Küls?leg f?ként alkoholos kivonatát használjuk
– lábszárfekélyre,
– reumára,
– ideggyulladásra, bedörzsöl? szerként.
Teájának elkészítése és adagolása: 2 kávéskanálnyi aprított gyökérdrogot egy liter vízzel kis lángon f?zünk, majd lefedve 10 percen keresztül áztatjuk, sz?rés után fogyasztjuk.
Alkoholos kivonatának készítése: egy 2dl-es üveget az alsó harmadáig megtöltjük aprított gyökérdroggal, majd 1/3-ad rész vízzel hígított tiszta szesszel feltöltjük, 10 napig áztatjuk. Az így elkészült kivonatot bedörzsöl? szerként használjuk. A bedörzsöl? készítése során ügyeljünk a h?mérsékletre. (10-30 °C)