A tavasz első gyógynövénye: a medvehagyma

Bärlauch

A tavasz els? hírnökeként a medvehagyma már március elején-közepén megjelenik. Nevét állítólag onnan kapta a növény, hogy a vadon él? állatok, f?ként a barnamedvék, el?szeretettel fogyasztják hagymáját, még a föld alól is kiássák azt. A népi gyógyászatban nagy szerepet tulajdonítottak neki, gyomorbántalmak gyógyítására és vértisztítóként használták. Számos népies elnevezése ismert: kígyóhagyma, vadfokhagyma, erdei fokhagyma, boszorkány-hagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma. A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán m?köd? Gyógy, –és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a medvehagymáról.
A medvehagyma napjainkban egyre kedveltebb ével? gyógynövényünk. Hagymája, amivel áttelel, hosszúkás, tojásdad, fehér szín?. Levelei hosszú nyel?ek, elliptikusak, nagy méret?ek (5-20 cm), felületük fényes. A virágzati szár 10-40 cm hosszú, a fehéres szín?, erny?s virágzatok április-májusban fejl?dnek rajta. Virágzás után, nyáron a növények visszahúzódnak a talajszint alá, és sarjhagymákat képezve vegetatívan szaporodnak. A medvehagyma kiváló mézel?, a nektárjából készül? méz pikáns, édes, fokhagymára emlékeztet? utóíz?.
Gy?jtéskor nagy figyelmet kell szentelni a növény pontos felismerésére, mivel összetéveszthet? más, esetenként súlyosan mérgez? növényekkel. A mérgezések zömében a májusi gyöngyvirág levelével keverheti össze a növényt a gyakorlatlan gy?jt?. Pedig a felismerés egyszer?: a medvehagyma levelei és virágzata is er?sen fokhagyma-illatúak, míg a gyöngyvirág levelei rövidebbek, jóval szélesebb, tojásdad alakúak és szagtalanok; virágai a t? közelében erednek és jellegzetes, édes illatúak.

Hol és hogyan gy?jthet? a medvehagyma?
A medvehagyma egész Európában ismert és gyakori gyógynövény. Magyarországon a Mecsekben, az Északi- és a Dunántúli-középhegységben fordul el? nagyobb mennyiségben, jellemz?en gyertyán, tölgy és bükk erd?k aljnövényzeteként. Nem védett faj, így a védelem alatt álló területek kivételével mindenhol gy?jthet?.  Els?sorban árnyékos ligetekben, források mentén, hegyvidéki területeken terem.
A növény drogja a levele (Alii ursini folium), illetve a virágzó leveles hajtása (Alii ursini herba). Ritkán a növény hagymáját is felhasználják (Alii ursini bulbus). A növényt virágzás elején kezdik gy?jteni, a leveleket kézzel, a herbát pedig sarlóval. A természetes növényállományok védelme érdekében gy?jtéskor egy t?r?l csak a levelek felét szabad leszedni. Így a növénynek elegend? tartaléka marad a további fejl?déshez: virágzik, majd magot hoz és a magok elszórásával biztosítja az állomány további fennmaradását. A növények vegetatív szaporodása szempontjából is fontos, hogy megfelel? er?ben legyenek a tövek: legalább három leveles állapotban kell lenniük ahhoz, hogy új sarjhagymákat képezzenek.
A medvehagymát jellemz?en inkább frissen fogyasztják vagy feldolgozzák, mivel szárítás során könnyen elveszti illatát, s?t hatóanyagtartalma is csökken! Jó módszer tartósítására a fagyasztás is, illetve aprítva, sózva is eltehet? olívaolajban. Ha mégis megszárítanánk a növényt, akkor azt szell?s, árnyékos helyen, vékony rétegben kiterítve tegyük. Szárítás után, tekintettel er?s szagára, minden más növényi drogtól elkülönítve tároljuk.

Mire jó a medvehagyma?
A növény f?hatóanyaga egy kéntartalmú vegyület: az alliin. Ennek az anyagnak köszönhet? a medvehagyma jellegzetes, fokhagymára emlékeztet? íze és illata. De tartalmaz még más biológiailag aktív anyagokat: illóolajat, flavonoid-glikozidokat, A, C, B1 és B2 vitaminokat, prosztaglandinokat. Jelent?s az ásványi anyag (Mg, Zn, Mn, Ca, Se) és vas tartalma is a növénynek. A medvehagyma termése zsíros olajat és fehérjét halmoz fel nagyobb mennyiségben.

A medvehagyma gyógyhatása hasonlít a fokhagymáéhoz: leginkább érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen alkalmazzák. Csökkenti a vércukorszintet és a koleszterin-bioszintézist, gátolja a trombociták aggregációját. Antibiotikus, antioxidáns hatása is igazolt.

Leginkább f?szernövényként használatos, er?s íze kellemes aromát kölcsönöz az ételeknek, ráadásul igen sokféle módon elkészíthet?. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórják, zöldf?szeres krémeket készítenek bel?le. De egy-egy levél kiváló ízt kölcsönös egy egyszer? salátának is. Levesek, burgonyás ételek f?szerezésére is alkalmas, vagy f?zhetünk bel?le medvehagyma-krémlevest, készíthetünk bel?le pestót. Spenóthoz hasonlóan f?zelék is készíthet? a medvehagyma leveleib?l.

Medvehagymás vajkrém:
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 2 ev?kanál aprított petrezselyem, 3 ev?kanál aprított medvehagyma, 1 ev?kanál aprított snidling, 1 teáskanál kakukkf?, ízlés szerint só, bors.
Elkészítése: A vajat a felaprított f?szerekkel, sóval, borssal jól kikeverjük, majd h?t?ben állni hagyjuk. Friss kenyéren, vagy pirítósra kenve tálaljuk. Húsok f?szerezéséhez is jó.

Medvehagymás pesto:
Hozzávalók: 1 nagy csokor medvehagyma, 1-1,5 dl olívaolaj, 8-10 dkg dió, kevés só.
Elkészítése: A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy nagyobb aprító tartályában összeturmixoljuk.

Fontos: a növénynek és készítményeinek fogyasztása nem ajánlott véralvadásgátló szerek alkalmazása esetén, mivel a vérzés kockázatát fokozhatja!

Háttérinformáció:
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begy?jtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.

Kép forrása: hortipedia