A soha el nem romló méz legendája

A legenda 

mézEgy régészeti ásatás során Izrael északi részén két lefedett cserépedényben kb. 2200 éves mézet találtak ami még mindig teljesen ehet?nek nézett ki. Az ásatás vezet?je felajánlotta a lehet?séget munkatársainak hogy aki elég bátor kóstolja meg. Néhányan meg is tették  majd a maradványokat elküldték elemzésre .Visszatérve az Egyesült Államokba megérkezett az eredmény. A legtöbben akik részt vettek az ásatásban a laborban voltak amikor a vezet? archeológus elkezdte felolvasni az elemzés eredményét, majd néhány perc múlva elakadt a szava és így szólt.Vannak itt néhányan akik éltek az ajánlatommal hogy kóstolják meg a mézet. Most felajánlom nekik hogy hagyják el a termet saját érdekükben.Senki sem mozdult . Ok, ha így gondolják akkor folytatom. Talán el kellett volna mondanom korábban hogy a pre-Hellénésztikus kultúrákban a halva született gyermekek testét felajánlották a Napistennek.  A csuporban egy halott csecsem? maradványait találták. A test és a csontok már felbomlottak és az egészet elnyelte a méz.

Viszont a méznek abszolút normál kinézete és íze volt!

Eddig a történet amely valószín?leg egy tréfás kedv? méhész vagy archeológus agyszüleménye  mert nem gondolom hogy a régészek bármelyike megkóstolna valamit amit kiás a földb?l még ha történetesen ehet? méznek néz is ki, a méhészek meg  igen büszkék lehetnek  szinte korlátlan ideig elálló produktumukra ami nem is az ? érdemük hanem a méheké.

A Smithsonian magazin cikke pedig arra keresi a választ mi a méz titka amit?l szinte az örökkévalóságig tárolható és nem romlik meg.

Van még néhány élelmiszer amelyeket nyers állapotban szinte a végtelenségig el lehet tárolni mint a cukor, a só, a rizs . Viszont a mézet nemcsak fogyasztani lehet hosszú id? után is ,hanem megtartja gyógyító  tulajdonságait is amivel a felsorolt többiek nem rendelkeznek.

Nos mi az oka ennek,  mi teszi a mézet ilyen különlegessé. Természetesen van oka ami nem más mint egy  kémiai make-up, a méhek szorgos munkájának eredménye.

A méz els? és legfontosabb alkatrésze a cukor. A cukor higroszkópos ami azt jelenti természetes állapotban nagyon kevés benne a víz de nedves körülmények között képes magába szívni azt ha lezáratlan marad. A méz természetes formájában nagyon kevés vizet tartalmaz . Nagyon kevés mikroorganizmus vagy baktérium képes túlélni ezt, egyszer?en megfulladnak . Nincs idejük arra hogy elkezdjék elrontani a mézünket.

A méz természetesen savas kémhatású  amely 3 és 4.5 közé esik.Ez a savasság a másik amely  nem enged semmi feltörekv? kórokozót életben maradni.

A méz azonban nem egyedi a cukortartalmoban és a savasságban.A cukorgyártás mellékterméke a melasz szintén magas cukortartalmú, higroszkópos  meg savas is pH 5.5 mégis egy id? után elromlik.

Akkor miért van az hogy az egyik a végtelenségig megtartja az állagát, a másik meg elromlik, pedig hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.A megoldás a méhekben rejlik meg a varázslatos alkimiában ahogy el?állítják a mézet.

A nektár,  az els? anyag amit a méhek összegy?jtenek még igen magas víztartalommal rendelkezik 60-80 %.De a folyamatban ahogy a méz készül a méhek szinte kiszárítrják a mézet .  A mézkészítés másik titka a méhek gyomrában lev?  glükóz-oxidáz nevezet? enzim amely keveredik a nektárral és a folyamatban a glúkózból hidrogén-peroxid és glükonsav képz?dik. Ez a hidrogén -peroxid a következ? amely nem engedi elszaporodni a kórokozókat. 

Ezek a tulajdonságok azok amelyek miatt a  mézet már évszázadok óta gyógyszerként használják A remek s?r? méz befedi a sebet,  megakadályozza a kórokozók szaporodását és létre hozza a sebeken a legtökéletesebb akadályt a fert?zésekkel szemben.A legkorábbi említés a gyógyászati felhasználásról sumér agyagtáblákon található amelyekb?l kit?nik hogy a receptek  30%-ában benne volt a méz mint összetev?. Az ókori egyiptomiak rendszeresen használták a mézet mindenféle b?r és szembetegségek kezelésére . Seb vagy égés természetes kötszere a méz, mert jelenlétében semmi nem él meg a seben. Mikor a méz érintkezik a sebb?l származó nedvességgel ami valószín?leg fert?zött igen kis mennyiség?  hidrogén peroxid  szabadul fel csak éppen annyi amennyire szükség van és  ‘el van intézve a fert?tlenítés’ .

 A modern orvostudomány is  felfedezte magának és használ mézzel átitatott antibakteriális  kötszereket, méz felhasználásával készült sebkezel? krémeket.

Nos a méhek remek technológiával tartósítják m?vüket és  segítik a mézet abban hogy extrém hosszú ideig eltartható legyen, mindaddig amíg lefedve tartjuk és nem ér hozzá víz..

Forrás: www.smithsonianmag.org