A “sárkány vére” az amazóniai őserdőből

Ennek a fának nincs magyar neve, de nem is kell, hogy legyen. Ugyanis a spanyol nevét a világon mindenhol ismerik, ez a Sangre de Drago (Croton lechleri), azaz magyarul Sárkányvér. Úgy tűnik, hogy Latin-Amerika amazóniai vidékén honos gyorsan növő fa dicsősége nem túl gyorsan terjed, hiszen a nyugati civilizáció csak nemrégiben fedezte fel ezt a fafajtát, mindössze a múlt század nyolcvanas éveiben.
Nicole Maxwell amerikai etnobotanikust az Amazonas vidéki őserdők kutatása közben súlyosan megsebesített egy macséta, és sebét a bennszülött vezetők azonnal ellátták. A “Witch Doctor’s Apprentice” (“Az orvos-varázsló tanonca” ) c. könyvében beszámol arról, hogy a bennszülött indiánok valami sötét színű folyadékot adtak neki, amit egyúttal sebébe is becsöpögtettek. Nicole Maxwell elmondta, hogy a vérzés három percen belül elállt, és a seb nagyon gyorsan begyógyult. Természetesen kiderült, hogy az említett sötét színű folyadék az Euphorbiaceae (kutyatejfélék) családjába tartozó Croton lechleri fából nyert tiszta gyanta volt. A történet szélsebesen elterjedt az egész világban.
Ez a fajta fa 10-20 méter magasra is megnőhet, keskeny törzsét sima, foltos kéreg borítja, ágain pedig szív alakú világoszöld levelek nőnek. A fatörzs megsértésekor sötétvörös latex gyanta folyik ki a Crotonból, amely úgy néz ki, mintha vér folyna lefelé egy foltos sárkány hosszú karcsú nyakán…
A Crotonból nyert gyanta használatának régi hagyománya van a latin-amerikai tradicionális orvoslásban, és a mai napig rendkívül gyakran alkalmazzák. Használatáról szóló legrégibb írásos emlékek a XVII. századból származnak. P. Barnabé Cobo spanyol természettudós és utazó felfedezte, hogy a szóban forgó fafajta nedvének gyógyító hatásait Mexikó, Peru és Equador valamennyi bennszülött törzse ismeri. A gyantát több évszázadon keresztül használták különböző sebek és sérülések kezelésére, mert segített elállítani a vérzést, felgyorsította a sebgyógyulás folyamatát, és védte a sérült szövetet a fertőzésekkel szemben. A gyanta gyorsan kiszárad, és így egyfajta második bőrként védőréteget képez. A bennszülöttek néhol a Chroton-gyantát alkalmazzák a béllázra, a fogágy gennyesedő gyulladásaira, szülés előtti hüvelyfürdőhöz, valamint a szülés utáni vérzésekre. A perui természetgyógyászok elsősorban a sérülések külső kezelésékor, bőrproblémák és kiütések, fájdalomcsillapító hüvelyfürdő, viszkető rovarcsípések, törések és aranyér esetében alkalmazzák. Belsőleg a vérzés csillapítására, szájüregben található fekélyekre, mandulagyulladásra, torokfertőzésre, tuberkulózisra, peptikus fekélyekre, bélproblémákra, reumára, valamint a termékenység támogatására alkalmazható. A brazil hagyományos orvostudomány sebekre, vérzésekre, szájüregfekélyekre használja, és frissítőszerként alkalmazza.
A sárkányvérből származó hatékony anyagok még mindig különböző tudományos vizsgálatok tárgyai, és magát a sárkányvért óriási kereskedelmi érdeklődés övezi. A sárkányvér rendkívüli hatékonyságának titka valószínűleg abban rejlik, hogy több mint 90%-ban tartalmaz olyan anyagokat, amelyek antioxidánsként működnek. Elsősorban a flavonoidok csoportjába tartozó polifenol anyagokról van szó. Tudományos kísérletek bebizonyították, hogy ezek az anyagok, mivel képesek lekötni a szabad gyököket, preventíven hatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az onkológiai betegségek esetében. A sárkányvérben megtalálható következő népszerű anyag a taspin alkaloid. A kutatások megmutatták, hogy a taspin inhibitorként működik az RNS és DNS-polimerázok esetében olyan vírusoknál, amelyek a leukémia és a szarkóma különböző típusáért felelősek. Bizonyítást nyert az is, hogy a taspin gyulladásgátló és vírusellenes hatású. A későbbi tanulmányok a taspin sebgyógyító és daganatellenes hatásira összpontosítottak.
A soron következő anyag, amely valószínűleg szintén fontos szerepet játszik a sárkányvér hatékonyságában, a lingan dimethylcedrusin. Bizonyított tény, hogy nagy jelentőséggel bír a sebek és a hegek gyógyulásakor. Egy belga tanulmány rámutatott arra, hogy a szóban forgó anyag pozitívan hat a hegösszehúzódásra, segít kialakítani az új bőr alakját, és asszisztál a kollagén-képzésnél. A belga tudósok továbbá felfedezték a taspin és a dimethylcedrusin herpesz-vírussal szemben kifejtett vírusellenes hatását. Összehasonlító tanulmányok bebizonyították, hogy a nyers fanedv hatékonysága négyszer akkora, mint a dimethylcedrusin vagy a taspin alkaloid önálló izolált elemei.
Őszintén remélem, hogy a nyugati világ “kitüntető” érdeklődése a “sárkányfák” iránt nem teszi tönkre örökre és végérvényesen az Amazonas vidéki őserdőket, hiszen a Croton lechleri felfedezése óriási esemény civilizációnk számára. Nemcsak hogy kémiai jellegét tekintve a fa nedve rendkívül tartós, de gyógyító hatásit is hihetetlenül széles körben lehet alkalmazni.

Tereza Viktorova