A napozás csökkenti a vérnyomást

  A napozás segíthet csökkenteni a vérnyomást, a stroke  és a szívroham kockázatát,sőt meghosszabbíthatja az életet.A tanulmányt a University of Edinburgh tudósai végezték.

A kutatók kimutatták hogy amikor napsugárzásnak van kitéve a bőr, az erekben olyan anyag szabadul fel amely csökkenti a vérnyomást.Az eredmények szerint annak a pozitív hatásnak az előnye hogy csökken a vérnyomás, messze felülmúlja a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ezt azokkal a statisztikai mutatókkal tudják alátámasztani hogy az Egyesült Királyságban évente kb. 159 000 brit hal meg szív-és keringési betegségekben, és csupán 2750-en bőrrákban.A magas vérnyomás és a stroke okozta halálozás tehát  mintegy 60x magasabb  mint a bőrrák okozta halálozás.

A vérnyomáscsökkentő vegyület -nitrogén-monoxid-termelése független a bőrben folyó D-vitamin termeléstől amely szintén napfényexpozíció hatására történik. Eddig a kutatók a napfény pozitív hatását az emberi egészségre csupán a D-vitamin termeléssel hozták összefüggésbe.

Ez az úttörőnek számító tanulmány pénteken került a nyilvánosság elé Edinburghben ahol a világ minden tájáról érkező bőrgyógyászok tartják konferenciájukat.

A kutatók 24 önkéntes vérnyomását ellenőrizték akik barnító lámpák fényének voltak kitéve kétszer 20 percig.Az egyik esetben mind az UV sugárzásnak ,mind a hőhatásnak ki voltak téve, a másik esetben csupán a hőhatásnak az UV sugárzás nélkül.

Az eredmények azt mutatták hogy a vérnyomás jelentősen csökken körülbelül egy órán keresztül az UV sugárzás hatása után, de ugyanez nem következik be csupán a hő hatására.A részt vevők D-vitamin szintje változatlan maradt mindkét esetben.

Dr. Richard Weller bőrgyógyász szerint a napfény pozitív  hatásának előnye  a szív egészségére meghaladja a bőrrák kockázatának veszélyét.A  kutatás egyben azt is megmagyarázná ,miért nem lehet a napfény hiányát csupán D-vitamin bevitellel pótolni,és az olyan megfigyeléseket ,hogy az emberek vérnyomása nyáron alacsonyabb mint télen .További ismert tény ,hogy az Egyenlítőtől távol élő népek vérnyomása-ahol kevesebb a napfényes órák száma – magasabb.

A kutatás további részében tervezik a különböző mennyiségű  napfény hatásának minden pozitív és negatív oldalát  is elemezni. Amennyiben bebizonyosodik hogy a napfény csökkenteni tudja a szív és érrendszeri halálozásokat felül kell vizsgálni a napozással kapcsolatos tanácsokat.

Forrás:ScienceDaily, DailyMail