A mozgás csökkentheti az idegkárosodás miatti fájdalmat

(MTI) – Csökkentette a mozgás a sérülés, a cukorbetegség vagy más állapot okozta idegkárosodás miatti fájdalmat patkánykísérletekben – idézte tajvani kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).

A neuropátiás fájdalom mozgás utáni mérséklődése vélhetően annak köszönhető, hogy bizonyos gyulladáskeltő anyagok, a citokinok szintje visszaesett az állat testében. Ez a fájdalomtípus igen gyakori, csillapítása ugyanakkor nehéz. A kutatási eredmények arra utalnak, hogy valamely mozgásforma a neuropátiás fájdalom hatékony, nem gyógyszeres kezelése lehet – hangsúlyozta Jü-Ven Csen kutatásvezető, a tajvani Kínai Orvosi Egyetem munkatársa.
Tanulmányukban a tajvani kutatók olyan patkányokat vizsgáltak, amelyeknek sérülést okoztak ülőidegüknél. Az egyik csoport patkányt ezt követően úszással vagy taposómalomban történő futással tréningezték, míg a másik állatcsoport tétlenül maradt a sérülés után. A patkányok fájdalmának mértékét a hőre és nyomásra adott válaszreakcióik alapján határozták meg.
Néhány hét elteltével a gyakorlatozó állatoknál 30-50 százalékkal mérséklődött a neuropátiás fájdalom. Ezzel egyidejűleg a sérült idegszöveteikben visszaesett a gyulladáshoz köthető citokinok szintje, és nőtt a 27-es jelű, a citokinszint csökkentését segítő hősokkfehérje koncentrációja.
A neuropátiás fájdalmat nem enyhítik a szokásos fájdalomcsillapítók. Bár az antidepresszáns és az epilepszia elleni szerek segíthetnek, ezeknek számos mellékhatása is van.
A tanulmányt teljes terjedelmében az Anesthesia and Analgesia című szakfolyóirat júniusi száma ismertette.