A mezők királynéja

A népi gyógyászatban szentjánoskenyérként, bajnócaként, varjúmogyoróként ismert gyógynövény. A réti legyezőfű a modern orvostudomány számára is fontos hatóanyagot tartalmazó gyógynövény.

Gyöngyvessző vagy legyezőfű?

A gyulladásgátló, láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagot tartalmazó salicint először a fűzfából izolálták, de később a gyöngyvesszőben (Spiraea) is ráleltek. Amikor kiderült, hogy a salicinnak (szalicinsav) veszélyes (sőt akár halálos) mellékhatásai lehetnek, német vegyészek kifejlesztették az acetilszalicilsavat, melyet aszpirinnek neveztek el, az acetil és a spirin (a gyöngyvessző latin neve alapján) szavak összevonásával. A modern rendszertan megalapítója, Carl Linné ezt a bizonyos növényt gyöngyvesszőnek titulálta, miközben az a réti legyezőfű volt. Úgyhogy a botanikusok a gyöngyvesszőt átnevezték legyezőfűnek, azaz Filipendula ulmariának

Folyóparton, ingoványban

Szegényes, szinte agyagos talaj, és közvetlen napsütésnek kitett nedves mezők, folyópartok, forrásvidékek, ingoványok, berkes erdők, vízzel áztatott tisztások a réti legyezőfű élőhelyei. Az alföldektől egészen a hegyekig szinte mindenhol fellelhető Európában, kivéve a legdélebbre és legészakabbra eső területeket. Könnyen termeszthető a kertünkben, jóléte egyetlen feltétele a nedvesség. Évelő növény, a téli időszakot fás szárba bújva vészeli át. Szögletes növényszára csak a felső részén ágazik szét, és 0,5-2 m magas. Szárából váltakozva nőnek ki a páratlanul szárnyalt, levélnyeles, recés szélű, kisebb levélkékből az összetett, 4-8 cm hosszú levelei, melyek felülről csupaszok, alulról nemezszerűek. A legyezőfű májustól szeptemberig összetett, szokatlan, bogas, apró, sárgásfehér, hímnős, kilógó porzójú virágokból álló ecsettel virágzik. Termése kicsi, csavarszerű kaszattermés. A növény a magjai és gyökértörzse segítségével is szaporítható, így megfelelő élőhelyen viszonylag gyorsan képes kiterjedt kolóniát alkotni.

Természetesen jobb

Az orvoslásban a növény virágját hasznosítják. Virágait önmagában vagy a szárával együtt gyűjtik be nyáron, a növény virágzásának idején. Hagyni kell, hogy elrepüljenek róla a rajta hemzsegő apró rovarok, majd vékony rétegben, max. 40°C-os, árnyékos helyen kiszáríthatjuk. A réti legyezőfű kivonata flavonoid jellegű glikozidokat (pl. spireosid), cserzőanyagokat és főleg szalicilaldehid, valamint a szalicilsav metilésztereit magában foglaló illóolajokat tartalmaz. Ezek a természetes anyagok azok, melyek az emberi szervezetben szalicilsavvá alakulnak. Jobbak a laboratóriumokban kifejlesztett társaiknál, ugyanis nem irritálják a gyomor nyálkahártyáját, sőt, a növényi kivonat egyéb hatóanyagainak köszönhetően, óvják azt.

Biztonságos és hatásos

Mire bekapnánk egy acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert, addigra a legyezőfű is használ, csak biztonságosabban fejti ki hatását. A réti legyezőfűből készített főzet belső használata láz és fájdalom csillapítására, gyulladások enyhítésére javasolt. A növény kivonata kiválóan alkalmazható megfázás, felső légúti gyulladások, influenza, reuma, köszvény, gyomorgyulladás és gyomorfekélyek, vesegyulladás és húgyúti gyulladások, valamint fájdalmas menstruáció kezelésében. Vizelethajtó és izzasztó hatása van, támogatja a bél mikroflóráját, áldásos hatással van idült hasmenésre és emésztési problémákra. Segíti a szervezet méregtelenítését, javítja az anyagcserét. Főzet formájában használandó, a hatásfokozás érdekében más gyógynövényekkel kombinálva, a megfázás, reuma és emésztési panaszok ellen. Alkalmazhatjuk tinktúraként, amely elsősorban borogatások vagy fürdők elkészítéséhez ideális.

A réti legyezőfű külső használata segítséget nyújthat nehezen gyógyuló sebek és bőrbetegségek, akne esetében, szemöblögetőként pl. kötőhártya-gyulladásban. A legyezőfű kivonata csecsemőknek, asztmában szenvedőknek és szalicilátokra allergiás személyeknek nem ajánlott. Egyébként ez a gyógynövény abszolút biztonságosan alkalmazható várandós és szoptató kismamáknál is.

Aromás illat

Jellegzetes, kellemes, bódító illatát kiszárítás után is megőrzi. Régebben otthonok illatosításához és dekorálásához is felhasználták. A növény bimbóit a parfümkészítésben hasznosítják. Finom aromát biztosít a süteményeknek, de a sült húsoknak is. Amikor az emberiség még nem ismerte a komlót, a réti legyezőfüvet használták a sör ízesítéséhez. A mai napig használatos különleges sörök, házi limonádék és borok készítésekor. Jó étvágyat és egészségükre!

Írta: Vladimír Vonásek

Szakmailag ellenőrizte, kiegészítette: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász,