A mák

Az étkezési mák (Papaver somniferum L.) karós főgyökerű, ősrégi, egyéves kultúrnövény. Általában 50–160 cm magasságot ér el. Termése likacsokkal nyíló tok, amely a nemesített fajtáknál zárva marad. Magjai vese alakúak, rücskös felületűek. Ezermagtömege 0,45–0,6 g. A kék színárnyalatú mákmag mellett bizonyos helyeken az ún. „diómák” is ismeretes, amelynek fehér, krém, illetve drappos árnyalatú a magja.

Már Hippokratész is írt arról Kr. e. 460-ban, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok nedvét fájdalomcsillapításra, görcsoldóként, valamint köhögés ellen használták. Gyógyszerként való alkalmazását nemcsak az bizonyítja, hogy a gyógyítás istene, Aszklépiosz (Aesculapius) szobrain megjelenik a mákgubó, hanem Hippokratész,Theophrasztosz és más orvosok írásaiból is egyértelműen kitetszik az ópium gyógyászati jelentősége.

Az ókori Hellászban a mágikus tulajdonságokkal felruházott mák nagy szerepet játszott a vallási ceremóniák alkalmával is. A mákgubók bódító, altató és mérgező hatásának ismeretét az bizonyítja, hogy az alvás (Hüpnosz), az éjszaka (Nüx) és a halál (Thanatosz) istenét gyakran ábrázolták mákkal a kezében. Démétér, Aphrodité, Kübelé, Ízisz és más istenek mákgubókkal való ábrázolása és a mákgubódíszítés alkalmazása domborműveken, vázákon és kisplasztikákon e növénynek a vallási szertartásokban betöltött szerepét tükrözi.

A mákot a magyar archaikus hitvilágban elsősorban rontáselhárító szerként használták. Ezt sok apró szemével magyarázzák. Szent György és Luca napján vagy tehénellés idején azistálló köré szórt mák megakadályozza a boszorkány behatolását. Apró szemeihezbőségvarázsló és termékenységserkentő motívumok is kapcsolódnak. A karácsonyi mákos tésztából a baromfinak is adtak, hogy sok tojása legyen. Valamikor szerelmi jósló szerepe is volt a máknak. Ha a karácsonyi vacsora közben a lány a bátyja villájáról levett mákoskalács-falattal kiszalad az utcára, az a fiú lesz a férje, akit először meglát.

Lássuk a számokat, vagyis a tápértéket: 100 g mákban 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír, 23,9 g szénhidrát, 10,79 g rost és 537 kcal energia található. Ásványi anyagokban sem szűkölködik: foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot, nátriumot és vasat, vitaminok közül pedig E- és B6-vitamint, biotint és pantoténsavat is tartalmaz.

A mákszem 40–50% olajat tartalmaz, amely az olívaolajjal egyenértékű étolaj, ezenkívül gyógy- és kozmetikai készítmények (pl. arckrémek) meg művészfestékek alapanyaga, de egyéb célokra, például fafelületek (konyhai munkalapok, asztallapok, vágódeszkák) ápolására is alkalmas. A mákolaj jól beszívódik a fába, megvédi a nedvesség és a szennyeződések behatolásától, így a felületek könnyen tisztíthatók és higiénikusak lesznek.

Stílusosan „mákunk van” az Európai Unióval, ugyanis a mákos guba, patkó, bejgli, tészta és egyéb étkeink okozta érzéki gyönyört továbbra sem kell nélkülöznünk, hiszen a mák termesztését nem tiltotta meg, kizárólag a gyógyszerek alapanyagául szolgáló ún. ipari mák termesztését szabályozza. Az alkaloidot gyakorlatilag nem tartalmazó étkezési mák szabadon termeszthető hazánkban, viszont a mák szalmáját a termelő köteles elégetni, illetve a talajba forgatni, de át is adhatja az ipari mák feldolgozásával foglalkozó ICN Magyarország Rt.-nek.

Mi veszélyeztette a mák fogyaszthatóságát? Az ópium, a mák tejnedve. A máktok 0,3–0,5%-ban tartalmaz alkaloidokat. Közülük a morfin, a kodein és a papaverin a legfontosabbak, amelyek hatásos gyógyszerek alapanyagai. Az ópiumot úgy nyerik ki az éretlen, zöld máktokból, hogy kora hajnalban késsel sekélyen és körkörösen megkarcolják a máktokot, amelyből tejszerű nedv serken ki; ezt (beszáradása után) falapáttal leszedik, edénybe gyűjtik, majd ópiumkaláccsá formázzák, s levélbe burkolva hozzák forgalomba.

Mondhatni, magyar különlegesség a mákos tekercs, amelyet gyakrabban bejglinek neveznek, illetve a mákos guba (bobajka, gubó). Ezenkívül készülhet mákból rétes, sőt, fagylalt és még számos íncsiklandó étek. A bejgli és a guba készítésének módja és időszakhoz való kötődése vidékenként eltérő (minden nagymama és anya féltve őrzi a saját titkos bejglireceptjét), de főként a karácsonyi ünnepek alatt és a böjti időszakokban, például húsvétkor fogyasztjuk e mákos étkeket

Schmidt Judit dietetikus Új Diéta 2005/4

Végül egy igazán reform, cukor nélküli édesség mákból!

Mákos golyók (12db)

Hozzávalók

200g búzacsíra
narancslé
150g darált mák
mézes fűszerkeverék (tegyél bele pl. citrom héjat, fahéjat, kakukkfüvet ízlés szerint)
120g meggy
100g kókuszreszelék

Elkészítés

A búzacsírát pirítsd meg és annyi narancslevet adj hozzá, hogy formázható masszát kapj.
Dolgozd bele a fűszerkeveréket valamint a mákot.
Ha készen Vagy, töltsd meg a kimagozott meggyszemekkel, készíts gombócokat belőle, majd  forgasd meg a kókuszreszelékben vagy nyers darálatlan mákban.

Forrás:macosz.hu