Mindent másra kéne használni: ismét a levendulaolaj

Mezőgazdasági aromaterápia:levendulaolaj mint növényvédő szer

A  levendula olaját természetes gyomirtó szerként használhatnánk.Elena Sturchio és munkacsoportja (Tuscia University,Viterbo)az illóolajok illetve a növényekből kivont phytokemikáliák keverékeinek gyomnövekedésre gyakorolt hatását vizsgálta .
Az illóolajok mint a nevük is mutatja a növény illatának esszenciáját adják. Természetes keverékei a növény által készített kémiai anyagoknak mint a terpének, alkoholok, aldehydek, fenolok. Számos növényi illóolaj szerepel mint természetes összetevő növényvédő szerekben, gyomirtókban.
A szintetikus féregirtók és gyomirtók évtizedek során megvédték a termést az élősködőktől, a gombáktól, a rovaroktól és baktériumoktól, és kiküszöbölték a gyomokat. Előnyeik mellett azonban az évek során kiderült róluk hogy mérgezőek vagy karcinogén hatásúak. A helytelen vagy gondatlan használat amely veszélyezteti az állati és emberi egészséget arra készteti a kutatókat hogy alternatív természetes anyagokat keressenek gyom-,és kártevő irtás céljára.

A kutatások több irányban folynak például a fahéj és a borsmenta illóolaj használatának lehetőségét is  vizsgálták a mediterrán térségben előforduló  gyomnövények csírázásának gátlására. Elena Sturchio és munkacsoportja pedig a a Lavandula officinális ilóolajának gyökérnövekedésre gyakorolt hatását vizsgálta egy Vicia faba nevű gyomnövényen. A vizsgálat szerint a levendulaolaj még kis mennyiségben is genetikai toxicitást mutatott a növényen. Azonfelül az olaj hat azoknak a talajmikrobáknak és gombáknak a növekedésére is, amelyek a  termésnövekedésben játszanak szerepet.

Az illóolajok alternatív eszközt adnak a mezőgazdaság kezébe   környezetkárosító hatásuk pedig alacsony. Az illóolajokat a vetés illetve a palántázás előtt lehetne használni, nem halmozódnak fel a környezetben mert könnyen lebomlanak a talajban levő mikrobák enzimtevékenységének következtében.Ez újabb előnyt jelent a vegyszerek bioakkumulációjával  összehasonlítva.

Gombás fertőzések kezelése-próbáljuk meg néhány csepp levendulaolajjal!

A levendulaolaj segíthet az egyre gyakrabban előforduló gyógyszerrezisztens gombás fertőzések leküzdésében. Az illóolaj hatékonyan elpusztítja azokat a gombafajokat, amelyek az igen gyakori bőr- és körömfertőzések okozói – olvasható a Journal of Medical Microbiology című mikrobiológiai szaklapban.
A portugáliai Coimbrai Egyetem kutatói a Lavandula viridis L’Hér nevű levendulafaj desztillált olaját vizsgálták, amely Dél-Portugáliában honos. Az olajat számos patogén gombafajon tesztelték, és azt találták, hogy laboratóriumi körülmények között többféle bőrgombásodást okozó törzs ellen hatékony mint például a dermatophytonok, valamint különböző Candida-fajokat is elpusztít.

A dermatophytonok okozzák a bőr, a haj és a körmök fertőzését. Az ezekben található keratint használják táplálékforrásul. Ők felelősek az olyan állapotokért ,mint az úgynevezett Atléta-láb, az ótvar, a köröm és hajas fejbőr gyulladása. A Candida-fajok, bár a legtöbb emberben semmilyen problémát nem okoznak, egyes esetekben a nyálkahártyák gombás fertőzését (pl. szájpenészt és hüvelygombásodást) idézhetik elő. Legyengült immunrendszerű betegekben a Candida-fajok súlyos fertőzést is okozhatnak ha a gombasejtek a véráramba jutnak.

Jelenleg viszonylag kevés fajta gombaölő gyógyszer van forgalomban, és ezeknek  súlyos mellékhatásai lehetnek. A kutatást vezető Lígia Salgueiro és Eugénia Pinto szerint nagy szükség van új gombaölő szerekre, mivel az utóbbi években egyre nő a gombás betegségek gyakorisága, különösen az immunhiányos betegek körében, és ez párosul a meglévő gyógyszerek elleni rezisztencia kialakulásával. Ezt többnyire a széles spektrumú antibiotikumok és az immunrendszert elnyomó kezelések egyre gyakoribb alkalmazásával magyarázzák.

A levendulafajokból desztillált illóolajokat széles körben használják, különösen az élelmiszer- és kozmetikai iparban. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy ezeknek az olajoknak nyugtató és görcsoldó, valamint hatékony baktériumölő és antioxidáns hatása is van. Az illóolajok olcsó és hatékony alternatívák lehetnek a gombaellenes kezelésekben és minimális mellékhatásaik vannak.

A portugál kutatócsoport igazolta, hogy a levendulaolaj a gombasejtek membránjának károsítása révén hat. A kutatók reményei szerint a laboratóriumi vizsgálatok után klinikai vizsgálatokban is kipróbálják a levendulaolaj gombaölő hatását.

Forrás:ScienceDaily