Extra sz?z olívaolaj – ha az egészséges táplálkozásról beszélünk biztos szóba kerül. Az alábbi tanulmány tükrében felmerülhet a kérdés miért nem ismertek legalább ugyanennyire a kukorica olaj el?nyös tulajdonságai.
A kukoricaolaj jelent?sen csökkenti a koleszterin szintet és a változások kedvez?bbek az összkoleszterin és az LDL koleszterin tekintetében mint amit az olívaolaj fogyasztásakor lehetett kimutatni.
A tanulmányban 54 egészséges férfi és n? vett részt. A kukoricaolajjal készült ételek fogyasztása szignifikánsan alacsonyabb LDL koleszterin szintet és összkoleszterin szintet eredményezett mint ugyanazoknak az ételeknek olívaolajjal készült változata.
A részt vev?k egy speciális diéta részeként 4 ev?kanál kukoricaolajat vagy ugyanennyi extra sz?z oliva olajat kaptak minden nap amely megfelel a táplálkozási ajánlásoknak.
A vér lipidtartalmának változásait folyamatosan nyomon követték a vizsgálat folyamán. Az éhgyomri LDL értéket a kukorica olaj 10,9 %-kal csökkentette míg az olívaolaj csak 3,5 %-kal . Az összkoleszterin 8,2 %-kal csökkent a kukoricaolaj és csak 1,8%-kal az extra sz?z olívaolaj esetén.
A vizsgálat eredményeit egy klinikai táplálással foglalkozó konferencián mutatták be 2013 decemberében Washingtonban.
Mi van a kukoricaolajban ami miatt ilyen hatékonyan csökkenti a koleszterin szintet.
Nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat -amelyek csökkentik a koleszterin szintet – telített zsírok helyett.( Az egyszeresen telített zsírok nincsenek hatással a koleszterin szintre, a telítettek viszont nagyon hatékonyan növelik azt) A kukoricaolaj kb. 60% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, 25- 30% egyszeresen telítetlent, és 10-15 százalék telített zsírsavat.Emiatt az értékes összetétel miatt az amerikai Food and Drug Administration FDA igazolta a kukoricaolaj el?nyeit a szívbetegségek csökkentésében. A többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis nemcsak a koleszterin szintet csökkentik de kimutatható vérnyomáscsökkent? hatással is rendelkeznek.
A kukoricaolaj fitoszterineket is tartalmaz amelyek szintén csökkentik a koleszterin szintet mert gátolják a felszívódását a bélb?l. A kukoricaolaj 100 grammonként 998 miligrammot tartalmaz ebb?l és ezzel az értékkel a második helyen áll a finomított olajok között . Viszont az egyetlen amely a fitoszterolokat szabad és észterezett formában egyaránt tartalmazza. ( Az el?kel? els? helyet ebben a kategóriában a rizskorpa olaj foglalja el)
Linolsavat ( OMEGA-6 zsírsav) is tartalmaz amely az egyik esszenciális zsírsav . Ez azt jelenti az emberi szervezet nem tudja szintetizálni. Elengedhetetlenül szükséges a sejtmembránok felépítéséhez, a haj a b?r a köröm épségéhez. A kukorica olaj fogyasztása belülr?l táplálja és hidratálja a b?rt, emellett sok betegségben kipróbálták már mint élelmiszer kiegészít?t. Ilyenek a reumatoid arthritisz, ekcéma, allergia, figyelemhiányos hiperaktivitás ( ADHD) ,eml?rák, szklerózis multiplex, klimaxos tünetek, PMS, oszteoporózis.
A következ? igen el?nyös összetev? az E-vitamin amelynek négy formája található a kukoricaolajban: alfa-tokoferol, béta-tokoferol, gamma-tokopherol és delta-tokoferol amelyek közül az els? és az utolsó igen aktív.
Egy ev?kanál kukoricaolaj a napi E-vitamin szükséglet 10%-át biztosíthatja.
A sütés-f?zés szempontjából még egy el?ny. A kukorica olaj füstpontja elég magas. A füstpont az a h?mérséklet amelyen az olajok vagy zsírok a h? hatására elkezdenek bomlani, a bomlástermékek égni és keletkezik a kellemetlen füst a jól ismert akrolein szaggal . Grillezéskor, sütéskor a magas füstpontú zsírokból kevesebb rákkelt? anyag keletkezik.
Ha mindezt összefoglalom nem értem miért olyan divatos az olívaolaj és a kukoricaolaj miért nem az.Talán ki lehetne próbálni!