A közel-infravörös fény és az egészség

Előző cikkünk folytatása

Minthogy a citokróm c oxidáz felel az ATP bőséges keletkezéséért, az a sejt, amelyik bőséges energiához jut, jobban teljesít, akárhol is helyezkedik el a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy ha több ATP áll rendelkezésre a májsejtekben, hatékonyabban tudnak méregteleníteni, a bőrsejtek több kollagént tudnak szintetizálni, mert az ATP minden sejtfunkcióhoz elengedhetetlenül szükséges.

Wunsch szerint a táplálékból szervezetünk hő-egyensúlyának csak mintegy egyharmadát nyeri ki.

A zsírokból és szénhidrátokból ATP keletkezik. Minél több közel-infravörös sugárzásban van részünk, annál kevesebb táplálék szükségeltetik a ‘termális homeosztázis’, hőmérsékletünk fenntartásához.

Itt érdemes különbséget tenni: a metabolizmushoz – anyagcseréhez – felhasznált energia legnagyobb része a táplálékból jön. De a normál testhőmérséklet fenntartásához (37 C fok) két mechanizmus járul hozzá:

energiatermelés a mitokondriumokban a táplálékból

és fotonenergia a napfény közel-infravörös sugárzásából, amely képes mélyen a szövetekbe hatolni, még a ruhán át is.

„A sugárzás behatol a testbe és ott átalakul hosszabb infravörös hullámhosszá. A testhőmérséklet fenntartásához ez nagyon fontos.”

Testünk energiatermelése tehát nem csak táplálékfelvétellel történik. Szükségünk van a fény bizonyos hullámhosszára is ahhoz, hogy az anyagcserénk optimálisan működjön. Már ezért is életbe vágóan fontos a napozás egészségünkhöz.

Többet mond ez az ábra a bennünket érő fény természetéről, összetételéről:

nappali fény                                                      izzólámpa                                               fluorescens lámpa

led-lighting-2-1

halogén                                                     hideg fényű led                                                 meleg fényű led

 

Az ábrán látható, hogy az izzólámpa fényéhez képest még a meleg fényű LED világítás is csekély mértékben járul hozzá szervezetünk közel-infravörös igényéhez.

Független.hu